Βιντεοσκοπιμένες ΟμιλίεςΟρθόδοξοι Προορισμοί

Προσκυνηματικό οδοιπορικό Στο Άγιον Όρος μέσα από Φωτογραφίες και Βίντεο

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 4 Λεπτά
Listen to this article
5
(1)

Last Updated on: 13th Φεβρουάριος 2020, 02:50 πμ

Δείτε ένα μικρό προσκυνηματικό οδοιπορικό Στο Άγιον Όρος μέσα από Φωτογραφίες και Βίντεο. Είναι το πρώτο από τα τρία μέρη αυτού του ταξιδιού τριών φίλων στο περιβόλι της Παναγίας..
Το Πρώτο μέρος είναι η επίσκεψη στην Ι.Μ. Ξενοφώντος. 

Δείτε τις Φωτογραφίες και το βίντεο (που βρίσκετε στο τέλος)

Το προσκυνηματικό ταξίδι μόλις έχει ξεκινήσει και από το κατάστρωμα του “Άξιον Εστίν” βλέπουμε στο Βάθος την Κορυφή του Άθω

Πρώτη Ορατή Μονή από το καράβι στην Ν/Δ πλευρά του Όρους , είναι Ιερά Μονή Δοχειαρίου

Η Ιερά Μονή Ξενοφώντος ιδρύθηκε λίγο πριν το 998. Με σιγίλλιο του Πατριάρχη Γαβριήλ Δ΄ έγινε κοινοβιακή το 1784 και έκτοτε λειτουργεί μέχρι σήμερα. Η σημερινή μορφή της μονής είναι αποτέλεσμα σειράς επισκευών και επεκτάσεων που ολοκληρώθηκαν στο τέλος περίπου του 18ου αιώνα. 

Η Μονή Ξενοφώντος έχει δύο Καθολικά τιμώμενα στον Άγιο Γεώργιο. Το παλαιότερο είναι από τα μικρότερα του Αγίου Όρους και ο νάρθηκας του εφάπτεται ουσιαστικά στην ανατολική πλευρά της Τράπεζας.

 

 Από το Καθολικό της Ι. Μονής Ξενοφώντος, με τις δύο Θαυματουργές εικόνες (της Παναγίας της Οδηγήτριας και του Αη Γιώργη)

Οι πολύ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του κυρίως ναού είναι του Κρητικού ζωγράφου Αντωνίου και χρονολογούνται περί το 1544. Το νεότερο Καθολικό θεμελιώθηκε από το Φιλόθεο το 1817, και περατώθηκε σε είκοσι χρόνια.

Η μονή κατέχει ως μέγα θησαύρισμα τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου της Οδηγήτριας. Κατά την εποχή του Ρώσου μοναχού Βασιλείου Μπάρσκι (1744) αναφέρεται, και περιέργως μεταξύ μόνο των Ρώσων, ως φημισμένο ίαμα – θαυματουργό, νερό που ανέβλυζε στην άμμο στην αριστερή πλευρά της παραλίας της Μονής. 

  

Εξαρτήματα: H μονή Ξενοφώντος έχει εξαρτήματά της, τη Σκήτη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, δύο Κελλιά, του Aγίου Τρύφωνα και του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκονται στην γεωγραφική της περιοχή, και το αντιπροσωπείο της του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές. Σε αυτά εγκαταβιώνουν πέντε Μοναχοί. Επίσης διαθέτει τέσσερα Καθίσματα. Στα εξαρτήματά της διαβιούν δεκαπέντε Μοναχοί.

Μοναστική δύναμη: Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 50-55 άτομα.

Τοποθεσία: Είναι παραθαλάσσια, επί της δυτικής πλευράς της χερσονήσου, σε απόσταση είκοσι λεπτών από τη Μονή Δοχειαρίου και δύο ώρες από τη Μονή Αγίου Παντελεήμονος. Άξια ενδιαφέροντος: Στη Μονή αυτή αξίζει να δουν οι επισκέπτες το παλαιό καθολικό με τις τοιχογραφίες της κρητικής σχολής (1544), το παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου καθώς και την τράπεζα όπου φέρονται τοιχογραφίες του 1475.

Τέχνες: Την τελευταία τριακονταπενταετία, με την καθοδήγηση του Γέροντος και Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτη π. Αλεξίου, καταβάλλεται αγώνας για πνευματική προσφορά και την αποκατάσταση του κτηριακού συγκρότηματός της και για την συνέχιση των πατροπαράδοτων τεχνών. Οι τέχνες αυτές περιλαμβάνουν διάφορες ξυλόγλυπτες κατασκευές καθώς και αγιογραφίες.

 
Δείτε το Βίντεο…σσ. Στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος  θα ακούσετε και τον π. Θεωνά να μιλάει για το Ιστορικό του Καθολικού, των Θαυματουργών εικόνων όπως και της Μονής
 

Βίντεο και Φωτογραφίες: Διονύσης Μπόσιακας
πηγή : agiotopiaσσ :Ο Εκκλησιαστικός Ορθόδοξος Ιστότοπος εύχεται στους Τρεις Φίλους να είναι πάντα καλά και να έχουν πάντα την ευλογία της Παναγίας να επισκέπτονται  το περιβόλι της και να μας δίνουν της ανεπανάληπτες εικόνες μέσα από το φακό τους . Ελπίζομαι ότι σε ένα από αυτά τα ωραία προσκυνήματα στο Άγιο Όρος να πραγμοτοποιηθεί και με τους διαχειριστές του theodromion.gr

Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 1 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 5 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Δές και αυτό
Ας επιστρέψουμε στον Θεό και εκείνος θα μας βάλει στη…
x
error: Ευχαριστούμε