Άρθρα

του Δημητρίου Γκιουζέλη : Αύγουστε καλέ μου μήνα , να ‘σουνα δυο φορές το χρόνο ", λέγανε οι παλιοί

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Last Updated on: 16th Δεκέμβριος 2018, 12:15 πμ

“Αύγουστε καλέ μου μήνα , να ‘σουνα δυο φορές το χρόνο “, λέγανε οι παλιοί και με τη λαϊκή σοφία τους, καταχώρηαν στην παράδοση μας τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού , ως τον πιο αγαπητό μήνα όλου του χρόνου .
Πως να μην είναι άλλωστε, όταν τον μηνα Αύγουστο στο στίβο της ζωής , συναντάμε δυο πολύ μεγάλες γιορτές , τη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού και τη Θεομητορική της Κοιμήσεως της Θεοτόκου , όπου οι δυο τόσο αγαπημένες σε όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς εορτές , προβάλλουν στη λατρευτική μας ζωή , την αδιάσπαστη ένωση της Παναγίας με το Σωτήρα Χριστό . “Ο Θείος Τόκος μεταμόρφωσε το σκήνωμα Αυτού σε Κεχαριτωμένη”. Ο Χριστός κατά τη Μεταμόρφωση Του έλαμψε ως ήλιος κι η Μητέρα Του ανεδείχθη “καθαρωτέρα λαμπηδώνω ηλιακών” φωτίζοντας τις ζωές μας.
Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μας οι κατανυκτικές φωνές των πιστών συνενώνονται, καθώς ψέλνουν θερμές Παρακλήσεις στην Υψηλότερα των ουρανών , εξυμνώντας το Σεπτό της Πρόσωπο , επικαλούμενοι τις πρεσβείες Της, την προστασία Της και τη μεσιτεία Της στον Υιο της και Θεό μας.
Γεμίζουν οι εκκλησίες και τα μοναστήρια μας που τιμούν τη Χάρη Της απο τους πιστούς , καθώς οι δρόμοι που οδηγούν στη Χάρη Της, στα βουνά στους κάμπους και στα νησιά μας, μοιάζουν με ανθρώπινες αλυσίδες ευγνωμοσύνης για τις αναρίθμητες ευεργεσίες Της.
Πλησιάζουμε στην καρδιά του Αυγούστου , ειναι αλήθεια σε δύσκολους καιρούς που ο κόσμος μας χάλασε . Σύννεφα βαριά φέρνουν κάθε μέρα άσχημα νέα , όμως δεν πρέπει να απελπιζόμαστε γιατί έχουμε την Παναγιά μας, μητέρα , παρηγοριά και στήριγμα και ευλογία στο μαστιζόμενο απο ποικίλους κινδύνους και προβλήματα κόσμο .
Η παρουσία Της ευφραίνει τις ψυχές μας. Όμως , τούτες τις άγιες μέρες , μήπως πρέπει να βγούμε και ‘μεις απο τον μικρόκοσμο μας και να σκεφτούμε και τους άλλους ; Εμείς έχουμε να φάμε , κρεβάτι να κοιμηθούμε , ρουχαλάκια να ντυθούμε. Πόσα παιδιά είναι άστεγα και πεινασμένα , μπλεγμένα στα ναρκωτικά , στη φυλακή , στο περιθώριο …πόσος κόσμος υποφέρει στο κρεβάτι του πόνου . Πόσοι άνθρωποι πονάνε γιατί έχασαν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο , είναι απελπισμένοι γιατί έχασαν τη δουλειά τους η το σπίτι τους…
Ας σκεφτούμε τους πονεμένους αδελφούς μας, οχι για να απελπιστούμε, αλλά για να μην ειμα5στε αχάριστοι . Να πούμε ενα Δόξα σοι ο Θεός μέσα από την καρδιά μας, για τις άπειρες ευεργεσίες Του, γιατι οπωσδήποτε τίποτε δεν είναι δικό μας και τίποτε δεν μας ανήκει . Να δώσουμε χαρά στην Μάνα μας, γιατί αυτο ζητάει μόνο απο εμάς , να τιμούμε τον Υιο της και Θεό μας. Με λόγια και με έργα . Να πούμε ένα “Κύριε ελέησον ” ευχόμενοι για όσους έχουν ανάγκη , μαλακώνοντας την καρδιά μας, να δώσουμε με χαρά μια βοήθεια οπου μπορέσουμε .
Να κάνουμε την καρδιά μας Αύγουστο μήνα , που αυξάνουν οι καρποί , γι’ αυτο λέγεται και “τραπεζοφόρος”, που δεν θα ειναι μόνο το τραπέζι μας γεμάτο με πλούσια αγαθά , αλλά κυρίως , η καρδιά μας, να τη στολίσουμε με τους καρπούς της αγάπης , να την αυξήσουμε , να την κάνουμε μεγάλη για να χώρα και να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο .
Μακάρι να αξιωθούμε , πρεσβειών της Παναγίας μας. Καλή Παναγιά σε όλου

σσ.theodromion.gr :  Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση.

Στείλτε στο theodromion@gmail.com  άρθρα, ιστορικά Ιέρων Ναών -Μοναστηριών βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με  τους Αναγνώστες μας.

Αν σας αρέσει κοινοποίησετο στον τοίχο σας (facebook) ή γράψετε το σχόλιο σας ακριβώς από κάτω από την ανάρτηση μας

Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά Ἡ ἑορτὴ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου,…
x
error: Ευχαριστούμε