ΆρθραΒιντεοσκοπιμένες ΟμιλίεςΓράφουν οι Ιερείς

του Γέροντα Νεκτάριου Μουλατσιώτη Γιατί χρησιμοποιούμε το κομποσχοίνι και ποια είναι η ιστορία του;

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά
Listen to this article
5
(1)

Γιατί χρησιμοποιούμε το κομποσχοίνι και ποια είναι η ιστορία του; Τι είναι το κομποσχοίνι; Πώς φτιάχνεται ένα κομποσχοίνι; Τι δύναμη έχει το κομποσχοίνι; Πώς κάνουμε προσευχή με το κομποσχοίνι; Ποια προσευχή μπορούμε να πούμε όταν κάνουμε κομποσχοίνι; Γιατί φοβάται ο διάβολος το κομποσχοίνι;

Το κομποσχοίνι είναι το μέσο που βοηθά τον προσευχόμενο άνθρωπο στη συγκέντρωση του νου, την ώρα της προσευχής. Να μπορεί ο νους αρχικά και μετά η καρδιά να είναι συγκεντρωμένη με το πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Το κομποσχοίνι είναι ένα «όπλο» βοηθείας που καλούμε τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, καλούμε την Παναγία μας, καλούμε τους Αγίους, καλούμε τους αγγέλους και τους καλούμε όλους αυτούς σε βοήθεια και υπεράσπισή μας.

Κάποτε ήταν ένας βασιλιάς και πήγε με τους φρουρούς τους για κυνήγι. Στο δάσος χώρισαν. Έπιασε ο καθένας από ένα καρτέρι. Μετά από λίγη ώρα στο μέρος πού ήταν ο Βασιλιάς, πήγαν ληστές. Ο ένας ληστής τού πήρε το όπλο. Ο άλλος τού πήρε τον επενδύτη. Ο άλλος τού πήρε το καπέλο. Και φυσικά ο Βασιλιάς τους τα έδινε, διότι ήταν μόνος. Ο τελευταίος ληστής, είπε στον Βασιλιά: Θα σου πάρω την φλογέρα σου. Λέει ο Βασιλιάς: Ναι θα σου την δώσω, όμως να μού επιτρέψεις, μια στιγμή, να σού δείξω πώς να την χρησιμοποιείς… Ναι ευχαρίστως. Απάντησε, ο ληστής. Πήρε την φλογέρα ο Βασιλιάς, και άρχισε να παίζει ένα μουσικό μέλος, με το οποίο καλούσε τούς φρουρούς του.( Το εν λόγω μουσικό μέλος ήταν συνθηματικό). Τότε, οι φρουροί του, έτρεξαν προς τον Βασιλιά, και συνέλαβαν τούς ληστές. Οι ληστές, είναι οι διάβολοι, πού απεκδύουν τούς ανθρώπους. Η φλογέρα, είναι το κομποσχοίνι. Ο ήχος τής φλογέρας, είναι η προσευχή.

Όταν κινδυνεύουμε πνευματικά ή σωματικά παίρνουμε την «φλογέρα» που είναι το κοσμποσχοίνι, λέγοντας την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με τον αμαρτωλό» ή «Υπεραγία Θεοτόκε πρέσβευε υπέρ εμού» ή «Άγιοι άγγελοι πρεσβεύσατε υπέρ ημών» ή «Άγιε… του Θεού πρέσβευε υπέρ ημών». Αμέσως οι φύλακες άγγελοι, οι άγιοι, η Θεοτόκος, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός τρέχουν για να σώσει εμάς από τον πειρασμό και τα χέρια του διαβόλου και των δαιμόνων. Αυτή είναι και η δύναμη της προσευχής με το κομποσχοίνι.
Το κομποσχοίνι το έχουμε παντού. Στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, επάνω μας όπου κι αν είμαστε και το χρησιμοποιούμε ως δυνατό όπλο προσευχής, αλλά και σε κάθε πειρασμό ή θλίψη ή κίνδυνο ή πριν κοιμηθούμε και όχι ως διακοσμητικό στοιχείο. Με αυτόν τον τρόπο εφαρμόζουμε την προτροπή του Αποστόλου Παύλου από την Καινή Διαθήκη «αδιαλείπτως προσεύχεσθε».

Σύμφωνα με την παράδοση, ο όσιος Παχώμιος το 320 μ.Χ., ίδρυσε με την βοήθεια του Αγίου Αντωνίου το πρώτο μοναστήρι στην Θηβαϊδα της Αιγύπτου.
Με τη νοερά προσευχή ασχολούνταν όλοι οι μοναχοί είτε στις ιερές Ακολουθίες είτε στα διακονήματά τους ή στον προσωπικό τους κανόνα. Όμως ο παμπόνηρος διάβολος τους μπέρδευε με αποτέλεσμα να κουράζονται υπερβολικά. Ο Όσιος Παχώμιος μετά από προσευχή του εμφανίστηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, ο οποίος κρατούσε στο αριστερό του χέρι κομποσχοίνι και το έδωσε στον Όσιο Παχώμιο. Στην συνέχεια πήρε νήμα και του έδειξε πως να πλέκει το κομποσχοίνι με τέτοιο τρόπο που ο διάβολος το φοβόταν πολύ και έτσι όταν οι μοναχοί κρατούσαν το κομποσχοίνι ο διάβολος δεν τους πείραζε. Ο κάθε κόμπος είναι πλεγμένος σταυρωτά και αποτελείται από εννέα σταυρούς που συμβολίζουν τα εννέα τάγματα των αγγέλων.
Το κομποσχοίνι δεν είναι μόνο για τους μοναχούς, αλλά και για τους λαϊκούς. Όποιος λέει την ευχή με το κομποσχοίνι ο διάβολος και οι δαίμονες φεύγουν μακριά, διότι οι σταυροί που έχει επάνω διώχνουν τον διάβολο. Όποιος επιθυμεί να διώχνει τον διάβολο από κοντά να έχει μαζί του ένα κομποσχοίνι με το οποίο θα ζητά την βοήθεια του Θεού και των αγίων. Αλλά και όποιος επιθυμεί να βρει γαλήνη και ηρεμία, το κομποσχοίνι βοηθά σε αυτό, διότι φέρνει την γαλήνη και την ηρεμία του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων.

 

 

Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 1 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 5 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά   ΥΛΙΚΑ 1 κιλό γαύρο πλυμένο…
x
error: Ευχαριστούμε