ΆρθραΛειτουργικά Ζητήματα

της κ. Βασιλικής Μουε : Η Προηγιασμένη Λειτουργία

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 2 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Last Updated on: 9th Μάρτιος 2020, 10:28 μμ

Αγαπητοί Αναγνώστες του Εκκλησιαστικού Ορθόδοξου Ιστοτόπου theodromion.gr 

Η Περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι κατ εξοχήν πένθιμη περίοδος της Εκκλησίας μας, είναι μέρες πένθους και κατανύξεως.

Όπως προστάζει ο παρών Κανών στις άλλες μέρες κατ βάση (ΤετάρτεςΠαρασκευές),να γίνεται η των Προηγιασμένων Λειτουργιά,κατά δε το (Σάββατο και τις Κυριακές) ως ήμερες ιλαρότερες να τελείται κανονική Λειτουργιά.

Η Προηγιασμένη Λειτουργιά είναι από τους χρόνους των διάδοχων των Αποστόλων.

Το όνομα της το πήρε από τα Τίμια Δώρα(Άρτος και Οίνος) που έχουν προηγιασθεί δε από προηγούμενη Λειτουργία.

Δεν είναι η Λειτουργιά που τελούμε του Μεγάλου Βασιλείου και του Ιωάννου Χρυσοστόμου στις οποίες Λειτουργίες έχομε πρόσφορα και καθαγιασμό των Τίμιων Δώρων και μεταβολή του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα Χριστού.

Είναι ιδιαίτερη Λειτουργιά με κατανυκτικό χαρακτήρα και τελείται Τετάρτη και Παρασκευή κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ο Ιερεύς κάθε Σάββατο η Κυριακή κόβει τον “Αμνό“(πρόσφορο), το τεμάχιο που γράφει(ΙΣ-ΧΣ-ΝΙ-ΚΑ) και το τοποθετεί στο Ιερό Δισκάριο μαζί με τον “Αμνό“, της θείας Λειτουργίας που επιτελεί και ανάλογα με τον αριθμό των Λειτουργιών των Προηγιασμένων που θα τελέσει κατά την εβδομάδα εξάγει και τους αντίστοιχους (Αμνούς).

Από αυτά το ένα θα χρησιμοποιηθεί για τη Θεία Μετάληψη (Κυριακής),και τα άλλα θα εμβαπτιστούν στο Ιερό Ποτήριο όπου το Άγιο Αίμα του Κυρίου θα φυλαχθεί στο Ιερό Αρτοφόριο για τις Λειτουργίες των Προηγιασμένων Δώρων.

Όλο αυτό γινόταν από παλιά και γίνεται και σήμερα ,διότι οι παλαιοί Χριστιανοί έμεναν τελείως άσιτοι μέχρι τις βράδυνες ώρες.

Σήμερα η Λειτουργία των Προηγιασμένων τελείται και το βράδυ της Τετάρτης αλλά και τις πρωινές ώρες.

Είναι μια ξεχωριστή Λειτουργία γιατί δεν έχει πανηγυρικό τόνο, δεσπόζει το πένθιμο και κατανυκτικό στοιχείο.

Και εδώ διαφέρει όσο αφορά την ψαλτική τέχνη κατά πολύ από τις άλλες Λειτουργίες που ήδη γνωρίζουμε.

Τελείται σε συνδυασμό με την Ακολουθία του Εσπερινού.

Αφού ψάλλουν τα “εσπέρια στιχηρά ” Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ” γίνεται η μικρή είσοδος του Ιερού Ευαγγελίου αναγινώσκονται δυο περικοπές από την Παλαιά Διαθήκη.

Προς το τέλος αυτών ο Ιερεύς κρατώντας μια λαμπάδα στο ένα χέρι και στο έτερο το θυμιατό εξέρχεται από την Ωραία Πύλη εκφωνώντας το (Σοφία Ορθοί. Φως Χρίστου φαίνει πάσι).

Ακολουθεί η ψαλμωδία του υπέροχου ύμνου (ΝΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ), και εδώ σε αυτό το σημείο είναι το αποκορύφωμα της Λειτουργίας αυτής.

Με απόλυτη σιγή από την αριστερή πύλη γίνεται η έξοδος των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων φερόμενων από τον Ιερέα στο ύψος της κεφαλής του καλυπτόμενα από τον “Αέρα“.(Τον Κύριο).

Ακολουθούν τα πληρωτικάευχήπροσευχή της Κυριακής, και στη συνεχεία ο Ιερεύς εκφωνεί (Πρόσχωμεν τα Προηγιασμένα Άγια τοις Αγίοις ).

Οι διαφορές όσο αφορά το ψαλτικό τμήμα είναι αντί του ” Είδομεν το φως” ψάλλεται ειρμολογικά ο είρμος ( Ευλογήσω τον Κύριο),ενώ ως οπισθάμβωνη ευχή λέγεται το (Δέσποτα Παντοκράτορ) και η τελευταία το αντίδωρο δίνεται πριν την δι’ ευχών απόλυση της σύναξης διαβάζοντας τους ψαλμούς (λγ’ και ρμδ’).

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι ψαλμοί του Δαυίδ στην προηγιασμένη Λειτουργια οπου αναγινώσκονται κατά τη διάρκεια της. (Στάσις πρώτη,δευτέρα,τρίτη).

Η Θεία Ευχαριστία είναι στοιχείο έκφρασης στη ζωή μας.

Η παρουσία της έστω και με την κατ’ οικονομία μετάδοση των Προηγιασμένων ενδυναμώνει τον αγώνα μας στη προσευχή και τη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Στη Σαρακοστή της χαρμολύπης.

Καλό στάδιο καλό πνευματικό αγώνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάνε εγγραφή εδώ ==>

Εγγραφείτε στο κανάλι μας

για να ενημερώνεστε για τα Βίντεο μας

 

 

 

 




Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Ἡ ἱστορία τῆς Ἑλλάδας μας, γράφει μέ χρυσά γράμματα γιά τήν ἡρωίδα μητέρα…
x
error: Ευχαριστούμε