Γράφουν οι Αρχιερείς

του Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ.κ. Δωροθέου: Το αληθινό «hot spot»!

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 4 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Αργά ή γρήγορα, περισσότερο ή λιγότερο επώδυνα, το λεγόμενο μεταναστευτικό πρόβλημα, που στιγματίζει την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα και δοκιμάζει τις αντοχές της Δημοκρατίας, της Ανθρωπιάς, του Πολιτισμού, αλλά και της Πίστης και της Εθνικής μας Αυτοσυνειδησίας, θα βρει τη θέση του στις δέλτους της Ιστορίας, ως μια ακόμη μετανάστευση λαών, τα αίτια και οι συνέπειες της οποίας θα μελετώνται από τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Είναι άδηλο, βεβαίως, το τελικό μέγεθος του προβλήματος και η χρονική του διάρκεια, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες, προβληματισμούς και φοβίες!

Αλλά σε μας, τον απλό λαό, που συνθλίβεται στη μέγγενη οικονομικών και κοινωνικών και καθημερινών προβλημάτων, εναπόκειται όχι τόσο η αποτίμηση των αιτιών και η επιτίμηση των αιτίων, αλλά η ψύχραιμη και χωρίς ακρότητες και πανικούς θεώρηση των πραγμάτων και, κυρίως, η άντληση πολυτίμων διδαγμάτων και απ’ αυτή την κρίση!

Ενώ η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια χρόνιες κονωνικοπολιτικές στρεβλώσεις και παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας και την αλλοτρίωση του σύγχρονου Ελληνα από τις σειρήνες του καταναλωτισμού, της υλοφροσύνης και της ψευδεπίγραφης ευτυχίας, καταστάσεις και νοοτροπίες, από τις οποίες οκτώ χρόνια τώρα αγωνιζόμεθα να αποδράσουμε, η προσφυγική κρίση κατέδειξε τη ρευστότητα των ανθρωπίνων δεδομένων και τη διαχρονική τραγικότητα του ανθρώπου!

Θα έλεγε κανείς ότι μετανάστευση και προσφυγιά είναι βαθιά ριζωμένες έννοιες και καταστάσεις, σύμφυτες στον άνθρωπο…

Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού ο άνθρωπος είναι εκ γενετής μετανάστης και η γη είναι ένας απέραντος τόπος προσφυγιάς, οι κάτοικοι του οποίου νοσταλγούν και αναζητούν τη χαμένη τους Πατρίδα!

Τελικά, όλοι είμαστε πρόσφυγες… Διωγμένοι από ένα τόπο, που πλάσθηκε για μας, σε ένα τόπο που «τιμωρήθηκε» μαζί με μας και εξ αιτίας μας…

Είμαστε πρόσφυγες του Παραδείσου!

Είναι τυχαίο, άραγε, ότι ο Βιβλικός Παράδεισος τοποθετείται γεωγραφικά στις περιοχές, από τις οποίες προέρχεται η πλειοψηφία των προσφύγων σήμερα;

Τυχαίο ή όχι, η σημερινή πραγματικότητα μας καλεί, όχι να ανησυχήσουμε μήπως χάσουμε τον Ελληνισμό ή την Ορθοδοξία μας- αυτά δεν μας τα παίρνει κανείς, αν οι ίδιοι δεν τα παραδώσουμε- ούτε να προβληματιστούμε για την πιθανή έξοδό μας από Διεθνείς Ενώσεις ή Συνθήκες, αλλά μας προκαλεί να βρούμε την έξοδο από την κοιλάδα τούτη του κλαυθμώνος στην πεδιάδα της αληθινής ευτυχίας και ζωής!

Δύσβατος ο δρόμος, πολλά τα εμπόδια, πολλοί οι εκμεταλλευτές της αγωνίας μας, πολλές οι απώλειες και οι λιποταξίες, οι πτώσεις και οι ανορθώσεις, μέχρι να πάρουμε το εισιτήριο προς τη Χαρά, την Ευτυχία και τη Σωτηρία…

Οπως ακριβώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, θέλουμε να φτάσουμε σε ένα τόπο, όπου θα ηρεμήσουμε, θα ανεφοδιαστούμε, θα ξεκουραστούμε και θα «ταυτοποιηθούμε» ως άξιοι του διαβατηρίου, που θα μας οδηγήσει στην αληθινή Πατρίδα μας, τον Ουρανό, και ταυτόχρονα, θα μας γεμίσει από αγωνιστικότητα, θάρρος και θέληση να φέρουμε τον Ουρανό, τη Βασιλεία του Θεού, στη Γη!

Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε πνευματικά «hot spots», εγκαταστάσεις, δηλαδή, μέσα στις οποίες ειδικοί θα μας προσφέρουν καθοδήγηση, συμβουλές, στήριξη, τροφή και θα μας υποδεικνύουν τη σωστή κατεύθυνση…

Σ’ αυτό το σημείο είμαστε τυχεροί!

