Ορθόδοξοι Προορισμοί

Αποκλειστικό: Ιερά Μονή των Αγίων Απόστολων Τιβεριάδος

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Last Updated on: 11th Ιούνιος 2019, 12:57 πμ

Σύμφωνα με την παράδοση , η Ιερά Μονή των Αγίων Απόστολων Τιβεριάδος , χτίσθηκε στη περιοχή Όπου έγινε η τρίτη εμφάνιση του Αναστημένου Κυρίου στους μαθητές Του από την Αγία Ελένη,  Βασίλισσα και μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στις Αρχές του 4ου μ.Χ αιώνα. Στην περιοχή ακόμα  Υπάρχουν Ρωμαϊκά Ερείπια. H Αγία Ελένη μετά την θανάτωση του εγγονού της Κρίσπου και γιου του Μεγάλου Κωνσταντίνου , κατά την διαταγή του Τελευταίου, θρηνώντας με αποτροπιασμό για το έγκλημα του γιου της , Αποφάσισε , προκειμένου να εξιλεωθεί το ανοσιούργημα αυτό, να πάει στην Παλαιστίνη   και να βγάλει τους Ιερούς  εκείνους τόπους από την αθλία κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει . Άρχισε λοιπόν να  αναζητά τα Ιερά  Προσκυνήματα, να τα ανακαινίζει και να κτίζει εκκλησιές και ιερές μονές στους τόπους των γεγονότων των Ευαγγελίων .

