Άρθρα

Ο Θεός και οι πέντε αισθήσεις του ανθρώπου

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 2 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Last Updated on: 16th Δεκέμβριος 2018, 12:06 πμ

Ο εσωτερικός πνευματικός μας άνθρωπος έχει κι αυτός όπως και φυσικός , τις πνευματικές του αισθήσεις. Βλέπει, ακούει , γεύεται, οσφραίνεται, και ψηλαφεί. Γι΄ αυτές τις πνευματικές αισθήσεις υπάρχουν εδάφια που θα τα δούμε παρακάτω. >> Ο θεός ο οποίος με την σοφία του και την αγάπη του προς τον άνθρωπο εφοδίασε το φυσικό υλικό σώμα, με τις πέντε αισθήσεις του , για να έρχεται σε επαφή με τον φυσικό κόσμο για τη συντήρησή του και τη ζωή του. Έτσι εφοδίασε και τον εσωτερικό πνευματικό άνθρωπο για να έρχεται σε επαφή με τον θεό που είναι πνεύμα και με τον πνευματικό κόσμο. Β΄ Κορινθίους δ : 16 . Διά τούτο δεν αποκάμνομεν ΄ αλλ΄ εάν και ο εξωτερικός ημών άνθρωπος φθείρεται , ο εσωτερικός όμως ανανεούται καθ΄ εκάστην ημέραν. Διά τούτο δεν χάνουμε το θάρρος μας, αλλά αν και ο εξωτερικός μας άνθρωπος φθείρεται, ο εσωτερικός όμως

ανακαινίζεται μέρα με την ημέρα . Διότι η στιγμιαία ελαφρύ θλίψις μας προετοιμάζει για μας αιώνιο βάρος δόξης ,- που υπερβαίνει κάθε μέτρον , επειδή το βλέμμα μας προσηλώνεται όχι σ΄ εκείνα που βλέπονται αλλά σε εκείνα που δεν βλέπονται, διότι εκείνα που βλέπονται είναι πρόσκαιρα εκείνα που δεν βλέπονται αιώνια. Έτσι βλέπουμε ότι στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οντότητες , ο φυσικός εξωτερικός άνθρωπος και ο πνευματικός εσωτερικός άνθρωπος, όπως μας τον παρουσιάζει το παρουσιάζει το Πνεύμα το Άγιο του θεού δια των θεόπνευστων ανθρώπων του. Ο φυσικός εξωτερικός άνθρωπος με τις αισθήσεις του δεν είναι σε θέση να βλέπει όσα , όσα ο πνευματικός άνθρωπος βλέπει. Η όραση του φυσικού ανθρώπου έχει περιορισμένα όρια όπως και οι άλλες αισθήσεις του , ξεπερνούν τα όρια του χώρου , του χρόνου και του ήχου. Ο εξωτερικός άνθρωπος πρέπει να συντριβεί , να καθοδηγηθεί, και να ανανεωθεί , ώστε να γίνει εύχρηστος για το πνεύμα .Τέτοιο είναι το σώμα μας το οποίον έχουμε τώρα, κυριαρχούμαστε από τις αισθήσεις μας. Να , λοιπόν :
Τί  αισθάνεται  η  ζώσα   ψυχή ο αισθητικός άνθρωπος .

1ον Η ψυχή «πικραίνεται» Ιώβ γ : 20 – Ιώβ ζ : 11
2ον Η ψυχή « πενθεί » Ιώβ ιδ : 22 – Ιακώβ δ : 9
3ον Η ψυχή « γίνεται κατάξηρος » Αριθμοί ια : 6
4ον Η ψυχή « ταλαιπωρείται » Ψαλμός ξθ : 11
5ον Η ψυχή « έχει επιθυμίας » Δευτερονόμιον ιβ : 20-21
6ον Η ψυχή « γίνεται περίλυπος » Ματθαίος κς : 38
7ον Η ψυχή « αναπαύεται » Ματθαίος ια : 29
8ον Η ψυχή « στεναχωριέται » Ρωμαίους β : 9
9ον Η ψυχή « εκλύεται χαυνώνεται » Εβραίους ιβ : 3 10ον Η ψυχή « έχει επιθυμίας » Λουκ. Ιβ : 19 – Αποκ. ιη : 14
Δόξα εις τον Κύριον 

σσ.theodromion.gr :  Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση.

Στείλτε στο theodromion@gmail.com  άρθρα, ιστορικά Ιέρων Ναών -Μοναστηριών βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με  τους Αναγνώστες μας.

Αν σας αρέσει κοινοποίησετο στον τοίχο σας (facebook) ή γράψετε το σχόλιο σας ακριβώς από κάτω από την ανάρτηση μας

Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 2 Λεπτά Εάν θεοποιήσουμε κάτι από εκείνα που…
x
error: Ευχαριστούμε