Αφιερώματα Εκκλησιαστική Ιστορία

Συντακτική Ομάδα θεοδρόμιον : Eις Έτοι πολλά Οικουμενικέ Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίε

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 5 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Last Updated on: 1st Μάρτιος 2020, 01:33 πμ

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, Aρχιεπίσκοπος Κων/λεως,
Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης
κ.κ. Βαρθολομαίος
   
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το πρώτο εκκλησιαστικό κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον κόσμο, εδράζοντας την ιστορία του στην Πεντηκοστή και τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες που ιδρύθηκαν από τους Αποστόλους του Ιησού Χριστού. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Πρωτόκλητος των Αποστόλων, ο Ανδρέας, κήρυξε το Ευαγγέλιο στις ευρύτερες περιοχές της Μικράς Ασίας, της Μαύρης Θάλασσας, της Θράκης και της Αχαΐας, όπου και μαρτύρησε. Το 36 μ.Χ. ο απόστολος Ανδρέας ίδρυσε την τοπική εκκλησία στις ακτές του Βοσπόρου στην πόλη που τότε ονομαζόταν Βυζάντιο, αργότερα Κωνσταντινούπολη και σήμερα Istanbul. Ο Άγιος Ανδρέας είναι ο Πολιούχος του Οικουμενικού Πα¬τριαρχείου και η μνήμη του 
Ο τίτλος «Οικουμενικός Πατριάρχης» χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ. και αποτελεί εορτάζεται στις 30 Νοεμβρίου. προνόμιο που ιστορικά ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινούπολης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ως Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης και Νέας Ρώμης, κατέχει τον πρώτο θρόνο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας παγκοσμίως και προεδρεύει στo πλαίσιο των ιστορικών του πρεσβείων τιμής και με αδελφικό πνεύμα μεταξύ όλων των Ορθόδοξων Προκαθημένων. Αυτοί είναι οι επικεφαλής των αρχαίων Πατριαρχείων Αλεξάνδρειας, Αντιόχειας και Ιεροσολύμων, καθώς και των νεότερων Πατριαρχείων Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας. Πέραν αυτών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει την ιστορική και θεολογική ευθύνη να εκκινεί και να συντονίζει τις δράσεις μεταξύ των Ορθόδοξων Εκκλησιών της Κύπρου, της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Αλβανίας, της Τσεχίας και Σλοβακίας, της Φινλανδίας, της Εσθονίας, όπως και πολλών αρχιεπισκοπών και μητροπόλεων σε όλο τον κόσμο, όπως στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και την Ασία. Επιπλέον, έχει την ευθύνη για την σύγκληση των Πανορθόδοξων Συνόδων ή συναντήσεων, την προώθηση των διεκκλησιαστικών και διαθρησκευτικών διαλόγων, ενώ υπηρετεί την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν συνόλω ως σημείο αναφοράς και η πρώτη φωνή. Υπερβαίνοντας τα κρατικά και εθνικά σύνορα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο πνευματικός ηγέτης περισσοτέρων των 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων σε όλο τον κόσμο. 
Γεννήθηκε 29 Φεβρουαρίου 1940 στην Ίμβρο και το κατά κόσμο όνομά του είναι Δημήτριος Αρχοντώνης. Η Αυτού Παναγιότης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξελέγη τον Οκτώβριο του 1991 Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης-Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης. Είναι ο 270ος Αρχιεπίσκοπος στην ιστορία 2000 χρόνων της Εκκλησίας που ίδρυσε ο Απόστολος Ανδρέας. 
Η προσωπική εμπειρία και η θεολογική κατάρτιση του Οικουμενικού Πατριάρχη τού παρέχει μια μοναδική προοπτική στις οικουμενικές σχέσεις και στα θέματα περιβάλλοντος. Η Αυτού Παναγιότης έχει εργαστεί ακούραστα για την συμφιλίωση μεταξύ των χριστιανικών Εκκλησιών και έχει αποκτήσει διεθνή φήμη για την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευαισθησίας σε όλο τον κόσμο. Έχει εργαστεί για την προώθηση της συμφιλίωσης με την ρωμαιοκαθολική και την αγγλικανική Εκκλησία, καθώς και με άλλα δόγματα, μέσω των θεολογικών διαλόγων και τις προσωπικές επαφές του με τους αντίστοιχους ηγέτες, ώστε να αντιμετωπίσουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Διατηρεί στενή συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και έχει υπηρετήσει στην Εκτελεστική και την Κεντρική Επιτροπή του, καθώς και στην Επιτροπή Πίστης και Τάξης. Επιπλέον, με δική του πρωτοβουλία έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς συναντήσεις και συζητήσεις με Μουσουλμάνους και Ιουδαίους ηγέτες, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τον αμοιβαίο σεβασμό και τη θρησκευτική ελευθερία σε παγκόσμιο επίπεδο, και γι’ αυτό ενισχύει δυναμικά τις διαθρησκειακές συναντήσεις σε όλον τον κόσμο.
Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει πρωτοστατήσει για την ιστορική επαναλειτουργία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας και της Αυτόνομης Εκκλησίας της Εσθονίας, παρέχοντας την πνευματική και ηθική υποστήριξη σε πολλές παραδοσιακά Ορθόδοξες χώρες, οι οποίες εξήλθαν δεκαετιών θρησκευτικών διωγμών πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ως Τούρκος πολίτης, έλαβε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του στην Ίμβρο και στην Κωνσταντινούπολη. Αφού τελείωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη, η Αυτού Παναγιότης συνέχισε την μεταπτυχιακή του εκπαίδευση στο Παπικό Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών του Γρηγοριανού Πανεπιστημίου Ρώμης, στο Οικουμενικό Ινστιτούτο του Μποσέι στην Ελβετία και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε στο Κανονικό Δίκαιο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Κανονικού Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1961 και πρεσβύτερος το 1969. Από το 1968 έως το 1972 ήταν βοηθός Σχολάρχη στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στην συνέχεια και μέχρι το 1990 υπήρξε Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του προκάτοχου του, μακαριστού Πατριάρχη Δημήτριου. Το 1973 εξελέγη Μητροπολίτης Φιλαδέλφειας και το 1990 Μητροπολίτης Χαλκηδόνος. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ από επιφανή ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ιωαννίνων στην Ελλάδα, Georgetown και Yale στις ΗΠΑ, Flinders στην Αυστραλία και Μανίλας στις Φιλιππίνες, καθώς και από τα Πανεπιστήμια Λονδίνου, Εδιμβούργου, Λουβέν, Μόσχας, Μπολόνια και Βουκουρεστίου στην Ευρώπη. Μιλά νέα ελληνικά, τουρκικά, ιταλικά, γερμανικά, γαλλικά και αγγλικά. Επίσης χειρίζεται με άνεση τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά.
Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριάρχη ως πρώτου πνευματικού ηγέτη της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης και διεθνούς προσώπου παγκόσμιας εμβέλειας, συνεχίζει να ενισχύεται με το πέρασμα των χρόνων. Έχει υπάρξει συνδιοργανωτής πολλών διεθνών συνεδρίων για την ειρήνη, όπως και συναντήσεων με αντικείμενο τον ρατσισμό και τον φανατισμό, φέρνοντας δίπλα Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Ιουδαίους, με στόχο την δημιουργία πνεύματος μεγαλύτερης συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης. Έχει προσκληθεί να δώσει ομιλίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην UNESCO, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καθώς και σε πολλά εθνικά κοινοβούλια. Έχει διοργανώσει έξι διεθνή, διαθρηκευτικά συνέδρια σχετικά με το παγκόσμιο οικολογικό πρόβλημα των ποταμών και των θαλασσών, πρωτοβουλίες που του έχουν αποδώσει τον τίτλο του «Πράσινου Πατριάρχη», ενώ έχει λάβει πολλά σημαντικά βραβεία στον αγώνα του για την διάσωση του περιβάλλοντος. 
Η ποιμαντορία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου έχει χαρακτηριστεί από τη διορθόδοξη συνεργασία, από τον διαχριστιανικό και διαθρηκευτικό διάλογο, καθώς και από επισκέψεις σε ορθόδοξες και μουσουλμανικές χώρες, τις οποίες σπανίως είχε επισκεφθεί στο παρελθόν προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι προσπάθειές του να ενισχύσει τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι πρωτοβουλίες του να προωθήσει τη θρησκευτική ανοχή ανάμεσα στις διάφορες θρησκείες του κόσμου μαζί με το έργο του προς την κατεύθυνση της διεθνούς ειρήνης και της προστασίας του περιβάλλοντος, τον έχουν δίκαια τοποθετήσει στην κορυφή των παγκόσμιων οραματιστών ως ένα απόστολο αγάπης, ειρήνης και συμφιλίωσης.
Η συντάκτρια μας κ. Άννα Ζανιδάκη ως ένδειξη σεβασμού για την γενέθλιων μέρα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου  έγραψε ενα πανέμορφο Ποίημα 

