Άρθρα

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη: Αυτοπεποίθηση και Χριστιανική Πίστη

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 2 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)
Αρθρογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είναι γεγονός πως βομβαρδιζόμαστε τα τελευταία χρόνια από μηνύματα ψυχολόγων και απλών ανθρώπων για την αυτοπεποίθηση.  Πίστεψε στον εαυτό σου’’ μας νουθετούν συχνά πυκνά φίλοι και γνωστοί, όπως και οι περισσότεροι ειδικοί ψυχικής υγείας.

Η αυτοπεποίθηση υπονοεί την πίστη του ανθρώπου στον εαυτό του και στις δεξιότητές του. Είναι η εμπιστοσύνη του ανθρώπου σε αυτό που είναι και στις ικανότητές του. 

Πλέον, η αυτοπεποίθηση προβάλλεται ως ένα απαραίτητο ψυχικό εφόδιο την προσωπική και επαγγελματική ζωή του ανθρώπου.

Η Ορθόδοξη θεολογία βλέπει την αυτοπεποίθηση ως μία λανθασμένη ενέργεια, διότι ο άνθρωπος στηρίζεται στο εγώ του και όχι στη δύναμη του Θεού. Η αυτοπεποίθηση στρέφει στο κέντρο τον άνθρωπο, στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτόν, ξεχνώντας το Θεό. 

Η Θεολογία βλέπει τον άνθρωπο ως το ύψιστο δημιούργημα του Θεού με τα χαρίσματα που μπορεί να έχει ο καθένας από εμάς να αποτελούν  δωρεές του Ίδιου του Δημιουργού. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να εκλαμβάνει ως δικά του τα ταλέντα και τις ικανότητες που έχει, αλλά να τα σέβεται και να τα φροντίζει ως δώρα του Θεού.  Να μην ξεχνάει πως δεν πρέπει να υπερηφανεύεται, διότι στην ουσία δεν είναι δικά του αλλά δώρα του Θεού. Η ικανότητα στη συγγραφή, η καλή φωνή, το οποιοδήποτε χάρισμα είναι δώρο του Θεού σε έναν άνθρωπο, ο οποίος πρέπει να το σεβαστεί, να το καλλιεργήσει και να μην το θεωρήσει κάτι δικό του.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο άνθρωπος δε στρέφεται στο ΕΓΩ του προκειμένου να αντλήσει τη δύναμη για την αλλαγή της ζωής του, αλλά στο Θεό.  Για αυτό και η αυτοπεποίθηση θεωρείται για την Ορθόδοξη πίστη μία λάθος συμπεριφορά. Διότι ο άνθρωπος υπερτιμά τον εαυτό του και πιστεύει πως εκείνος να δώσει τη λύση σε κάθε αδιέξοδο και πρόβλημά του. Μη αποδεχόμενος το γεγονός πως οι δικές του δυνάμεις είναι πεπερασμένες και μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που υπάρχει ήδη, πιστεύει στη δική του δύναμη.

Μόνο όταν ο άνθρωπος αντιληφθεί πως δεν μπορεί μόνος του να κάνει τίποτα και τη δύναμη την έχει ο Θεός, μπορεί να αλλάξει τη ζωή του.

 Η αυτοπεποίθηση μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στον εγωισμό και την αλαζονεία, με συνέπεια να δημιουργήσει καινούργιες δυσκολίες από αυτές που υπάρχουν ήδη. Ποιος μπορεί να πει πως μπορεί να λύσει τα πάντα με τις δικές του δυνάμεις;

Ο Ίδιος ο Χριστός μας βεβαιώνει πως ‘’εδόθη μοι πάσα εξουσία εν ουρανώ και επί γης>> . Αυτό και μόνο μας δείχνει πως η Παντοδυναμία του Θεού μπορεί να δώσει τη λύση σε κάθε μας πρόβλημα και όχι ο εαυτός μας. Ας πιστέψουμε στο Θεό και όχι στον εαυτό μας..

Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 2 Λεπτά https://www.youtube.com/watch?v=qhEtpehb1dQ       Κάντε εγγραφή…
x
error: Ευχαριστούμε