Άρθρα

Ο εγωισμός στα παιδιά

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά
Listen to this article
5
(1)

        μητερα κορη εικονα ιντερνετ   Οι γονείς , στην πάλη τους με τις κακές ροπές των παιδιών τους , πρέπει πρώτα από όλα να φροντίσουν για το ξερίζωμα του βασικού ελαττώματος του κάθε παιδιού που είναι ο εγωισμός. Τι θα κάνουμε λοιπόν , όταν δισκρίνουμε στην παιδική ψυχή το πρώτο φύτρο του φοβερού αυτού πάθους; Πώς θα καλλιεργήσουμε την αντίθετη αρετή , τη μετριότητα και την ταπεινοφροσύνη; Η σεμνότητα και η ταπεινοφροσύνη είναι αρετές φυσικές στο παιδάκι , επειδή πάντοτε είχε την ανάγκη από βοήθεια των άλλων. Έτσι ο εγωισμός όταν εμφανισθεί είναι αποτέλεσμα κακής αγωγής και κακής εξελίξεως της φιλοδοξίας , που είναι έμφυτη στον άνθρωπο. Η πρώτη μορφή , με την οποία εμφανίζετε ο εγωισμός στην παιδική ψυχή , είναι συνήθως η ματαιοδοξία…. στα ρούχα ! Η χαρά των παιδιών για κάποιο καινούριο ρούχο είναι πράγματι φυσιολογική και αθώα , μόνο όταν δεν ξεπερνά ορισμένα όρια. Όταν όμως αυτές οι εκδηλώσεις χαράς  είναι υπερβολικές και ατελείωτες , όταν τα παιδιά υπερηφανεύονται για τα στολίδια τους ή περιφρονούν τα άλλα παιδιά , που είναι ντυμένα πιο απλά , τότε τα φυσιολογικά όρια έχουν καταπατηθεί . Η γελοία και κούφια αυτή ματαιοδοξία καλλιεργείται συχνά από τους γονείς , που στολίζουν τα παιδιά τους σαν κούκλες, και ενθουσιασμένοι οι ίδιοι , τα φέρνουν μπροστά στο καθρέφτη για να καμαρώσουν και αυτά.Οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν τέτοιες άστοχες ενέργειες. Πρέπει να δώσουν στα παιδιά να καταλάβουν οτι μπροστά στο Θεό τα εντυπωσιακότερα και ακριβότερα ρούχα , δεν έχουν καμία αξία. Ο Θεός κοιτάζει όχι τα ρούχα και τα εξωτερικά στολίδια , αλλά την καρδιά.  Επομένως είναι ωραιότερο ένα παιδί με άσχημο και φτωχικό φόρεμα , που έχει όμως ευσεβή και καθαρή καρδιά . Ας τους θυμίσουν επίσης , οτι και ο Κύριος, σαν βρέφος μέσα στη φάτνη , ήταν τυλιγμένος με φτωχικά σπάργανα. Οι συνετοί γονείς θα συνηθίζουν τα παιδιά τους όχι στα ακριβά και πολυτελή ενδύματα, αλλά στα καθαρά και περιθωριοποιημένα . Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν στην καθαριότητα . Μη θεωρείτε λοιπόν σαν εγωισμό τη δυστροπία του παιδιού να φορέσει βρώμικο ή ξεσκισμένο ρούχο , την άρνηση του να φάει ή να πιεί από άπλυτο σκεύος, ή την επιθυμία του να είναι όλα γύρω του καθαρά και τακτικά. Αντίθετα πρέπει να καλλιεργήσετε στα παιδιά με κάθε τρόπο την αγάπη στην τάξη και την καθαριότητα .

Μια δεύτερη μορφή εγωισμού συναντάμε στα παιδιά όταν αυτά υπηρηφανεύονται για τον πλούτο , την κοινωνική θέση ή το αξίωμα των γωνιών τους, και υποτιμούν ή περιφρονούν τα φτωχότερα ή ασημότερα παιδιά. Συνηθίστε τα παιδιά να είναι ευγενικά και γλυκομίλητα με όλους. Να σέβονται τον κάθε άνθρωπο , πλούσιο ή φτωχό , διάσημο ή άσημο.Μην εμποδίζεται την φιλία τους με φτωχά παιδιά. Μην τους επιτρέπετε να μιλάνε απότομα ή με θράσος σε κανέναν , όποιος κι αν είναι . Εμπνεύστε τους την πεποίηθηση . ότι ο θεός προσέχει όχι τον πλούτο αλλά την αρετή και την τιμιότητα . Μιλήστε του για τον Ιησού όπου ήταν φτωχός και όχι από διάσημους γονείς αλλά από έναν μαραγκό προστάτη και μια άσημη κόρη της Ναζαρέτ για Του. 

Η τρίτη μορφή εγωισμού που συναντά κανείς στα παιδιά είναι η ενασχόληση με τις αρετές τους.Πολλά παιδιά  υπερηφανεύονται για την επιμέλεια , την καλοσύνη , τη σεμνότητα . Δεν υπάρχει βέβαια , τίποτα πιο αξιοκρατικό σε αυτό που το παιδί θεωρεί σαν υποχρέωση του , πχ. να προοδεύει στο σχολείο ή να ξεχωρίζει για την καλή συμπεριφορά του. Μια τέτοια  <<ευγενική >>φιλοδοξία χαρακτηρίζει κάθε άνθρωπο . Ο ίδιος ο Θεός φύτεψε στην παιδική καρδιά. Η φιλοδοξία δεν θα πρέπει να ξεπερνά κάποια όρια. Το παιδί πρέπει να είναι επιμελές , σεμνό , ευσεβές , όχι για να το καμαρώνουν , αλλά κυρίως επειδή αυτό ζητάει ο Θεός. Όσο μεγαλώνει να συνειδητοποιεί οτι πρέπει να κάνει το καλό από αίσθημα χρέους , με τη σκέψη στο Θεό , και όχι  ότι πρέπει να κάνει το καλό για να απολαμβάνει τον έπαινο των ανθρώπων . Ας μάθει να αποφεύγει την αμαρτία γιατί ο Θεός λυπάται και όχι από το φόβο της τιμωρίας . Προσοχή γονείς εσείς οι ίδιοι να μην εμπνέεται στα παιδιά σας την έπαρση , την αλαζονεία , τον αυτοέπαινο, τη φιλοδοξία. Ένα χαϊδευτικό βλέμμα , ένα χαμόγελο λίγα θερμά λόγια αρκούν να το αμέιψουν .Μην αφήνετε τα παιδιά σας να μιλούν πολύ για τον ευτό τους και να μην τα αφήνετε να παρεμβαίνουν στις συζητήσεις των μεγάλων. Γονείς όλοι θέλετε τα παιδιά σας να προκόβουν , να τα καμαρώνετε , να είναι υπάκουα και να έχουν την ευλογία του Θεού . Διδάξτε τα με το λόγο και το κυρίως με το παράδειγμα σας . 

 

ΠΗΓΗ:  Μητέρα πρόσεχε Ιερά μονή Παρακλήτου Ωρωπός Αττικής  

Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 1 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 5 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά       Υλικά 1 κιλό…
x
error: Ευχαριστούμε