 

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα.

Αντίκριζε.

Έχε τα μάτια τη ψυχής
Ορθάνοιχτα και κοίτα
Αιμμοδιψούν οι ψυχές
Αλλόθρησκων και ζητά.

Να γεννεί διάβημα
Η Μέγα προσευχή σου
Να γίνει σπόρος σε δενδρί
Φυτεία η δική σου.

Φορά και εκφορά
Λόγων σου μεσιτεία
Ο Πλάστης μη βαρυγκωμά
Απόλυτη λατρεία.

Σκέψεις μα και λογισμούς
Θέσεως να ορίζει
Κάθε δικό του αναπαμό
Όρια να θεσπίζει.

Κάθε δικό μας έντεχνο
Και προσδοκίας θώκο
Κάθε πάντα αληθινό
Απόδοσις τον τόκο.

Έχε μας στην έννοια σου
Αμαρτωλούς που ζούμε
Μα μ αγαλλίαση ψυχής
Εσένα θα τιμούμε.

Η Οικουμένη άρχεται
Η Αγίιά Σοφιά στεγάζει
Με του κόσμου τις ντροπές
Πως να μη δειλιάζει?

Ετούτη να φανερωθεί
Δύναμη να μας δώσει
Η Παναγία ολοφάνερη
Δρόμους μας για να στρώσει.

Χαίρε Πατέρα όλης της γης
Παρούσας Οικουμένης
Να σαι γερός και ευσεβής
Πάσας Αρχής Δοσμένης.

Φύλακές μου πάντοτε
Αρχάγγελος εις τις φτερούγες
Να γράφει να πρωτοστατεί
Οικογένειας μου ρούγες

Μα κι ο Άγιος ο Ραφαήλ.
Ζήσης μου προστάτες
Φρονώ συμβάλλω και ποθώ
Μέλη οικογενείας μου
Ποτέ ως ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ.

 

Φήμη   “Βαρθολομαίου του παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου, πολλά τα έτη”.

Γράφει η κ Άννα Ζανιδάκη

Η συντακτική ομάδα του  theodromion.gr : Του ευχόμαστε και προσευχόμαστε θερμά ο Άγιος Τριαδικός Θεός  δια πρεσβειών του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου  να του χαρίζει κρυστάλλινη υγεία και μακρότητα ημερών  προς συνέχιση της τε τιμημένης διακονίας του  στον αμπελώνα του Κυρίου και της Ορθοδοξίας.

Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 5 Λεπτά Τυπικόν του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός…
x
error: Ευχαριστούμε