Άρθρα

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη : Ο προφήτης Ελισσαίος και οι αρκούδες

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά
Listen to this article
3.3
(3)

Ο προφήτης Ελισσαίος, διάδοχος του Προφήτη Ηλία, αποτελεί έναν από τους εξέχοντες προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης.  Το όνομά του σημαίνει ‘’Ο Θεός είναι σωτηρία’’ και έζησε τον 9ο και 1ο αιώνα προ Χριστού. Ο προφήτης Ηλίας άφησε σε αυτόν τη μηλωτή του, ως δείγμα έγκυρης διαδοχής και εγκυρότητας της χάρης του. 

Η ζωή του προφήτη Ελισσαίου περιγράφεται στο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, Α, Β και ειδικά Δ Βασιλειών (2:6-14.19-22. 4:8-37. 5:9-14). Ο προφήτης Ελισσαίος πραγματοποίησε μερικά από τα σπουδαιότερα θαύματα, όπως την ανάσταση του γιου της Σουναμίτιδας και τη θεραπεία του λεπρού Νεεμάν. 

Ένα από τα πιο γνωστά περιστατικά της ζωής του προφήτη Ελισσαίου είναι οι νέοι με τις αρκούδες, το οποίο χρησιμοποιείται για να κατηγορήσει τον προφήτη συνεχώς σε διάφορες σελίδες στο Διαδίκτυο. Μπορούμε να το αναλύσουμε διεξοδικά, αφορά τους νέους που ειρωνεύτηκαν τον προφήτη και τους κατασπάραξαν αρκούδες.

Το κείμενο είναι αυτό όπως γράφεται στο δεύτερο κεφάλαιο στο Δ Βασιλειών. Ας το δούμε:

23 καὶ ἀνέβη ἐκεῖθεν εἰς Βαιθήλ· καὶ ἀναβαίνοντος αὐτοῦ ἐν τῇ ὁδῷ καὶ παιδάρια μικρὰ ἐξῆλθον ἐκ τῆς πόλεως καὶ κατέπαιζον αὐτοῦ καὶ εἶπον αὐτῷ· ἀνάβαινε, φαλακρέ, ἀνάβαινε. 24 καὶ ἐξένευσεν ὀπίσω αὐτῶν καὶ εἶδεν αὐτά, καὶ κατηράσατο αὐτοῖς ἐν ὀνόματι Κυρίου· καὶ ἰδοὺ ἐξῆλθον δύο ἄρκοι ἐκ τοῦ δρυμοῦ καὶ ἀνέρρηξαν ἀπ᾿ αὐτῶν τεσσαράκοντα καὶ δύο παῖδας.

Μα τι προφήτης είναι αυτός; λένε πολλοί. 

Ας δούμε διεξοδικά το συγκεκριμένο γεγονός:

  • Ο προφήτης Ελισσαίος δε σκότωσε τα παιδιά; τα καταράστηκε μεν, αλλά δεν έβαλε τις αρκούδες να τους επιτεθούν. 
  • Ο προφήτης ζήτησε με την κατάρα να αποσύρει ο Θεός την προστασία από τα παιδιά με αποτέλεσμα να τα φάνε οι αρκούδες. Η προστασία ανήκει στο Θεό και Εκείνος έχει δικαίωμα να την αποσύρει από όποιο πρόσωπο κρίνει ότι δεν την αξίζει. Και τα συγκεκριμένα παιδιά δεν την άξιζαν διότι ειρωνεύτηκαν με κακή πρόθεση και όχι με αφέλεια, τον άνθρωπο που ήταν απεσταλμένος του Θεού.
  • Δεν ήταν μικρά παιδιά, αλλά ενήλικες άνδρες σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής. Η ίδια λέξη που χρησιμοποιείται για αυτά χρησιμοποιείται και για τον δεκαπεπτάχρονο Ιωσήφ στο Εβραϊκό κείμενο. Για τα δεδομένα της εποχής εκείνης και γνωρίζοντας πως οι άνθρωποι τότε ζούσαν λιγότερο, ήταν ενήλικες άνδρες, δε μιλάμε για δεκάχρονα παιδιά που απλώς έκαναν μία αθώα πλάκα.
  • Η Βαιθήλ ήταν κέντρο της παιδοθυσιαστικής λατρείας του θεού Βάαλ, ένα μέρος στο οποίο ιστορικά έχει αποδειχθεί πως γινόντουσαν παιδοθυσίες. Μπορεί να ήταν και μία οργανωμένη εγκληματική συμμορία, η οποία ήθελε να επιτεθεί στον προφήτη και να τον προσβάλλει με δόλο. Και ο Θεός επέτρεψε τα παιδιά να κατασπαραχθούν από τις αρκούδες, προστατεύοντας τον προφήτη Του.
  • Η συμμορία αυτή είχε σκοπό να χλευάσει το Θεό και σκόπευε να επιτεθεί στον προφήτη. Δεν έπρεπε λοιπόν, ο Θεός να τον προστατεύει; Ο Θεός έχει τη δύναμη να ΑΝΑΣΤΗΣΕΙ ακόμα και αυτά τα παιδιά που κατασπάραξαν οι αρκούδες.

Δε φταίει ο Θεός ούτε ο προφήτης για την κακία κανενός ανθρώπου. Χρειάζεται προσοχή η ανάγνωση κάποιων κειμένων, διότι αν δεν έχει κάποιος βασικές γνώσεις, μπορεί να παραποιήσει την αλήθεια.

+

 

 

 

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube αν θέλετε να βλέπετε πρώτοι τα νέα μας βίντεο Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι μας του Εκκλησιαστικού Ορθόδοξου Ιστότοπου theodromion.gr με την ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στον παρακάτω 

Κάνε εγγραφή εδώ ==>

Εγγραφείτε στο κανάλι μας

για να ενημερώνεστε για τα Βίντεο μας

Πατήστε ΕΓΓΡΑΦΗ και μετά ? το καμπανάκι και επιλέξετε το ΟΛΕΣ όσοι δεν το έχετε πατήσει για να σας έρχονται ειδοποιήσεις.
Στο διαδικτυακό κανάλι μας του Εκκλησιαστικού Ορθόδοξου Ιστότοπου theodromion.gr Θα βρείτε Οδοιπορικά , Πνευματικές Ψυχωφελιμες Ομιλίες , και ζωντανές Αναμεταδόσεις
Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 3 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 3.3 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά https://www.youtube.com/watch?v=3F8_onpLhXc Παρακολουθήστε σε ζωντανή αναμετάδοση την…
x
error: Ευχαριστούμε