Άρθρα

Εδω βρίσκετε η διδασκαλία του Θεού

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 4 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Last Updated on: 16th Ιούνιος 2019, 12:35 μμ

Ο Θεός μας ομιλεί σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Πόσο είμαστε έτοιμοι να τον ακούσομε είναι το πρόβλημα.

  1. Είναι τα χνάρια που πρέπει να ακολουθήσουμε για να Τον αντικρίσουμε
  2. Τα καλύτερα και σπουδαιότερα Άγια Γράμματα!!! Ομιλούν απευθείας στην ψυχή σου
Η Καινή Διαθήκη αφηγείται τη ζωή του Χριστού και τις περιπέτειες των πρώτων χριστιανών, μέσα από κείμενα γραμμένα κυρίως από μαθητές του Χριστού.

 

Στο βιβλίο της Καινής Διαθήκης έχουμε πολλά κείμενα, που ονομάζονται «βιβλία». Τα εξής:
1. Τα τέσσερα ευαγγέλια: κατά Ματθαίον, κατά Μάρκον, κατά Λουκάν και κατά Ιωάννην.
Πρώτο από τα 4, όπως φαίνεται, είναι το κατά Μάρκον ευαγγέλιο: είναι το πιο μικρό και οι ευαγγελιστές Ματθαίος και Λουκάς έχουν συμπεριλάβει κομμάτια του στα δικά τουςευαγγέλια. Ο άγιος Μάρκος δεν ήταν από τους 12 αποστόλους, αλλά η μητέρα του, η αγία Μαρία, ήταν μαθήτρια του Χριστού – στο σπίτι της έγινε ο φωτισμός των αποστόλων από το Άγιο Πνεύμα πενήντα μέρες μετά την ανάσταση του Χριστού (την Πεντηκοστή) και πιθανόν εκεί είχε γίνει και ο Μυστικός Δείπνος. Μάλλον ο Μάρκος είχε γνωρίσει το Χριστό ως παιδί. Μεγαλώνοντας συνεργάστηκε με τους αποστόλους Πέτρο και Παύλο και το ευαγγέλιό του το έγραψε μετά από αφήγηση του αποστόλου Πέτρου, όπως γράφει ένας συγγραφέας του 2ου-3ου αι. μ.Χ. (ο Κλήμης ο Αλεξανδρέας).
Ο Μάρκος αρχίζει να διηγείται την ιστορία του Χριστού από τη συνάντησή του με τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, στον Ιορδάνη ποταμό, όταν ήταν και οι δύο 30 χρονών.
Το κατά Ματθαίον είναι το δεύτερο ευαγγέλιο. Ο άγιος Ματθαίος ήταν ένας από τους 12 αποστόλους. Το ευαγγέλιό του αρχίζει από τη γέννηση του Χριστού και είναι το μόνο που αναφέρει τους Τρεις Μάγους και τη Σφαγή των Νηπίων από το βασιλιά Ηρώδη. Στην Καινή Διαθήκη έχει μπει πρώτο (αν και γράφτηκε δεύτερο), επειδή αρχίζει από τη γενεαλογία του Χριστού, ξεκινώντας από τον Αβραάμ και φτάνοντας μέχρι τον άγιο Ιωσήφ, τον αρραβωνιαστικό της Παναγίας.
Η γενεαλογία αυτή ήταν η κατά το νόμο οικογενειακή γραμμή του Χριστού, αν και ο Ιησούς δεν ήταν φυσικός γιος του Ιωσήφ. Όμως, κατά την παράδοση, μέχρι και τον πατέρα του Ιωσήφ, Ιάκωβο, οι πρόγονοι που παραθέτει είναι και πρόγονοι της Παναγίας. Η παράδοση, που δεν αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, διασώζει ότι υπήρχε συγγένεια ανάμεσα στον Ιωσήφ και την Παναγία και ότι οι ιερείς του Ναού της Ιερουσαλήμ, που αρραβώνιασαν την Παναγία με τον Ιωσήφ, δεν την έδωσαν στ’ αλήθεια ως σύζυγό του, αλλά ως προστατευόμενή του.
Το τρίτο ευαγγέλιο είναι το κατά Λουκάν.
