Ορθόδοξοι Προορισμοί

Άρτα: Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου ή Κάτω Παναγίας (Βιντεο)

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Last Updated on: 1st Δεκέμβριος 2018, 10:03 μμ

Η Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου ή Κάτω Παναγίας (γνωστότερη ως Κάτω Παναγιάς) ή της οδού της Βρύσεως όπως παλιότερα αναφέρεται στις πηγές, είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου Περάνθη, 20 λεπτά περίπου δυτικά από την Άρτα, σε ειδυλλιακή τοποθεσία δίπλα στον ποταμό Άραχθο. 

Ιδρύθηκε το 1250 από τον Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ Δούκα και τη σύζυγό του, μετέπειτα Αγία, Θεοδώρα (εορτή 11 Μαρτίου). Η Ιδρυσή της συμπίπτει με την Περίοδο που ήκμαζε το Δεσποτάτο της Ηπείρου. Το όνομα Κάτω Παναγιά, δόθηκε στη Μονή για να διακρίνεται σε σχέση με την Παρηγορήτισσα, η οποία είναι κτισμένη σε ψηλότερο επίπεδο απ΄αυτό της Μονής. Είναι ένα από τα τρία Μοναστήρια που ο Μιχαήλ έχτισε ως ένδειξη της ειλικρινούς Μετανοίας του (όπως μας πληροφορεί ο Βιογράφος της Αγίας Θεοδώρας Ιώβ Μοναχός (ιζ΄ αιων.) για τη συζυγική απιστία στην οποία περιέπεσε με μία Αρτινή αρχόντισσα, την Γαγγρινή, από τη οποία μάλιστα απέκτησε και δύο νόθους γιούς. 

Οι άλλες δύο Μονές είναι της Παναγίας των Βλαχερνών, στο ομώνυμο χωριό του Δήμου Βλαχέρνας και του Αγίου Γεωργίου, όπου και ο σημερινός Ναός της Αγίας Θεοδώρας εντός της Πόλεως της Άρτας. Σε αυτή την τελευταία μάλιστα η Αγία Θεοδώρα έζησε ως μοναχή τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής της μέχρι και της Κοιμησεώς της το 1280, οπότε και η Μονή μετονομάστηκε σε Μονή της Αγίας Θεοδώρας.
Από το αρχικό κτηριακό συγκρότημα σώζεται μόνο το Καθολικό, εκπληκτικής Αρχιτεκτονικής Σταυρεπίστεγος Ναός, με κεραμικό περίτεχνο διάκοσμο και εντοιχισμένους όγκους μαρμάρου παρμένους από τα ερείπια της γειτονικής Αμβρακίας, στη δυτική εξωτερική πλευρά του οποίου υπάρχει ευδιάκριτο το μονόγραμμα του Μιχαήλ Δούκα, Δεσπότου της Ηπείρου κατά τα χρόνια 1237 – 1270. Ο Ναός είναι Αγιογραφημένος σε διάφορες Περιόδους με αρχαιότερη εκείνη του Διακονικού που φέρεται ως σύγχρονη της κατασκευής του, δηλαδή τα μέσα του 13ου αιώνα. Όσον αφορά τα Κελλιά και τα άλλα βοηθητικά κτίρια είναι μεταγενέστερα. Μέχρι το 1953 η Μονή ήταν Ανδρώα, οπότε και μετατράπηκε σε Γυναικεία Μονή όταν ήταν Μητροπολίτης Άρτης ο μετέπειτα Αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Σεραφείμ (Τίκας). Πρώτη Ηγουμένη της Μονής διετέλεσε η Μακαριστή Μοναχή Ηπειρωτικής καταγωγής (Μέτσοβο) Γερόντισσα Αγνή Παπαδημητρίου, χάρη στη οποία η Μονή ξαναβρήκε ζωή και απέκτησε τη μορφή την οποία σήμερα βλέπουμε. Η Μονή συνεχίζει και λειτουργεί ως Γυναικεία με κύρια απασχόληση των Μοναχών την υφαντουργία.  Αξίζει να αναφερθεί κανείς και στο Ναό του Αγίου Νεομάρτυρος Ζαχαρία του εξ Άρτης, τον οποίο εκ θεμελίων ανήγειρε η Γερόντισσα Αγνή σε χώρο έξω από τον περίβολο της Μονής. Στο Ναό αυτόν φυλάσσεται η πρωτότυπη Εικόνα του Αγίου, που μαρτύρησε στην Πάτρα.


φωτο σσ.theodromion.gr :  Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση.

Στείλτε στο theodromion@gmail.com  άρθρα, ιστορικά Ιέρων Ναών -Μοναστηριών βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με  τους Αναγνώστες μας.

Αν σας αρέσει κοινοποίησετο στον τοίχο σας (facebook) ή γράψετε το σχόλιο σας ακριβώς από κάτω από την ανάρτηση μας

Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά Από προλήψεις σε δεισιδαιμονίες και καλά…
x
error: Ευχαριστούμε