Ορθόδοξοι Προορισμοί

Κύπρος: Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ και Αγίας Μαρίνας Ξυλοτύμβου

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 4 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Last Updated on: 7th Δεκέμβριος 2020, 02:43 μμ

Το ιστορικό της Μονής:

Η Ιερά γυναικεία κοινοβιακή Μονή της Αγίας Μαρίνας και των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης είναι κτισμένη σε έδαφος των Βρεττανικών Βάσεων. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ξυλοτύμπου και απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο απ’ το χωριό.

Στο χώρο αυτό υπήρχε ήδη από το 14ο αιώνα εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας.

Στις 17 Ιουλίου, ημέρα της εορτής της Aγίας και Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας, γινόταν κάθε χρόνο λειτουργία και μεγάλο πανηγύρι προς τιμή της Αγίας.

Με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Λεβέντη αλλά και με εισφορές των πιστών επιδιορθώθηκε στην αρχή το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Αργότερα, και συγκεκριμένα το έτος 1989, άρχισε η ανέγερση των καινούργιων κτισμάτων. Κτίστηκαν τέσσερα κελιά, το συνοδικό της Μονής, τραπεζαρία, κουζίνα και αποθηκευτικοί χώροι.

Πριν ακόμη τελειώσουν τα κτίρια αυτά, ήρθε και εγκαταστάθηκε στο χώρο αυτό, η αδελφή Μαρίνα, η μετέπειτα ηγουμένη της Μονής.

Το Φεβρουάριο του 1991 ήρθαν στο χώρο του μοναστηριού και άλλες μοναχές.

Πριν ακόμη συμπληρωθούν τα πρώτα κτίσματα, το Δεκέμβριο δηλαδή του 1989, ξεκίνησε το κτίσιμο της μικρής εκκλησίας των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Αξίζει να αναφέρουμε πως είναι ο πρώτος ναός στην Κύπρο, που κτίστηκε, για να τιμηθούν οι τρεις νεοφανείς άγιοι.

Ο ναός αυτός βρίσκεται νότια του παρεκκλησίου της Αγίας Μαρίνας. Είναι μονόκλιτος, λιτός και απέριττος. Περιλαμβάνει και πρόναο, που εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατανυκτικών ακολουθιών των μοναζουσών.

Η αγάπη και ο σεβασμός των πιστών προς τα πρόσωπα των αγίων ήταν πολύ μεγάλος. Έτσι συγκεντρώθηκαν πολύ γρήγορα τόσα χρήματα, που αρκούσαν, όχι μόνο για το κτίσιμο του ναού, αλλά και για την αγιογράφησή του. Ανάμεσα στις τοιχογραφίες ξεχωρίζουν και συγκινούν ιδιαίτερα αυτές που αναφέρονται στο μαρτύριο των τριών νεοφανών νεομαρτύρων.

Τα εγκαίνια του ναού έγιναν από τον Πανιερότατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο στις 22 Απριλίου του 1991. Ένα χρόνο αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου 1992, μεταφέρονται στο Μοναστήρι από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο τα τίμια λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης και εκτίθενται σε ιερό προσκύνημα.

Την επόμενη μέρα, στις 5 δηλαδή Απριλίου, ημέρα Κυριακή, γίνεται αρχιερατικό συλλείτουργο. Σ’αυτό συμμετέχουν ο μακαριστός Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Διόδωρος, οι Μητροπολίτες Μυτιλήνης Ιάκωβος, Κιτίου Χρυσόστομος, ο τότε Λεμεσού Χρύσανθος καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Λύδδης Τιμόθεος. Κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας λαμβάνει χώραν η επίσημη ανακήρυξη της Μονής.

Είχε βέβαια προηγηθεί, στις 2 Φεβρουαρίου 1992 σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Οι οικοδομικές εργασίες στο χώρο της Μονής συνεχίζονται και μετά το 1992. Έτσι μετά από πολλές προσθήκες νέων κτισμάτων το μοναστήρι πήρε τη μορφή που έχει σήμερα. Μπαίνοντας ο επισκέπτης από την κύρια είσοδο στον περιφραγμένο χώρο του Μοναστηριού, θα αντικρίσει στο κέντρο του χώρου αυτού το παλιό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας.

