Άρθρα

Το κομποσκοίνι και η παράδοσή του- Σημασία και συμβολισμοί

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Last Updated on: 16th Δεκέμβριος 2018, 12:12 πμ

Οι μοναχοί το έχουν συνεχώς στο χέρι τους και προσεύχονται αδιάκοπα. Είναι ένα από τα αντικείμενα που δίνεται σε κάθε μοναχό και μοναχή κατά την τελετή της κουράς τους. Σαν ξίφος πνευματικό με το οποίο θα πολεμήσουν τον νοητό εχθρό του καλού και της αρετής, τον διάβολο. Το κομποσκοίνι, σημαντικό βοήθημα για την προσευχή, δεν είναι απαραίτητο μόνο για τους μοναχούς ή τους κληρικούς αλλά για όλους τους Χριστιανούς.
Το κομποσκοίνι φτιάχνεται συνήθως από μαλλί, που προέρχεται από πρόβατο. Για να θυμίζει στους ανθρώπους ότι όλοι είμαστε πρόβατα στην ποίμνη του Καλού Ποιμένα, του Ιησού Χριστού. Το κομποσκοίνι έχει διάφορα μεγέθη. Από πολύ μικρό, που φοριέται στο δάχτυλο, ως πολύ μεγάλο, που αριθμεί 300 κόμπους, το οποίο μπορεί να φορεθεί και στον λαιμό. Ο αριθμός των κόμπων που έχουν τα κομποσκοίνια είναι συγκεκριμένος και συμβολικός. Υπάρχουν κομποσκοίνια με 9, 33, 50, 100, 200, 300 ακόμη και 500 κόμπους. Κάθε κόμπος σε όλα τα κομποσκοίνια αποτελείται από εννιά μικρότερους που συμβολίζουν τα τάγματα των αγγέλων.
Το κομποσκοίνι βοηθά τους Χριστιανούς να παραμένουν συγκεντρωμένοι την ώρα των λατρευτικών ακολουθιών στους ναούς. Σε κάθε κόμπο του λέγεται η ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με» ή «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον με». Έτσι ο νους προσηλώνεται στη λατρεία και τη δοξολογία του Θεού και δεν αποσπάται από τις βιοτικές μέριμνες. Η σύντομη αυτή προσευχή λέγεται τόσο κατά τη χρήση του κομποσκοινιού όσο και κατά την πλέξη του. Τα κομποσκοίνια φτιάχνονται κυρίως από μοναχούς οι οποίοι προσεύχονται θερμά ενώ πλέκουν τους κόμπους τους. Αποτελούν το πιο συνηθισμένο εργόχειρό τους.
«Αδιαλείπτως προσεύχεσθε»
Το κομποσκοίνι, ακόμη, αποτελεί υπενθύμιση για αδιάκοπη προσευχή, σύμφωνα με την προτροπή του Αποστόλου Παύλου «αδιαλείπτως προσεύχεσθε». Οι λαϊκοί μπορούν να έχουν συνέχεια μαζί τους το κομποσκοίνι και να προσεύχονται με αυτό όπου κι αν είναι, ό,τι κι αν κάνουν, όπως οι μοναχοί. Ένα κομποσκοίνι, επίσης, μπορεί να τοποθετηθεί στο σπίτι, πάνω από το κρεβάτι, στο αυτοκίνητο, στο γραφείο, μόνο του ή μαζί με ένα εικόνισμα, ως υπενθύμιση της ευλογίας του Θεού στη ζωή μας αλλά και ως φυλακτό.
Πώς ξεκίνησε το κομποσκοίνι;
Σύμφωνα με την παράδοση, το 320 μ. Χ. ο Όσιος Παχώμιος, με τη βοήθεια του αγίου Αντωνίου, ίδρυσε το πρώτο μοναστήρι στη Θηβαΐδα της Αιγύπτου. Άρχισε τότε να αναζητά έναν τρόπο για να βοηθηθούν οι μοναχοί στην αυτοσυγκέντρωση της προσευχής. Η παράδοση αναφέρει ότι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ επισκέφθηκε τον Όσιο Παχώμιο στον ύπνο του. Εκεί του έδειξε πώς θα φτιάξει ένα μικρό αντικείμενο που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες της προσευχής. Το αντικείμενο αυτό ήταν το κομποσκοίνι.
Σε όλα σχεδόν τα κομποσκοίνια, ανάμεσα στους κόμπους τους ή στην άκρη τους, υπάρχει ένας σταυρός. Τοποθετείται εκεί για να θυμίζει τη σταυρική θυσία του Κυρίου και τη νίκη Του επί του θανάτου. Τα κομποσκοίνια που έχουν 50 και παραπάνω κόμπους, στην άκρη τους, έχουν συνήθως μια φούντα με κρόσσια. Αυτή προορίζεται για να σκουπίζουν οι πιστοί τα δάκρυα της μετανοίας τους την ώρα που κάνουν προσευχή με το κομποσκοίνι.
Στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Έκθεσης Προϊόντων Αγίου Όρους θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε μεγέθη και χρώματα από

web site Aυθεντικά χειροποίητα αγιορείτικα κομποσκοίνια.



σσ.theodromion.gr :  Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση.

Στείλτε στο theodromion@gmail.com  άρθρα, ιστορικά Ιέρων Ναών -Μοναστηριών βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με  τους Αναγνώστες μας.

Αν σας αρέσει κοινοποίησετο στον τοίχο σας (facebook) ή γράψετε το σχόλιο σας ακριβώς από κάτω από την ανάρτηση μας

Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Παρουσίαση ορθόδοξη των Αγίων προσκυνημάτων στους Αγίους τόπους. Οδοιπορικό στην…
x
error: Ευχαριστούμε