Γράφουν οι Αρχιερείς

Μητροπολίτης Κορωνείας κ.κ. Παντελεήμων : Η πρώτη λέξη στο πρώτο κήρυγμα του Χριστού

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 2 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Η πρώτη λέξη στο πρώτο κήρυγμα του Χριστού ειναι “μετανοείτε”. Τι σημαίνει όμως μετάνοια;

Συνήθως νομίζουμε ότι μετάνοια σημαίνει να αναγνωρίζουμε κάποια λάθη μας και να λυπόμαστε γι’αυτά. Όμως μετάνοια δεν είναι μόνο αυτό. Μετάνοια σημαίνει μια εσωτερική ριζική αλλαγή.

Αλλαγή τρόπου σκέψεως και τρόπου αντιμετωπίσεως της ζωής και των πραγμάτων γενικώς. Δηλ. όταν μας ζητείται να μετανοήσουμε, αυτό σημαίνει να αλλάξει η σκέψη και η στάση μας σχετικά:

1. Με τον χρόνο. Συνήθως λέμε: πέρασε ο χρόνος. Ενώ εμείς περνάμε, εμείς φεύγουμε. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε αιώνιοι σ’αυτή την γή. Τί είναι η ζωή μας;

Απαντά ο Γρηγόριος ο Θεολόγος: “Όναρ εστίν ουχ ιστάμενον, πτήσις ορνέου πετουμένου, ναύς επί θαλάσσης ίχνος ουκ έχουσα, ατμίς, κόνις, εωθινή δρόσος, άνθος καιρώ φυόμενον και καιρώ λυόμενον”.

2. Με τα πράγματα τα υλικά του κόσμου. Να μη μας παρασύρει η μανία της αποκτήσεως και καταναλώσεως,που δεν σταματά ποτέ. Μα ζούμε στην καταναλωτική κοινωνία και επηρεαζόμαστε ! Όμως και ο όρος “καταναλωτική κοινωνία” είναι αντιφατικός.

Η λέξη “καταναλωτική” προέρχεται από το καταναλίσκω, που σημαίνει καταναλώνω μόνος μου. Η λέξη κοινωνία προέρχεται από το κοινωνώ, που σημαίνει μοιράζομαι.

Επομένως δεν μπορεί να ενώνονται οι λέξεις “καταναλωτική” και “κοινωνία”. Μάλλον πρόκειται για “καταναλωτική αγέλη”! 

3. Με τους ανθρώπους. Να μη τους βλέπουμε σαν αντικείμενα προς εκμετάλλευση και ικανοποίηση των επιδιώξεών μας. Αλλά να τους βλέπουμε με σεβασμό ως πρόσωπα 
“υπέρ ων Χριστός απέθανε”.

Και να σκορπάμε σε όλους την αγάπη μας. Γιατί μόνο με την αγάπη και μαζί με τους άλλους θα σωθούμεσσ.theodromion.gr :  Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση.

Στείλτε στο theodromion@gmail.com  άρθρα, ιστορικά Ιέρων Ναών -Μοναστηριών βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με  τους Αναγνώστες μας.

Αν σας αρέσει κοινοποίησετο στον τοίχο σας (facebook) ή γράψετε το σχόλιο σας ακριβώς από κάτω από την ανάρτηση μας

Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 2 Λεπτά Διάβάζουμε στο διαδίκτυο διάφορα άρθρα του…
x
error: Ευχαριστούμε