Στη νότια πλευρά, δεξιά δηλαδή της εισόδου, βρίσκεται το παλιό συνοδικό, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως αρχονταρίκι, ως χώρος δηλαδή υποδοχής και φιλοξενίας των προσκυνητών.

Δίπλα από το αρχονταρίκι βρίσκεται ο μικρός ναός των Αγίων νεομαρτύρων.

Το εκκλησάκι αυτό με την κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί είναι πολύ κατάλληλο για τις καθημερινές ακολουθίες του ημερονυκτίου, τον όρθρο δηλαδή, τον εσπερινό και το απόδειπνο.

Στην ανατολική πλευρά του Μοναστηριού βρίσκεται η μεγάλη τραπεζαρία, που χρησιμοποιείται για τα επίσημα γεύματα, μια μικρότερη αίθουσα αναμονής καθώς και το εκκλησάκι της Αγίας Μεθοδίας της «εν Κιμώλω». Μια μικρή δίοδος οδηγεί στο μαγειρείο και σε άλλους βοηθητικούς χώρους.

Στη βόρεια πλευρά υπάρχουν επτά κελιά, μικρός ξενώνας, γραφείο και σκευοφυλάκιο.

Στη δυτική τώρα πλευρά της Μονής, σ’ αυτήν δηλαδή που συνορεύει με τον περίβολο του μεγάλου ναού των Αγίων, βρίσκεται ο ξενώνας, το συνοδικό και το βιβλιοπωλείο, αγορά του Μοναστηριού.

Έξω από τον περιφραγμένο χώρο βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής Ναός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Το κτίσιμο ενός μεγάλου ναού ήταν αδήριτη ανάγκη, μιας και ο πρώτος ναός που κτίστηκε προς τιμή των Νεομαρτύρων αποδείχτηκε πολύ μικρός, για να χωρέσει τα πλήθη των ευλαβών προσκυνητών που συνέρεαν εδώ όχι μόνο στην πανήγυρη της Μονής, αλλά και σε κάθε γιορτή και κυριακάτικη Θεία Λειτουργία.

Η θεμελίωση του Ναού έγινε από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη και τους μητροπολίτες Κιτίου, Μυτιλήνης και Λεμεσού.

Η πρώτη Θεία Λειτουργία τελέστηκε στις 25 Μαρτίου 1996. Στις 12 Μαϊου του ίδιου έτους έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του Ναού.

Ολοκληρώνουμε τη σύντομη αναφορά μας στη Μονή της Ξυλοτύμπου παραθέτοντας κάποια βιογραφικά στοιχεία που αφορούν τους νεοφανείς αγίους.

 

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ της Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ & ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΞΥΛΟΤΥΜΒΟΥ

Στο κανάλι μας μεταδίδουμε ΖΩΝΤΑΝΑ/LIVE κάθε Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, διάφορους εκκλησιαστικούς ύμνους και προσευχές για διάφορες περιστάσεις, σύντομα θα αναρτούμε και διάφορα θαύματα του Αγίου Ραφαήλ που έγιναν στο Μοναστήρι μας.

Κάνοντας ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή στο κανάλι μας “Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης”, μας βοηθάτε πολύ στο να δημιουργούμε ακόμα περισσότερα βίντεο!

Για εγγραφή πατηστέ πάνω στο συνδυασμό και μετά πατήστε το εγγραφή

https://www.youtube.com/channel/UCDH5Xvqst7iy5bgIRzSSZEw/videos

Κάνε εγγραφή εδώ ==>

Εγγραφείτε στο κανάλι μας

για να ενημερώνεστε για τα Βίντεο μας

 

 
Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Παρακολουθήστε την  Θεία Λειτουργία  σε Πραγματικό Χρόνο την Κυριακή 06…
x
error: Ευχαριστούμε