Άρθρα

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη: Η περίπτωση Ανανίας και Σαπφείρα

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 4 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Last Updated on: 20th Απρίλιος 2020, 06:23 μμ

Μία από τις πιο παράξενες ιστορίες της Καινής Διαθήκης, βρίσκεται στις πράξεις των Αποστόλων, στο κεφάλαιο 5/ε΄ 1-11. Είναι ένας διπλός θάνατος, ο οποίος προκαλεί πάντοτε εντύπωση στον αναγνώστη, ο οποίος γνωρίζει ότι ο Θεός είναι Αγάπη.

Ας δούμε πρώτα το αρχαίο κείμενο και μετά το μεταφρασμένο, προχωρώντας σταδιακά σε σκέψεις για την αιτία ενός διπλού θανάτου.

1 ΑΝΗΡ δε τις Ανανίας ονόματι συν Σαπφείρη τη γυναικί αυτού επώλησε κτήμα

2 και ενοσφίσατο από της τιμής, συνειδυίας και της γυναικός αυτού, και ενέγκας μέρος τι παρά τους πόδας των αποστόλων έθηκεν.

3 Είπε δε Πέτρος: “Ανανία, διατί επλήρωσεν ο σατανάς την καρδίαν σου, ψεύσασθαί σε το Πνεύμα το Άγιον και νοσφίσασθαι από της τιμής του χωρίου;

4 ουχί μένον σοι έμενε και πραθέν εν τη σή εξουσία υπήρχε; τι ότι έθου εν τη καρδία σου το πράγμα τούτο; ουκ εψεύσω ανθρώποις, αλλά τω Θεω”.

5 Ακούων δε ο Ανανίας τους λόγους τούτους πεσών εξέψυξε, και εγένετο φόβος μέγας επί πάντας τους ακούοντας ταύτα.

6 Αναστάντες δε οι νεώτεροι συνέστειλαν αυτόν και εξενέγκαντες έθαψαν.

7 Εγένετο δε ως ωρών τριών διάστημα και η γυνή αυτού, μη ειδυία το γεγονός, εισήλθεν.

8 απεκρίθη δε αυτη ο Πέτρος· ειπέ μοι, ει τοσούτου το χωρίον απέδοσθε; η δε είπε· ναί, τοσούτου.

9 ο δε Πέτρος είπε προς αυτήν· τι ότι συνεφωνήθη υμίν πειράσαι το Πνεύμα Κυρίου; ιδού οι πόδες των θαψάντων τον άνδρα σου επί τη θύρα και εξοίσουσί σε.

10 έπεσε δε παραχρήμα παρά τους πόδας αυτού και εξέψυξεν· εισελθόντες δε οι νεανίσκοι εύρον αυτήν νεκράν, και εξενέγκαντες έθαψαν προς τον άνδρα αυτής.

11 και εγένετο φόβος μέγας εφ’ όλην την εκκλησίαν και επί πάντας τους ακούοντας ταύτα.

1. Κάποιος άνδρας Ανανίας, που η γυναίκα του λεγόταν Σαπφείρα, πούλησε κάποιο κτήμα,

2. και σφετερίστηκε ένα μέρος από τα χρήματα, με τη σύμφωνη γνώμη και της γυναίκας του, και έφερε μέρος της τιμής, βάζοντας τα χρήματα στα πόδια των αποστόλων. 

3. Τότε του είπε ο Πέτρος: “Ανανία, γιατί γέμισε ο Σατανάς την καρδιά σου, να πεις ψέματα στο Άγιο Πνεύμα, και να σφετερισθείς από την τιμή του κτήματος;

4. Όταν το κτήμα ήταν δικό σου, δεν ήταν στην εξουσία σου το τι θα κάνεις με αυτό; Γιατί έβαλες στην καρδιά σου αυτό το πράγμα; Δεν είπες ψέματα σε ανθρώπους, αλλά στον Θεό”.

5. Ακούγοντας ο Ανανίας τα λόγια αυτά, έπεσε και ξεψύχησε, και έγινε μεγάλος φόβος σε όλους όσους τα άκουσαν αυτά.

6. Σηκώθηκαν λοιπόν οι νεώτεροι, τον τύλιξαν, και βγάζοντάς τον από την πόλη τον έθαψαν.

7. Μετά από διάστημα τριών ωρών περίπου, ήλθε και η γυναίκα του, μη γνωρίζοντας το γεγονός.

8. Αποκρίθηκε σε αυτήν ο Πέτρος: “Πες μου, τόσα χρήματα πουλήσατε το κτήμα;” Και εκείνη είπε: “Ναι, τόσα”.

9. Τότε ο Πέτρος είπε σ’ αυτήν: “Γιατί συμφωνήσατε να πειράξετε το Πνεύμα του Κυρίου; Να, στην πόρτα (ακούγονται) τα πόδια αυτών που έθαψαν τον άνδρα σου. Και θα θάψουν κι εσένα.

10. Και έπεσε αμέσως δίπλα στα πόδια του και ξεψύχησε. Μπαίνοντας λοιπόν οι νεαροί, την βρήκαν νεκρή, και την έβγαλαν και την έθαψαν κοντά στον άνδρα της.