Ο γιατρός Λουκάς χρησιμοποιεί και τα δυο πρώτα ευαγγέλια και προσθέτει αρκετές δικές του πληροφορίες. Αρχίζει από τη γέννηση του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Είναι ο μόνος που αναφέρει τον Ευαγγελισμό, δηλαδή τη συνάντηση της Παναγίας με τον αρχάγγελο Γαβριήλ, καθώς και πολλές λεπτομέρειες για τα Χριστούγεννα: την απογραφή, λόγω της οποίας ο Ιωσήφ και η Παναγία κατέβηκαν από τη Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ, τη γέννηση του Χριστού στο στάβλο, τους αγγέλους και τους βοσκούς. Αναφέρει επίσης την Υπαπαντή του Χριστού (όταν ήταν 40 ημερών και η Παναγία πήγε στο Ναό, στα Ιεροσόλυμα, να σαραντίσει – το γιορτάζουμε 2 Φεβρουαρίου), το επεισόδιο όπου ο Ιησούς 12 ετών πήγε στο Ναό και κατέπληξε τους διδασκάλους της εβραϊκής θρησκείας με το σοφία Του κ.λ.π.
Πιθανόν ο άγιος Λουκάς πήγε και βρήκε την Παναγία και πήρε πολλές πληροφορίες απ’ αυτήν (κατά την παράδοση, τη ζωγράφισε κιόλας κι έτσι έχει μείνει η μορφή της στην Ιστορία).
Επίσης, ο Λουκάς είναι ο μόνος που διηγείται την ανάληψη του Χριστού, δηλ. το πώς ο Χριστός συνάντησε τελευταία φορά τους μαθητές Του, σε κάποιο λόφο έξω από την Ιερουσαλήμ, 40 μέρες μετά την ανάσταση, και εκεί υψώθηκε στον ουρανό και χάθηκε από τα μάτια τους (γιορτάζουμε το γεγονός 40 μέρες μετά το Πάσχα, τη μέρα της Αναλήψεως).
Ο Λουκάς γράφει το ευαγγέλιό του σαν ιστορικός, δίνει χρονολογικά στοιχεία για διάφορα γεγονότα κ.τ.λ. Ήταν στενός συνεργάτης του αποστόλου Παύλου. Κατά μία άποψη όμως ήταν και ένας από τους 70 μαθητές του Χριστού (δηλ. από τον ευρύτερο κύκλο αποστόλων, που υπήρχε εκτός από τους 12).
Ο άγιος Ιωάννης, ο τέταρτος ευαγγελιστής (ένας από τους 12 αποστόλους), αρχίζει το βιβλίο του από τη συνάντηση του Χριστού με τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (που είναι άλλος άγιος Ιωάννης, φυσικά, όχι αυτός που έγραψε το ευαγγέλιο) και γράφει αρκετά άλλα επεισόδια, αποφεύγοντας να επαναλάβει πράγματα που έχουν αφηγηθεί οι τρεις προηγούμενοι. Διασώζει αρκετές διδασκαλίες και θαύματα του Χριστού, που δεν είχαν γράψει οι άλλοι τρεις, και περιγράφει κάποια πράγματα με φιλοσοφικό και υψηλό θεολογικό τρόπο. Φαίνεται πως το ευαγγέλιό του το έγραψε για κάποιους μορφωμένους αναγνώστες, πιθανόν από την Αντιόχεια. Λόγω της υψηλής θεολογίας που περιέχει το κατά Ιωάννην ευαγγέλιο, ο άγιος Ιωάννης ονομάζεται επίσης Ιωάννης ο Θεολόγος.
Έτσι λοιπόν, τα ευαγγέλια είναι τέσσερα, όχι… δώδεκα. Τα περίφημα «δώδεκα ευαγγέλια» είναι 12 κομμάτια από τα 4 ευαγγέλια, που διαβάζονται στην Εκκλησία το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, στην ανάμνηση του μυστικού δείπνου και της σταύρωσης του Χριστού.

σσ.theodromion.gr :  Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση.

Στείλτε στο theodromion@gmail.com  άρθρα, ιστορικά Ιέρων Ναών -Μοναστηριών βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με  τους Αναγνώστες μας.

Αν σας αρέσει κοινοποίησετο στον τοίχο σας (facebook) ή γράψετε το σχόλιο σας ακριβώς από κάτω από την ανάρτηση μας

Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 4 Λεπτά Το θρησκευτικό μνημόσυνο τελείται με δύο…
x
error: Ευχαριστούμε