Άρθρα

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη: Ο Χριστιανισμός δεν απορρίπτει την Ιατρική Επιστήμη

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Last Updated on: 3rd Νοέμβριος 2020, 11:03 μμ

 

Και όμως, υπάρχουν και στην εποχή μας απόψεις βαθιά θρησκευόμενων  και συντηρητικών ατόμων οι οποίοι έχουν παραποιήσει βασικές αρχές της Χριστιανικής πίστης και απορρίπτουν εντελώς την Ιατρική Επιστήμη. Οι απόψεις αυτές όχι μόνο παραποιούν το νόημα του Ευαγγελίου αλλά και ακυρώνουν την Ιατρική ως ένα θείο δώρο το οποίο αποβλέπει και αγωνίζεται για την ευζωία του ανθρώπου.

Δε λείπει επίσης και η ειρωνεία πολλών σκεπτικιστών οι οποίοι ρωτούν «αν ασθενήσει κάποιος θα πάει στην Εκκλησία ή θα προσφύγει στην Ιατρική;»

Σε όλο το Ευαγγέλιο και στη διδασκαλία του Χριστού, βλέπουμε τον Ίδιο να συνεργάζεται με τον άνθρωπο, να θέλει τη συμμετοχή του σε ένα θαύμα και όχι να τον ακινητοποιεί σε αδράνεια και απραξία. Για παράδειγμα, στο θαύμα της Κανά ζήτησε από τους υπηρέτες να γεμίσουν τις στάμνες με νερό. Δε θα μπορούσε να το πράξει μόνος του; Ένα άλλο παράδειγμα, στην Ανάσταση του Λαζάρου, ζήτησε να μετακινήσουν την πέτρα, δε θα μπορούσε με έναν Του λόγο να κάνει την πέτρα να κυλήσει μόνη της;

Αυτό μας δείχνει πως ο Θεός επιθυμεί και τη συνεργασία του ανθρώπου. Και ο άνθρωπος που υγιαίνει ξανά και αναρρώνει είναι αποτέλεσμα της βοήθειας του Θεού και της Ιατρικής Επιστήμης, είναι μία μίξη και των δύο.

Η Ιατρική είναι μία Επιστήμη που αποτελεί θείο δώρο και η προσφυγή σε αυτή όχι μόνο δεν καταδικάζεται, αλλά επαινείται.

Υπάρχουν πολλά κεφάλαια σε όλη την Αγία Γραφή που αναφέρονται στην Ιατρική Επιστήμη με την Παλαιά Διαθήκη και τη Σοφία Σειράχ να δηλώνει κεφ. 38, 1-15.

«Τίμα ιατρόν προς τας χρείας αυτού τιμαίς αυτού, και γαρ αυτόν έκτισε Κύριος· παρά γαρ Υψίστου εστίν ίασις, και παρά βασιλέως λήψεται δόμα. επιστήμη ιατρού ανυψώσει κεφαλήν αυτού, και έναντι μεγιστάνων θαυμασθήσεται. Κύριος έκτισεν εκ γης φάρμακα, και ανήρ φρόνιμος ου προσοχθιεί αυτοίς. ουκ από ξύλου εγλυκάνθη ύδωρ εις το γνωσθήναι την ισχύν αυτού; και αυτός έδωκεν ανθρώποις επιστήμην ενδοξάζεσθαι εν τοις θαυμασίοις αυτού· εν αυτοίς εθεράπευσε και ήρε τον πόνον αυτού, μυρεψός εν τούτοις ποιήσει μείγμα, και ου μη συντελέση έργα αυτού, και ειρήνη παρ’ αυτού εστιν επί προσώπου της γης.

Τέκνον, εν αρρωστήματί σου μη παράβλεπε, αλλ’ εύξαι Κυρίω, και αυτός ιάσεταί σε. απόστησον πλημμέλειαν και εύθυνον χείρας, και από πάσης αμαρτίας καθάρισον καρδίαν. δος ευωδίαν και μνημόσυνον σεμιδάλεως και λίπανον προσφοράν ως μη υπάρχων. και ιατρώ δος τόπον, και γαρ αυτόν έκτισε Κύριος, και μη αποστήτω σου, και γαρ αυτού χρεία. έστι καιρός ότε και εν χερσίν αυτών ευοδία· και γαρ αυτοί Κυρίου δεηθήσονται, ίνα ευοδώση αυτοίς ανάπαυσιν και ίασιν χάριν εμβιώσεως. ο αμαρτάνων έναντι του ποιήσαντος αυτόν εμπέσοι εις χείρας ιατρού».

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ο Ευαγγελιστής, ήταν γιατρός στο επάγγελμα και ο Απόστολος Παύλος αναφέρει: «ασπάζεται υμάς Λουκάς ο ιατρός ο αγαπητός και Δημάς» (Κολοσσαείς 4, 14).

Ο Ίδιος ο Χριστός, μάλιστα, με τα δικά Του λόγια διατρανώνει την αξία του γιατρού για τη σωματική υγεία του ανθρώπου λέγοντας: «ου χρείαν έχουσιν οι ισχύοντες ιατρού, αλλ’ οι κακώς έχοντες» (Ματθαίον 9, 12).

Στην ιστορία της Εκκλησίας υπήρξαν πολλοί άγιοι οι οποίοι ήταν γιατροί, όπως οι Άγιοι Ανάργυροι οι οποίοι δεν έπαιρναν χρήματα για τη θεραπεία που έδιναν στους ασθενείς τους. Άλλοι άγιοι που ήταν γιατροί όπως ο Κοσμάς και Δαμιανός οι εκ Ρώμης (1 Ιουλίου), Κοσμάς και Δαμιανός οι εκ της Ασίας (1 Νοεμβρίου) Κοσμάς, Δαμιανός, Λεόντιος, Άνθιμος και Ευπρέπιος οι Άραβες (17 Οκτωβρίου, μία μέρα πριν την εορτή του αγίου Λουκά), Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός (27 Ιουλίου), Ερμόλαος (26 Ιουλίου), Σαμψών ο Ξενοδόχος, ένας από τους πατέρες του θεσμού των νοσοκομείων (27 Ιουνίου), Διομήδης (16 Αυγούστου), Θαλλέλαιος (20 Μαΐου), Μώκιος (11 Μαΐου).

Δεν υπάρχει αντίθεση μεταξύ πίστης και Ιατρικής, αλλά αλληλοβοήθεια και αλληλοσυμπλήρωση. Και αυτό αποδεικνύεται και από τους επιστήμονες που διαπνέονται από θρησκευτικό συναίσθημα και από μεγάλες θρησκευτικές προσωπικότητες της Εκκλησίας που ασκούσαν το επάγγελμα του ιατρού.

 

Κάνε εγγραφή εδώ ==>

Εγγραφείτε στο κανάλι μας

για να ενημερώνεστε για τα Βίντεο μας

 

 




Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
1
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά            …
x
error: Ευχαριστούμε