11. Και έγινε μεγάλος φόβος σε όλη την Εκκλησία, και σε όλους όσους τα άκουσαν αυτά.

Δηλαδή ο Ανανίας και η Σαπφείρα πούλησαν ένα χωράφι, κράτησαν κάποια χρήματα για τον εαυτό τους και απέκρυψαν από τον Απόστολο Πέτρο ένα μέρος του ποσού. Αν είχαν δηλώσει εξαρχής πως θέλουν να κρατήσουν ένα μέρος των χρημάτων κανένα πρόβλημα δε θα υπήρχε, καθώς το κτήμα ήταν δικό τους. 

Ένας διπλός και ξαφνικός θάνατος στην αρχή της Ιστορίας της Εκκλησίας, ποιο τελικά σκοπό εξυπηρέτησε;

Ο Θεός στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε άλλες τόσες, ενήργησε παιδαγωγικά ακόμα και αν η τιμωρία ήταν τόσο σκληρή. Ο Ανανίας και η Σαπφείρα ήθελαν ηθική και κοινωνική αναγνώριση, ποθούσαν όλα τα μέλη της Εκκλησίας να τους θαυμάζουν για την ανιδιοτέλεια και την προσφορά τους, νόμιζαν πως μπορούσαν να κοροϊδέψουν το Απόστολο και το Άγιο Πνεύμα. Θεώρησαν πως θα μπορούσαν να ξεγελάσουν το Θεό, ο οποίος γνωρίζει και βλέπει τα πάντα. Για εκείνους, η Εκκλησία δεν ήταν σπίτι του Θεού, αλλά ένα μέρος για να τονώνουν τον εγωισμό τους.

Ο σκοπός αυτής της τιμωρίας ήταν να προλάβει και να αναστείλει κάθε άλλη παρόμοια ενέργεια στο μέλλον, πόσο μάλλον σε μία περίοδο που η Εκκλησία στηνόταν και ξεκινούσε να δημιουργείται και να δυναμώνει. Δεν είναι τυχαίο πως επαναλαμβάνεται δύο φορές μέσα στο κείμενο η φράση ‘’ έγινε μεγάλος φόβος σε όλους όσους τα άκουσαν αυτά‘’. Ένας διπλός θάνατος ήταν ένα όπλο διαχρονικής διαπαιδαγώγησης και ενδυνάμωσης της Εκκλησίας.

Και αν ακόμα έφυγαν από αυτή τη βιολογική ζωή (από την οποία όλοι μας θα φύγουμε κάποια στιγμή έτσι και αλλιώς), κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι είναι το καλύτερο για αυτούς περισσότερο από τον Ίδιο το Θεό. Και αν δε συγχωρέθηκαν σε αυτό τον αιώνα και σε αυτή τη ζωή, τίποτα δεν αποκλείει από το να συγχωρεθούν στον Μέλλοντα!! Ο Χριστός αναφέρει πως ‘’ ος δ’ αν είπη κατά του Πνεύματος του Αγίου, ουκ αφεθήσεται αυτω ούτε εν τω νυν αιώνι ούτε εν τω μέλλοντι’’. Δηλαδή μπορεί κάποιος να συγχωρεθεί είτε σε αυτή τη ζωή, είτε στην άλλη, εκτός της βλασφημίας του Αγίου Πνεύματος. Ο Ανανίας και η Σαπφείρα δε βλασφήμησαν το Άγιο Πνεύμα, απλώς είπαν ψέματα. Και έχουν κάθε ελπίδα συγχώρεσης και μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως ο Θεός που δε σταματάει ποτέ να είναι Αγάπη δε θα τους αδικήσει!

Η Εκκλησία διαπαιδαγωγήθηκε μέσα στους αιώνες από πλήθος δύσκολων στιγμών και πειθαρχήθηκε από έναν πρόσκαιρο διπλό θάνατο δύο ανθρώπων, του Ανανία και της Σαπφείρας.

 

 

+

 

 

 

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube αν θέλετε να βλέπετε πρώτοι τα νέα μας βίντεο Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι μας του Εκκλησιαστικού Ορθόδοξου Ιστότοπου theodromion.gr με την ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στον παρακάτω

Κάνε εγγραφή εδώ ==>

Εγγραφείτε στο κανάλι μας

για να ενημερώνεστε για τα Βίντεο μας

Πατήστε ΕΓΓΡΑΦΗ και μετά ? το καμπανάκι και επιλέξετε το ΟΛΕΣ όσοι δεν το έχετε πατήσει για να σας έρχονται ειδοποιήσεις.
Στο διαδικτυακό κανάλι μας του Εκκλησιαστικού Ορθόδοξου Ιστότοπου theodromion.gr Θα βρείτε Οδοιπορικά , Πνευματικές Ψυχωφελιμες Ομιλίες , και ζωντανές Αναμεταδόσεις
Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 4 Λεπτά https://www.youtube.com/watch?v=bdiSdDPaTdI          …
x
error: Ευχαριστούμε