Aργυρώ Μπαρμπαρίγου: Μοναδικές συνταγές για την πιο γευστική Σαρακοστή

Χρόνος Ανάγνωσης 5 Λεπτά
0
(0)

Η Αργυρω Μπαρμπαρίγου, Πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης Νότιο Αιγαίο και μία από τις πιο πετυχημένες σεφ της Ελλάδας.
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ανήκει στην κατηγορία των «μαγείρων» που δημιουργούν συνταγές με αγάπη, προσοχή και αφοσίωση. Είναι η γυναίκα που ξεκίνησε από την Πάρο και κατάφερε πολλά. Τα πιο θεμελιώδη, να κατακτήσει τις καρδιές και το στομάχι των ανθρώπων αλλά και του κόσμου όλου. Τα παρθενικά της βήματα στην κουζίνα, τα πρώτα βήματα και οι πρώτες συνταγές, έγιναν σε μία κουζίνα στο πλευρό της μητέρας της Κωνστάντζας.

Εκεί έμαθε να αγαπάει, να προσφέρει, να δημιουργεί και να σέβεται τα υλικά.
Εκείνα που θα μετατρέπονταν με τον καιρό σε συνταγές για «τραπεζώματα φίλων», για γιορτές, πρώτη ύλη για αγάπες, ξεχωριστές στιγμές.
Η κουζίνα έγινε το ορμητήριο και το βασίλειό της. Οι μυρωδιές, οι γεύσεις και οι εικόνες γεμάτες Ελλάδα καθώς και η οικογένειά της, της έμαθαν τα πάντα. Να σέβεται τις αρχές τής φιλοξενίας και της προσφοράς.

Η πολυτάλαντη Αργυρώ έμαθε να φτιάχνει συνταγές και να απομνημονεύει τα μυστικά τους.
Έβλεπε, άκουγε και έβγαζε από την τσέπη της το μικρό σημειωματάριο της για να γράφει όσα την εντυπωσίαζαν και δεν ήθελε να ξεχάσει και να συνεχίσει να εξερευνά.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 άνοιξε στον τόπο που λατρεύει, στη Νάουσα της Πάρου, το πρώτο της εστιατόριο «Παπαδάκης». Και ήρθε η στιγμή να ανοίξει τα φτερά της, να φύγει από το νησί της. Να διδάξει, να δώσει απλόχερα και να χαρίσει όλα όσα έβαλε στο μυαλό και την ψυχή της. Το πάθος της για την μαγειρική, οι εμπειρίες της και οι συνταγές που δημιουργούσε έγιναν η αρχή. Η αρχή μιας πορείας προς τον ουρανό της γεύσης και των θαυμάτων.

Τόσα χρόνια, τώρα, δεν έχει αφήσει στιγμή την «φλόγα» της γαστρονομικής αγάπης να σβήσει.
Ταλαντούχα μεν αλλά με σημαντικές σπουδές και εμπειρίες δε, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια της κουζίνας. Έκανε σπουδές γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο, σεμινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι μία βραβευμένη chef και μία παθιασμένη μαγείρισσα.
Παράλληλα και η γυναίκα που έχει καταφέρει -µε τον δικό της αυθεντικό τρόπο- να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα. Πάντα καταφέρνει να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της. Πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς. Σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα. Ήθελα πάντα να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό εξελισσόταν εκεί μέσα», λέει η Αργυρώ προσπαθώντας να συμπυκνώσει όσα νιώθει σε μερικά λόγια.

