ΆρθραΓράφουν οι Ιερείς

του π. Σπυρίδων Σκουτή: Οι Ιερείς ως ποιμένες; ή ως “μαριονέτες”;

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 5 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Last Updated on: 11th Αύγουστος 2019, 01:16 πμ

Επειδή, πολλά χρόνια σε όλη την Oικουμένη ακούμε αυτούς τους χαρακτηρισμούς (Καλός Παπάς – Αυστηρός Παπάς)

και μάλιστα σε καθημερινή βάση, ας αναλύσουμε λιγάκι αυτούς τους παρεξηγημένους όρους για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα ώστε να ωφεληθούμε πνευματικά:

Καλός Ιερέας: Καλός Παπάς για τον κόσμο είναι αυτός ο παπάς ο οποίος δεν μιλάει , δεν αλλάζει το στραβό , δεν κάνει κηρύγματα – και αν κάνει, πρέπει αν είναι σύντομα χωρίς πολλά πολλά. . Απλά είναι μια μαριονέτα που κάποιοι θα του πούνε ακόμα και ποιες ευχές θα διαβάσει στα Μυστήρια. Ένας Παπάς που δεν μιλάει (Γιατί δεν μας αρέσει) και αν πει κάτι που δεν μας αρέσει θα του κάνουμε και καταγγελία, έτσι για να δείξουμε ότι μπορούμε να κινούμε τα νήματα. Καλό είναι ο Ιερέας “Αγαπούλης” μας κάνει ότι θέλουμε δεν μας λέει όχι ακόμα και σε παράλογα πράγματα και έτσι νομίζουμε ότι τα έχουμε καλά με τον Θεό. Αρκεί να μας λέει γλυκόλογα και νομίζουμε έτσι οτι γλυκαίνει την ψυχή μας αλλά στην ουσία χαϊδέυει τους δαίμονες και θεραπεία δεν υπάρχει. 
Αποτέλεσμα: Θέλουμε έναν Παπά στα αμαρτωλά μας μέτρα για να τον χειριζόμαστε όπως θέλουμε χωρίς να μας ενδιαφέρει ούτε η ορθόδοξη πίστη, ούτε η σωτηρία της ψυχής και η ευλογημένη ενοριακή ζωή. 

Αυστηρός Ιερέας: Αυστηρός Παπάς για τον κόσμο είναι αυτός που μας ξεβολεύει. Αυτόν που μιλάει για τον Χριστό και τους Πατέρες μάλιστα, τον θεωρούμε ακραίο. Για την ακρίβεια, χαρακτηρίζουμε αυτά που λέει ακραία και «Παπαδίστικα» ενώ είναι λόγια του Χριστού και των Αγίων!. Αυστηρός Παπάς για τον κόσμο είναι αυτός που επειδή θέλει να βάλει τάξη γενικότερα στην ενορία ορμάμε να τον φάμε με το επιχείρημα : «Εμείς έτσι τα μάθαμε και έτσι θα μείνουνε». Ιδιαίτερα αν ο Παπάς μιλάει για Εξομολόγηση , Μετάνοια, Εκκλησιασμό, Θεία Κοινωνία θα πέσουμε να τον γδάρουμε. Έχουμε φτιάξει έναν Χριστό στα μέτρα μας και όταν ο Παπάς μας πει ότι αυτός ο Χριστός δεν έχει καμία σχέση με τον Χριστό της Εκκλησία θα πέσουμε να τον φάμε…. Αν ακόμα μπορούΣε ο Παπας να καταργήσει τις νηστείες και τον Εκκλησίασμό θα τον λατρεύαμε! ….. Θέλουμε γλυκόλογα αλλά οχι άσκηση, θέλουμε σωτηρία χωρίς μετάνοια και αλλαγή….. 

Αν ζούσε στην μέρες μας ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ή ο Άγιος Νικόδημος και ήταν εφημέριοι σε ενορίες σε λιγότερο απο μία εβδομάδα θα τους είχαν κρεμάσει στις πλατείες…..  “Παπά μου εμείς έτσι τα ξέραμε έτσι τα μάθαμε , τι είναι τούτα τα καινούργια που μας λές….ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ!”

