Άρθρα

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη: Ο Λωτ και οι κατηγορίες εις βάρος του

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 2 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Ο Λωτ είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης, ανιψιός του Αβραάμ και γιος του Αρράν. Ανήκει στους Πατριάρχες της Πίστεως, με την ιστορία του να εξιστορείται στο βιβλίο της Γενέσεως.

Ακόμα και αν θεωρείται <<Δίκαιος>>, οι κατηγορίες εναντίον του είναι συχνές και, νομίζω, πως μπορούμε να τις αναλύσουμε περισσότερο.

 

  • Οι κατήγοροι του Λωτ τον κατηγορούν ότι πρόσφερε τις κόρες του ώστε να ασελγήσουν οι κάτοικοι των Σοδόμων, όταν εκείνος φιλοξενούσε αγγέλους: Σε αυτή την κατηγορία μπορεί να απαντήσει κάποιος πως ο Λωτ ουσιαστικά, δεν πρόσφερε τις κόρες του, αλλά τις ΘΥΣΙΑΣΕ. Η φιλοξενία αγγέλων ήταν ιερή εκείνη την εποχή και ο Λωτ έκανε μία δύσκολη παραχώρηση, ξεπερνώντας τον εγωισμό του. Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε το Λωτ, διότι με αυτή τη λογική, όλοι οι μάρτυρες που θυσίασαν τα πάντα για το Χριστό είναι κακοί.
  • Θεωρούν πως δεν είναι δυνατό να τιμάται ως Δίκαιος κάποιος που έδωσε στο θείο του Αβραάμ το πιο άγονο κομμάτι γης: Μπορούμε να απαντήσουμε και εδώ πως Δίκαιος δε σημαίνει τέλειος. Ένας άνθρωπος δεν κρίνεται από ορισμένες πράξεις, αλλά από το σύνολο της ζωής του. Κανένας δεν είναι τέλειος, αλλά όλοι μας ελπίζουμε πως κάποια στιγμή θα ονομαστούμε Δίκαιοι, παρά τα λάθη μας. Ο Λωτ όταν έφυγε από το θείο του Αβραάμ, ήταν νέος και επιρρεπής. Στην πορεία της ζωής του μπόρεσε να ξεπεράσει τον εγωισμό του και να έρθει πιο κοντά στο Θεό.
  • Τον κατηγορούν πως απέκτησε παιδιά με τις κόρες του: Η Αγία Γραφή είναι ξεκάθαρη ως προς το γεγονός πως τον Λωτ τον μέθυσαν οι κόρες του και εκείνος δεν αντιλήφθηκε τίποτα. Ούτε και οι κόρες του Λωτ ευθύνονται για αυτό; διότι μετά την καταστροφή των Σοδόμων και τον Γομόρρων αισθανόντουσαν μόνες και ήθελαν να αποκτήσουν απογόνους. Εκείνη την εποχή, οι γυναίκες χωρίς απογόνους θεωρούταν ντροπιασμένες, θέλησαν μέσω αυτής της απάτης να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

 

Δίκαιος δε σημαίνει τέλειος. Όλοι οι άνθρωποι, ακόμα και οι πιο καλοί και άγιοι, έχουν πέσει σε σφάλματα και έχουν αδυναμίες. Και η Αγία Γραφή προσπαθεί να δείξει πως ο κάθε άνθρωπος που πιστεύει στο Θεό, μπορεί να σωθεί, παρά τα όποια λάθη του. Και ο Λωτ είναι ένας Δίκαιος, παρά τα λάθη και τον εγωισμό του.

+

 

 

 

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube αν θέλετε να βλέπετε πρώτοι τα νέα μας βίντεο Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι μας του Εκκλησιαστικού Ορθόδοξου Ιστότοπου theodromion.gr με την ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στον παρακάτω

Κάνε εγγραφή εδώ ==>

Εγγραφείτε στο κανάλι μας

για να ενημερώνεστε για τα Βίντεο μας

Πατήστε ΕΓΓΡΑΦΗ και μετά ? το καμπανάκι και επιλέξετε το ΟΛΕΣ όσοι δεν το έχετε πατήσει για να σας έρχονται ειδοποιήσεις.
Στο διαδικτυακό κανάλι μας του Εκκλησιαστικού Ορθόδοξου Ιστότοπου theodromion.gr Θα βρείτε Οδοιπορικά , Πνευματικές Ψυχωφελιμες Ομιλίες , και ζωντανές Αναμεταδόσεις

 

 
Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 2 Λεπτά https://www.youtube.com/watch?v=c5kTjO1wA1g&list=PL-vnq_rJeYfJHamlWGwSrttSook1PwyiI&index=2&t=0s       Κάντε εγγραφή…
x
error: Ευχαριστούμε