Βιντεοσκοπιμένες ΟμιλίεςΓράφουν οι Ιερείς

του Γέροντα Νεκταρίου Μουλατσιώτη: Τι είναι το πρόσφορο και πως φτιάχνεται

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 2 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Τι είναι το πρόσφορο και πως φτιάχνεται. Τι συμβολίζει το πρόσφορο; Ποιος μπορεί να φτιάξει πρόσφορο; Τα πρόσφορα από έναν φούρνο, μπορούν να δοθούν στην εκκλησία; Τι προϋποθέσεις χρειάζεται για να φτιάξει κάποιος πρόσφορο. Τι λέμε κατά την διάρκεια της παρασκευής του προσφόρου; Άνδρας ή γυναίκα μπορεί να φτιάξει πρόσφορο; Γιατί ονομάζεται πρόσφορο και όχι ψωμί; Πότε πηγαίνουμε πρόσφορο στην εκκλησία; Μαζί με το πρόσφορο τι άλλο πηγαίνουμε στην εκκλησία;
Το πρόσφορο είναι το ψωμί ή αλλιώς ο άρτος που προσφέρουν οι άνθρωποι στην εκκλησία, ώστε να γίνει το Σώμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Το πρόσφορο μπορεί να φτιαχτεί από ευσεβείς χριστιανούς ή μοναχούς ή μοναχές και λόγω του ότι το προσφέρουν στον Θεό, στην Εκκλησία, ονομάζεται πρόσφορο.
Από αυτό το ψωμί, δηλαδή το πρόσφορο, θα βγει το κέντρο του που γράφει Ιησούς Χριστός Νικά (ΙΣ ΧΣ ΝΙ ΚΑ) και αυτό θα μετατραπεί σε Σώμα του Κυρίου μας κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, όπου από αυτό θα Κοινωνήσουν οι πιστοί. Το πρόσφορο περιέχει επίσης τη μερίδα της Παναγίας με τα γράμματα Μ και Θ, δηλαδή Μήτηρ Θεού. Η τριγωνική μερίδα της Παναγίας τοποθετείται δεξιά του Αμνού στο Δισκάριο και από τα εννέα τριγωνάκια που βρίσκονται στο δεξί μέρος του προσφόρου, βγαίνουν οι μερίδες των αγγέλων και όλων των αγίων και τοποθετούνται αριστερά του Αμνού.
Το υπόλοιπο πρόσφορο που θα απομείνει κόβεται αντίδωρο και δίνεται σε όσους δεν πάρουν το Δώρο. Το Δώρο είναι ο Χριστός που βρίσκεται μέσα στο Άγιο Δισκοπότηρο, μαζί με τον οίνο που προσφέρει ο πιστός, όπου και εκείνο μετατρέπεται σε Αίμα Κυρίου.
Για την παρασκευή του προσφόρου χρειάζονται ειδικά σκεύη και τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο για το πρόσφορο. Δεν επιτρέπεται τα σκεύη αυτά να χρησιμοποιούνται για άλλες εργασίες, διότι αυτό που θα παραχθεί, δηλαδή το πρόσφορο είναι για τον Θεό.
Αυτός που θα φτιάξει πρόσφορο πρέπει να είναι αγνός. Είτε άνδρας είτε γυναίκα πρέπει να ζει κοντά στον Χριστό. Αν είναι ανύπαντρη γυναίκα πρέπει να ζει εν παρθενία, το ίδιο και ένας άνδρας που δεν έχει νυμφευθεί. Την ίδια μυστηριακή ζωή πρέπει να έχει και ο άνδρας που είναι νυμφευμένος, αλλά και η γυναίκα που είναι παντρεμένη. Διότι ο άνθρωπος που θα φτιάξει πρόσφορο δεν μπορεί να έχει σαρκικά αμαρτήματα ή να ζει ασώτως και μετά να προσφέρει στον Θεό. Όπως τα σκεύη είναι καθαρά και χρησιμοποιούνται μόνο για το πρόσφορο, έτσι και ο άνθρωπος πρέπει να ζει μυστηριακή ζωή και όσο μπορεί να είναι αγνός όταν προσφέρει κάτι προς τον Θεό και πολύ περισσότερο το πρόσφορο που πρόκειται να γίνει το Σώμα του Ιησού Χριστού.

 


Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Παρακολουθήστε την  Θεία Λειτουργία  σε Πραγματικό Χρόνο την Κυριακή 20…
x
error: Ευχαριστούμε