ΆρθραΓράφουν οι ΙερείςΛειτουργικά Ζητήματα

του π. Μιχαήλ Στεφάνου: Διευκρινήσεις για το Μυστήριο Ευχελαίου

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Last Updated on: 17th Ιούνιος 2019, 04:18 μμ

Χριστιανός: -Γνωρίζω ότι το Ευχέλαιο είναι ένα από τα επτά μυστήρια της Εκκλησίας, έχω όμως ορισμένες ερωτήσεις:

Α) Συγχωρεί το Ευχέλαιο αμαρτίες;

Απ. Ιερέως- Βεβαίως ναι.

Β) Άρα αντικαθιστά το Ευχέλαιο την Εξομολόγηση;

Ιερεύς: – Βεβαίως όχι.

Γ) Τότε αφού δεν αντικαθιστά το Ευχέλαιο την εξομολόγηση για ποιο λόγο να συμμετέχω σ’ αυτό;

Ιερεύς: – Το Ευχέλαιο δεν αντικαθιστά την εξομολόγηση αλλά την συμπληρώνει. Ας δούμε όμως το πώς: Κατ’ αρχήν πρέπει να ξέρουμε ότι ως άνθρωποι που είμαστε έχουμε αμαρτίες των οποίων για πολλές  έχουμε γνώση και τις εξομολογούμαστε, για  άλλες όμως δεν έχουμε γνώση και συνεπώς δεν τις εξομολογούμαστε.  Αυτές όμως οι ανεξομολόγητες και άγνωστες σε μας αμαρτίες είναι πιθανόν να γίνονται αιτία ψυχικών ή σωματικών ασθενειών. Αυτήν λοιπόν την δουλειά έρχεται  να κάνει το Ιερό Ευχέλαιο. Το Άγιο Πνεύμα χαριτώνει το έλαιον διά της επαλείψεως του οποίου συγχωρούνται οι άγνωστες σε μας αμαρτίες οι οποίες βρίσκονται θαμμένες στον βαθύ εαυτό μας και έτσι μυστηριακά σώζεται ο κάμνωντας, (δηλ. ο ασθενής) από το καύμα των αμαρτιών και πολλές φορές και των ασθενειών που προέκυψαν απ’ αυτές.

Τα παλιά τα χρόνια όταν κάποιος ασθενούσε καλούσαν τον παπά στο σπίτι του. Ο Ιερεύς πρώτα εξομολογούσε τον ασθενή, στη συνέχεια τελούσε Ευχέλαιο και τέλος τον κοινωνούσε.

Βλέπετε πως όλα τα Μυστήρια κινούνται κυκλοτερώς και πέριξ της Αγίας Τραπέζης, δηλ. της Ευχαριστηριακής Συνάξεως η οποία αποτελεί το επίκεντρο όλων των Μυστηρίων της Εκκλησίας;

Και μία τελευταία ερώτηση για σήμερα: -Το Ευχέλαιο πάντοτε θεραπεύει έναν άρρωστο ή κάνει τις επιλογές του;

Ιερεύς:  – Το Ευχέλαιο δεν έχει ως σκοπό πάντοτε να θεραπεύει όλες τις ασθένειες. Άλλωστε αν συνέβαινε αυτό τότε ως κατάληξη αυτής της σκέψεως θα ήταν η εξάλειψη του θανάτου. Πράγμα που δεν συμβαίνει. Άρα κύριος σκοπός του Ευχελαίου δεν είναι πάντοτε να θεραπεύει αλλά  να ανακουφίσει, να φωτίσει, να ενδυναμώσει ψυχικά και σωματικά  τον πάσχοντα ασθενή.

 Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις δύναται ασφαλώς να ενεργήσει πλήρως θεραπευτικά, θεραπεύοντας οποιαδήποτε ασθένεια, ακόμη κι αυτή θεωρείται από τους γιατρούς ανίατη. (έχουμε άλλωστε πολλές περιπτώσεις θαυματουργικών ιάσεων) Το πότε όμως θα ενεργήσει με αυτό τον τρόπο το γνωρίζει μόνον ο Θεός.

Καταληκτικά και συμπερασματικά θα πούμε πως το Ευχέλαιο λειτουργεί σε κάθε περίπτωση ανακουφιστικά. Είναι ενέργεια του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας.

Τρέξτε λοιπόν χριστιανοί στις Εκκλησίες όταν ακούσετε πως θα τελεσθεί Ευχέλαιο. Σταυρωθείτε και σταυρώστε με το άγιον έλαιον όλα τα μέλη της οικογένειάς σας. Καλέστε στα σπίτια σας τον ιερέα για ευχέλαιο αφού πρώτα εξομολογηθείτε. Μετέχετε συχνά πυκνά του Ευχαριστηριακού Δείπνου.

Καλό υπόλοιπο της Σαρακοστής, καλά Χριστούγεννα σε όλους!!!

Γράφει ο π. Μιχαήλ Στεφάνου

πηγή:  peripatitis.net

(Η ιστοσελίδα peripatitis.net είναι μία προσπάθεια μελέτης του π. Μιχαήλ Στεφάνου)σσ.theodromion.gr :  Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση.

Στείλτε στο theodromion@gmail.com  άρθρα, ιστορικά Ιέρων Ναών -Μοναστηριών βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με  τους Αναγνώστες μας.

Αν σας αρέσει κοινοποίησετο στον τοίχο σας (facebook) ή γράψετε το σχόλιο σας ακριβώς από κάτω από την ανάρτηση μας

Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά Σε αυτό το Βίντεο ασχολούμαστε με…
x
error: Ευχαριστούμε