Η Αργυρώ απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη στο κάλεσμα του ανθρωπισμού.
Αφιερώνει τον χρόνο, την εξειδίκευση και την προσωπικότητά της σε σημαντικούς σκοπούς όπως την εκστρατεία Μια Ελλάδα η οποία άντλησε ποσά για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, το γκαλά της Ελληνικής Πρωτοβουλίας στην Νέα Υόρκη, όπου παραβρέθηκε σαν επίτιμη προσκεκλημένη σεφ για τον Πρόεδρο Bill Clinton.
Έχει συμμετάσχει σαν ομιλήτρια στην Διεθνή καμπάνια για το AIDS, ομιλήτρια εμψύχωσης των έγκλειστων γυναικών του Ελληνικού Σωφρονιστικού Συστήματος και σαν μέντορας σεφ για τα ορφανά υιοθετημένα παιδιά στον ρόλο της σαν πρέσβειρα των Ελληνικών Παιδικών Χωριών SOS.
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι αυτό το άτομο το οποίο ταξίδεψε την Ελληνική Κουζίνα στον κόσμο.
Με άπειρη ενέργεια και ενθουσιασμό, περιβάλλεται τον μανδύα την πρέσβειρας της Ελληνικής γαστρονομίας, εκθειάζοντας τις αρετές της Ελληνικής κουζίνας και τα ευεργετικά αποτελέσματα της Μεσογειακής διατροφής σε δράσεις ανά τον κόσμο. Το 2014 συμμετείχε μαζί με άλλους Έλληνες σεφ και εταιρείες σε γαστρονομική παρουσίαση στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Τον Σεπτέμβριο 2016 συμμετείχε στην σύνοδο των WorldChefs και στην Expo στην Θεσσαλονίκη. Το 2017 της απονεμήθηκε ο τίτλος της πρέσβειρας της κουζίνας του Αιγαίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκείνη που καθόρισε το Νότιο Αιγαίο σαν Ευρωπαϊκή Γαστρονομικό Προορισμό.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δεν είναι μόνο τηλεοπτική σεφ.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ  είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», γράφει βιβλία, έχει το δικό της κανάλι στο YouTube, το δικό της site μαγειρικής, το argiro.gr, ενώ δραστηριοποιείται, με μεγάλη επιτυχία και στην Αμερική όπου μαγειρεύει σε γκαλά (σ. σ. δείπνα στον Λευκό Οίκο) και θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας και κατάφερε να κάνει τις πόρτες της Disneyland να ανοίξουν διάπλατα και να την υποδεχτούν, ώστε να επιμεληθεί το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, ανεβάζοντας ακόμα πιο ψηλά την Ελλάδα, τα προϊόντα και την κουζίνα της. Aυτή την περίοδο ετοιμάζει πυρετωδώς τα εγκαίνια του πρώτου της εστιατορίου στην Ουάσινγκτον DC.

Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η μεγάλη αγάπη και εμμονή με την Ελληνική κουζίνα, τα Ελληνικά προϊόντα και τον τόπο που μεγάλωσε. Τον μεταφέρει μαζί της σε κάθε ταξίδι και σε κάθε ευκαιρία που δίνεται εντός και εκτός Ελλάδας.

 ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

Οι καλόγεροι του Μεσαίωνα, λέει ο μύθος, για να ανταπεξέλθουν στις στερήσεις της Σαρακοστής, βάφτιζαν ψάρι το κρέας, Ύστερα το έτρωγαν με ήσυχη τη συνείδηση τους. Στις μέρες μας πάλι, δε χρειάζεται να καταφύγουμε σε τέτοιες πρακτικές. Τα νηστισιμα σαρακοστιανά φαγητά μπορούν να συναγωνιστούν επί ίσοις όροις τα αρτύσιμα. Μάλιστα η Αργυρώ έχει να μας δώσει συνταγές για νηστήσιμα σαρακοστιανά φαγητά που μπορούν να σταθούν επάξια για τραπέζι. Έτσι, ακόμα και αν έχετε καλεσμένους στο σπίτι την περίοδο της Σαρακοστής ή κάποιας άλλης νηστείας θα απολαύσετε ένα υπέροχο τραπέζι.

Λίγοι γνωρίζουν πως τα σαρακοστιανά φαγητά έχουν καταβολές από την αρχαία Ελλάδα. Τοποθετούνταν μετά το τέλος των ξέφρενων εορτασμών στα Λήναια και τις άλλες γιορτές προς τιμήν του θεού Διονύσου.

Ακολουθούσε ένα διάστημα με έντονο το στοιχείο της εγκράτειας για λόγους εξαγνισμού. Μέχρι τις επόμενες διονυσιακές γιορτές, ήταν απαραίτητη η κάθαρση του αρχαίου πολίτη. Έτσι, με τα μετέπειτα σαρακοστιανά φαγητά και όχι μόνο, εξαγνίζονταν από τη σάτιρα, την υπερβολή και τα σκωπτικά πειράγματα. Τα “φαγητά νηστίσιμα” των αρχαίων είναι αντίστοιχα με τα δικά μας σαρακοστιανά φαγητά. Σκεφτείτε θαλασσινά, ή και σαλιγκάρια με πλιγούρι ή κριθάρι ή ξηρούς καρπούς καθώς δεν ήταν γνωστό ακόμη τότε το ρύζι.

Κάνε εγγραφή εδώ ==>

Εγγραφείτε στο κανάλι μας

για να ενημερώνεστε για τα Βίντεο μας

 
Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media
Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 5 Λεπτά Η Αργυρω Μπαρμπαρίγου, Πρέσβειρα της Γαστρονομικής…
x
error: Ευχαριστούμε