Τότε ,βρήκε και τον Τίμιο Σταυρό και έκτισε τον Ναό της Αναστάσεως και τόσα αλλά Προσκυνήματα . Τότε αναγνώστες της εκκλησιαστικής ιστοσελίδας καμπανοκρουσίας  ,κατά την Παράδοση έκτισε και στην Τιβεριάδα τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων  εις ανάμνησης της τρίτης εμφανίσεως του Αναστάντος Ιησού Χριστού στους Μαθητές Του.
Ο Ιερός εκείνος Ναός δέχτηκε επανειλημμένες καταστροφές ακλουθώντας την τύχη των υπολοίπων Προσκυνημάτων . Τον ερειπωμένο Ναό τον ξανάκτισε ο Ιουστινιανός τον 6ον αιώνα. Ο Ναός του Ιουστινιανού ήταν τρισυπόστατος και μεγαλύτερος εκείνου τις Αγίας Ελένης.
Το κεντρικό κλιτός ήταν αφιερωμένο στην Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων , οι Επτά από τους οποίους γινανε μάρτυρες της τρίτης εμφανίσεως του Κυρίου στο σημείο εκείνο της λίμνης. Το Βόρειο στους πρώτο-κορυφαίους Αποστόλους  Πέτρο και Παύλο , εκείνους που πρωτοστάτησαν με ένθεο ζήλο στην κήρυξη του Ιερού Ευαγγελίου στον κόσμο << ὑστερούμενοι,θλιβόμενοι,κακουχούμενοι,ὧν οὐκἦνἄξιοςκόσμος, ἐπὶἐρημίαις πλανώμενοικαὶὄρεσικαὶσπηλαίοιςκαὶταῖς ὀπαῖςτῆςγῆς ( Εβρ, ια΄,37-38). Το νότιο κλίτος αφιερώθηκε στην ισαπόστολο Μαρία την Μαγδαληνή εκείνη που έσπευσε πρώτη στον Τάφο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού για να αλείψει το σώμα του με μύρο και που πρώτη είδε τον Αναστημένο Ιησού Χριστό.   Η  πατρίδα της Αγίας ,τα Μάγδαλα απέχουν  5km από την Ιερά Μονή των Αγίων Αποστόλων Τιβεριάδας.
Οι Πέρσες καταλαμβάνουν το 614 μ.Χ. την Ιερουσαλήμ και παίρνουν τον Τίμιο Σταυρό,  τον οποίον ο αυτοκράτορας Ηράκλειος ανακτά μετά από πέντε χρόνους αγώνα δηλαδή το 627 μ.Χ.
 Με την επέλαση των Περσών το 614 μ.Χ   και την κατάληψη της Συρίας και της Παλαιστίνης από τους Άραβες το 637μ.Χ., καταστρέφετε ο Ναός του Ιουστινιανού, ο οποίος ξανακτίζετε το 650 μ.Χ.
Νέα καταστροφή του Ναού επέρχεται με την κατάληψη των Αγίων Τόπων από του Σταυροφόρους
το 1099 μ.Χ.
Οι Σταυροφόροι, Ρωμαιοκαθολικοί όντες και εμπνεόμενοι από αισθήματα μίσους για την Ορθοδοξία και τα Ιερά της Προσκυνήματα ,καταστρέφουν και πάλι την Ιερά Μονή σφάζοντας του Μονάχους και το ποίμνιο των Ιερών Προσκυνημάτων.
Η Μονή ξανακτίστηκε αργότερα επί των ερειπίων εκείνης του 650 μ.Χ στην σημερινή μορφή.
Είναι κτισμένη ακριβώς πάνω στην όχθη της λίμνης Γεννησαρέτ , καθώς η ανατολική πλευρά του τείχους που την περιβάλλει βρέχεται απευθείας από τα νερά της λίμνης Γεννησαρέτ.
Ο Ναός είναι τρισυπόστατος, όπως εκείνος του Ιουστινιανού.
 Το κτηριακό συγκρότημα της Ιεράς Μονής συμπεριλαμβάνει Μεσαιωνικό τείχος Μουσουλμανικής περιόδου, το οποίο περιέκλειε την πόλη της Τιβεριάδας . Τμήμα του τοίχους αυτού αποτελεί ο χαρακτηριστικός στρογγυλός πύργος της.
Το 1978 επί Πατριαρχία κύρου Βενέδικτου του Α΄ γίνετε ανακαίνιση της Ιεράς Μονής, η οποία της δίνει την αρχική της μορφή , και αρμοκάλυψη των τοίχων για την προστασία της από την διάβρωση.
Δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί πληροφορίες για της αδελφότητες που πιθανόν εγκαταβίωσαν και ασκήθηκαν στην Ιερά Μονή καθ ‘όλης της ιστορική της πορείας.
Στην πρώτη, βέβαια, μορφή της εκείνη  της Αγίας Ελένης, λειτούργησε απλώς ως Ιερός Ναός, εορταζόμενος εις Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων.
Στις 5 Οκτωβρίου 1984 αναλαμβάνει Ηγούμενος ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Τιμόθεος όποιος  με πολλούς κόπους και πολλή επιμονή αναστηλώνει και ανακαινίζει μέχρι σήμερα την Ιερά Μονή. Κατασκευάζονται τέμπλα για τα τρία κλίτη του Ναού ,αγιογραφείτε η Εκκλησία , γίνετε μαρμαρόστρωση για τον καλλωπισμό του δαπέδου και πολλά αλλά.
Σήμερα η Εκκλησία φέρει εμφανές σημάδια επιχωμάτωσης, για αυτό και οι αψίδες της στέγης είναι χαμηλές.
Η επιχωμάτωση αυτή κατέστη αναγκαία , λόγο της ανύψωσης της λίμνης Γεννησαρέτ με την κατασκευή φράγματος στην έξοδο του νερού προς τον Ιορδάνη πόταμο.
 Η κατασκευή αυτή έγινε για να αξιοποιηθεί το νερό της λίμνης Γεννησαρέτ προς ύδρευση των γύρω περιοχών.


ΣΣ Η σελίδα μας ανάρτησε  για πρώτη φορά στο διαδίκτυο όλο το ιστορικό της Μονής
Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Δές και αυτό
Γράφει ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου…
x
error: Ευχαριστούμε