Αδιαφορία για τον Ιερέα: Υπάρχουν και αυτοί που δεν τους ενδιαφέρει γενικά τι λέει ο Ιερέας και η Εκκλησία. Πιστεύουν λένε με τον τρόπο τους, αυτός ο τρόπος του οδηγεί στην αίρεση και στην απώλεια. Ο Ιερέας μας ενδιαφέρει μόνο για να μας κάνει την ιδιωτική-θρησκευτική-κοινωνιολογική εξυπηρέτηση. Δηλαδή να μας κάνει το Μυστήριο της οικογένειας και εκεί μάλιστα ΕΜΕΙΣ θα του υποδείξουμε τι θέλουμε και τί οχι ή να μας κάνει κάποια ιδιωτική λειτουργία έτσι για να δείξουμε και λίγη θρησκευτικότητα στην γειτονιά ή στο χωριό. Δυστυχώς δεν ρωτάμε τον Ιερέα ιδιαίτερα για πνευματικά πραγματα που στην ουσία ρωτάμε την Εκκλησία και κάνουμε ότι μας κατέβει. Γυναίκες μένουν έγκυες, άνθρωποι ειναι στην εντατική και δεν ρωτάμε τον Ιερέα τι πρέπει πνευματικά να γίνει για να ωφεληθούν οι άνθρωποι. Απλά θα κάνουμε αυτό που μας είπε η Θεία από το χωριό με μπόλική δεισιδαιμονία μέσα και αν ο Ιερέας μας πει το αντίθετα από αυτό που έχουμε χτίσει μέσα στο μυαλό μας στην καλύτερη θα του την πούμε και στην χειρότερη θα τον καταγγείλουμε την Μητρόπόλη και μετά θα λέμε στο χωριό “Εγώ τον τακτοποίησα τον Παπά!”. Με μια τέτοια συμπεριφόρά γεννιέται ένα εύλογο ερώτημα…Τι την θέλουμε τελικά την ενορία; 

“Το κόκκινο κουμπί” της πυρηνικής έκρηξης :Αν ο Ιερέας κάνει το λάθος και μιλήσει ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ για το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως αμέσως στην ενορία έχει γίνει το κόκκινο πανί. “Σιγά που θα μου πει ο τράγος πότε θα κοινωνάω”, “Δεν έχω αμαρτίες άκου εκεί να παω να τα πώ στον Εξομολόγο”, “Να τα αφήσει αυτά τα παπαδίστικά ο Παπάς γιατί δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα”. Η “αχίλλειος πτέρνα” ……..”Παπά μου όλα καλά αλλά όχι να πάμε να εξομολογηθούμε κίολας!!!”

Βλέπουμε τον Χριστό σαν ένα ΑΓΑΛΜΑ, σαν ένα ΕΙΔΩΛΟ…. Θέλουμε ευλογίες, σωτηρία , Παράδεισο…Αλλά εμείς ΝΑ ΜΗΝ κανουμε τίποτα. Κάνουμε μεγάλο αγώνα στην ζωή μας για να καταφέρουμε ανότα επίγεια πράγματα αλλά για την σωτηρία λέμε “Δεν βαριέσαι , δεν σκότωσα , δεν έκλεψα θα με σώσει ο Καλό Θεούλης!”…..

Πόσες φορές δυστυχώς βλέπουμε την Εκκλησία σαν ένα θρησκευτικό “Super Market” που θα πάμε να “αγοράσουμε ευλογίες” για να τα έχουμε καλά με το ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΟΝ!!! Πότε θα μας κάνει ο Παπάς Θεια Λειτουργία της Παναγίας, των Χριστουγέννων, Επιτάφιους και Αναστάσεις άσχετα αν δεν πατάμε πότε το πόδι μας ,απλά να πούμε ότι στο χωριό ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΘΗΚΑΜΕ της Παναγίας ή το Πάσχα….Αλλά το Άγιο Ποτήριο το αποφεύγουμε όπως ο διάβολος το λιβάνι ή πάμε να Κοινωνήσουμε όπως μας αρέσει. Της πλάνης το ανάγωσμα…..

Αλοίμονο αδερφοί μου, πρέπει να αποφασίσουμε επιτέλους σαν Ορθόδοξοι τι θέλουμε….Στην Εκκλησία δεν μπορεί ο καθένας να επιβάλει το θέλημα του. Το θέλημα είναι του Κυρίου και εκεί κάνουμε υπακοή.
Στην Εκκλησία κάνουμε ότι μας παραδόθηκε από τον ίδιο τον Χριστό, τους Αγίους Πατέρες και την Ιερά Παράδοση. Αυτή είναι η πίστη μας. Εάν κάποιου δεν του αρέσει μπορεί άνετα να αλλαξοπιστήσει, είναι ελεύθερος να το κάνει. Αυτή όμως η σήψη να είμαστε Βαπτισμένοι Ορθόδοξοι αλλά πρακτικά χειρότεροι και από προτεστάντες , είναι μια κατάσταση λυπηρή.

Όπως έλεγε και ένας φίλος Ιερέας : “Ο Κόσμος βλέπει τον Παπά σαν τον Μάγο της φυλής που θα κάνει τα ξόρκια για να μας πάει καλά η αμαρτωλή ζωή μας”

Ας αποφασίσουμε επιτέλους τι θέλουμε και αν θέλουμε να λεγόμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
Ας δούμε λοιπόν τους Ιερείς ως πατέρες και την ενορία ως οικογένεια. 

Αυτή είναι η μία και μοναδική επιλογή για να μπορούμε να οδηγηθούμε στην Βασιλεία των Ουρανών.
Η αγάπη του Χριστού ας λαμπυρίσει τις καρδιές μας ώστε να βλέπουμε τα πράγματα καθαρά για να ωφεληθούμε.

Πηγή:  euxh.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 


Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Δές και αυτό
Ερωτήματα .....
x
error: Ευχαριστούμε