Δεν έχουμε 8 ή περισσοτερα «hot spots» στον ελληνικό χώρο, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και διεθνών Οργανώσεων, αλλά αμέτρητα, διασπαρμένα στην ελληνική γη, υπό την εποπτεία του Θεού και της Εκκλησίας Του!

Πνευματικό «hot spot» η Εκκλησία, αιώνες τώρα, μας καλεί και μας δείχνει τον δρόμο προς τη σωτηρία. Μας δέχεται, καταρρακωμένους από την πάλη μας με τα κύματα της καθημερινότητας, πληγωμένους από τα τραύματα της αμαρτίας, πεινασμένους και διψασμένους για ειρήνη, αγάπη και δικαιοσύνη, και μας περιθάλπει, μας ανακουφίζει, μας στηρίζει, μας θρέφει με το Σώμα και μας ξεδιψά με το Αίμα του Θεού…

Κάθε Ναός, μεγαλοπρεπής ή ταπεινός, σε πόλεις θορυβώδεις, σε ψηλές βουνοκορφές ή σε θαλασσοφίλητες ακτές, και ένας πνευματικός σταθμός περίθαλψης, στήριξης, ελέγχου και αποκατάστασης της ποιότητάς μας στο πρωτόκτιστο κάλλος, ανοιχτός σε όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, γιατί όλοι, «δίκαιοι» και «άδικοι», «αμαρτωλοί» και «ενάρετοι», είμαστε πρόσφυγες, γιατί όλοι, κατά τον Μίλτο Σαχτούρη, «ας μη το κρύβουμε, διψάμε για ουρανό»!

Πηγή: Εφημερίδα «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

 

2

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος, κατά κόσμον Σταύρος Πολυκανδριώτης, γεννήθηκε στη Μύκονο τον Οκτώβριο του 1953 και είναι το πρώτο παιδί του Χρήστου Πολυκανδριώτη και της Αικατερίνης Ορφανουδάκη και έχει ένα αδελφό, το Νικόλαο, που γεννήθηκε το 1956.

Είναι αριστούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης.

Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής ορκίστηκε στις 15 Ιουλίου 1977 και ακολούθως μετά δύο μέρες, 17 Ιουλίου 1977, εορτή της Αγίας Μαρίνας εκάρη Μοναχός στο Καθολικό της Μονής Τουρλιανής στην Ανω Μερά Μυκόνου, από τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο και έλαβε το μοναχικό όνομα Δωρόθεος.

Χειροτονήθηκε 31 Ιουλίου 1977 Διάκονος στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας Αθηνών από τον Μακαριστό Προκάτοχό του Δωρόθεο Α΄ και διορίστηκε αμέσως Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Σύρου, και το 1978 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον ίδιο Μητροπολίτη, στις 20 Αυγούστου, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Τουρλιανής.

Μητροπολίτης Σύρου εξελέγη την 14η Δεκεμβρίου 2001, και χειροτονήθηκε την 15η του ίδιου μήνα στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών από το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και πλειάδα Αρχιερέων, ενθρονισθείς στην Ερμούπολη την 19η Ιανουαρίου 2002, ως Δωρόθεος Β’.

Το συγγραφικό έργο του, χωρίς να αναφέρονται τα άρθρα του και οι ομιλίες σε περιοδικά και ιστότοπους, αποτελείται από τα κάτωθι πονήματα:

  • Εκκλησιαστικός Οδηγός Σύρου (επανέκδοση βελτιωμένη)
  • «Η ΚΥΡΙΑ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΑΝΗ, το Γυναικείο Μοναστήρι της Θεοτόκου στην Άνω Μερά Μυκόνου
  • «Ο “ΟΥΡΑΝΟΓΕΙΤΩΝ” Ναός της Παναγίας στην Φολέγανδρο»
  • «Το Μοναστήρι της “Χρυσοπηγής” στη Σίκινο»
  • «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Δείξας»
  • «Το χρυσόφωτο μπαρόκ τέμπλο του Καθολικού της Μονής Τουρλιανής Ανω Μεράς Μυκόνου»
  • «Το Μοναστήρι της Παναχράντου στην Άνδρο»
  • «Μνήμη Αρχιεπισκόπου Σύρου Μεθοδίου Παπαναστασοπούλου»
  • «Ο Σύρου Αθανάσιος Λεβεντόπουλος»
  • «Και επίσκεψαι την άμπελον ταύτην…»
  • «Εκκλησιαστικά έθιμα της Μυκόνου»



σσ.theodromion.gr :  Γίνετε συνοδοιπόροι μας 

Στείλτε στο theodromion@gmail.com  Άρθρα, Ιστορικά Ιέρων Ναών -Μοναστηριών Βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με  τους Αναγνώστες μας.

Αν σας αρέσει ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ!!! στον τοίχο σας (facebook) ή γράψετε το σχόλιο σας ακριβώς από κάτω από την ανάρτηση μας

Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Δές και αυτό
Κοινοποιησε το
x
error: Ευχαριστούμε