ΆρθραΓράφουν οι Ιερείς

του πατρός Θεοφίλου Δράπανου : Τα σχέδια του Θεού και τα τερτίπια του Διαβόλου

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 6 Λεπτά
Listen to this article
5
(1)

Last Updated on: 17th Ιούνιος 2019, 12:00 πμ

Είναι πιο εύκολο να πιστέψεις στο Θεό και πιο δύσκολο να τον αγαπήσεις. Είναι πιο εύκολο να αγαπήσεις το Διάβολο και πιο δύσκολο να τον πιστέψεις.

Αυτός που δεν μπορεί να μισήσει το διάβολο δεν μπορεί να αγαπήσει το Θεό.
Αν ο άνθρωπος έχει το δικαίωμα να βρει το Θεό με το δικό του τρόπο, έχει το δικαίωμα να πάει στο διάολο με το δικό του τρόπο, επίσης.
Αν αφήσεις το διάβολο να σε πιάσει από μια μόνο τρίχα, θα είσαι δικός του για πάντα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντέχουν να κάτσουν στην εκκλησία ούτε για μια ώρα την Κυριακή. Πώς υποτίθεται ότι θα μπορούσαν να ζήσουν σε κάτι πολύ παρόμοιο για μια αιωνιότητα;
Ο Παράδεισος, έτσι όπως συμβατικά περιγράφεται, είναι ένα μέρος τόσο μάταιο, τόσο αδιάφορο, τόσο άχρηστο, τόσο άθλιο, που κανείς δεν επιχείρησε ποτέ να περιγράψει μία ολόκληρη μέρα στον παράδεισο, παρ’ ότι αρκετοί έχουν περιγράψει μία μέρα στην ακροθαλασσιά.
Αν πιστεύεις ότι σου αρέσει από το Λόγο του Θεού και απορρίπτεις ότι δεν σου αρέσει, δεν πιστεύεις στο Λόγο του Θεού, πιστεύεις στον εαυτό σου.
Για αυτούς που πιστεύουν, καμιά απόδειξη δεν είναι απαραίτητη. Για αυτούς που δεν πιστεύουν, καμιά απόδειξη δεν είναι δυνατή.
Η συνειδητή πίστη είναι ελευθερία. Η συναισθηματική πίστη είναι σκλαβιά. Η μηχανική πίστη είναι ανοησία.
Στην Πίστη υπάρχει αρκετό φως γι’ αυτούς που θέλουν να πιστέψουν και αρκετές σκιές για να τυφλώσουν αυτούς που δεν θέλουν.
Μπορείς να κάνεις πολύ λίγα πράγματα με την πίστη, αλλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς αυτήν.
Η Λογική είναι το αριστερό χέρι της ψυχής μας. Η Πίστη είναι το δεξί της. Με αυτές φτάνουμε στο Θεό.
Νά φοβάσαι τόν «τζέντλεμαν Ιούδα» πού σέ πλησιάζει μέ τό… τριαντάφυλλο, γιά νά σού αποσπάσει κάτι. Νά χαίρεσαι τόν «άτσαλο Πέτρο» πού, λόγω απειρίας, από αγάπη κι ενδιαφέρον, κάνει κινήσεις πού θά σέ πληγώσουν. Ο Χριστός προτιμούσε αυτούς πού φαίνονταν άσχημοι αλλά ήσαν όμορφοι, κι όχι αυτούς πού φαίνονταν όμορφοι ενώ ήσαν άσχημοι. Τούς τελευταίους τούς ονόμασε τάφους κεκονιαμένους. Από τούς λύκους εύκολα προφυλασσόμαστε παίρνουμε τά κατάλληλα μέτρα καθώς πλησιάζουμε. Από τούς προβατόσχημους όμως λύκους, πώς θά ξεφύγουμε;
Αγιότητα είναι νά κρατάς τόν πόνο γιά τόν εαυτό σου καί νά προσφέρεις ενθουσιασμό στόν απελπισμένο αδελφό σου.
Ζούμε στήν εποχή τής σωματικής ελευθερίας καί τής καρδιακής δουλείας. Τό παίζουμε ελεύθεροι, ενώ είμαστε σκλάβοι στούς λογισμούς μας, στά συναισθήματά μας, στίς αδυναμίες μας. Βρήκα ανθρώπους χαρούμενους κι ανάλαφρους σέ ασκητικά κελλιά πού θύμιζαν φυλακές. Βρήκα ανθρώπους σέ παλάτια, θλιμμένους, καί αναστενάζοντες, συμπιεσμένους καί βαρεμένους από τίς μέριμνες τού κόσμου τούτου καί τά φθοροποιά πάθη.
Όσοι μέ πίκραναν από ανιδιοτελή αγάπη, θά ευλογηθούν στή ζωή τους. Ο Απόστολος Πέτρος πίκραινε τόν Χριστό μέ τίς αυθόρμητες γκάφες του όμως επειδή πήγαζαν από τή μεγάλη του αγάπη γιά τόν Χριστό, στό τέλος ευλογήθηκε καί χαριτώθηκε!!! Νά τολμάτε νά κάνετε έργα έστω καί λαθεμένα από ανιδιοτελή αγάπη. Θά ευλογηθείτε ή θά αποκτήσετε ταπείνωση πού τραβάει τή χάρη τού Θεού. Καλύτερα νά τολμάς καί νά κάνεις λάθη παρά νά είσαι δειλός (όπως ο Απόστολος Πέτρος). Τουλάχιστον θά αποκτάς ταπείνωση απ τά λάθη σου.
Έχεις παρατηρήσει πως οι περισσότεροι ξοδεύουμε χρήματα που δεν τα έχουμε μόνοι μας κερδίσει, για ν’ αγοράσουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε προκειμένου να εντυπωσιάσουμε ανθρώπους που δε συμπαθούμε;
Αυτόν που νίκησε τους άλλους χειροκροτούν οι άνθρωποι, ενώ εκείνον που νίκησε τον εαυτό του χειροκροτεί ο Θεός.
Ο Σατανάς κατάφερε να σπείρει αμφιβολία, ένα σπόρο απιστίας μέσα στην καρδιά του ανθρώπου και ο άνθρωπος  έδωσε τόπο στην αμφιβολία μέσα στην καρδιά του.
Η κακία των ανθρώπων έχει ξεπεράσει τα όρια. Κοιτάζουν πώς να ξεγελάσει ο ένας τον άλλον. Και το θεωρούν κατόρθωμα που τον ξεγελούν. Αλήθεια, πως ψεύτισε ο κόσμος! Όλα ψεύτικα τα φτιάχνουν.
Την αδικία την και την αμαρτία την  θεωρούν κατόρθωμα. Γιατί η αμαρτία έχει γίνει μόδα τώρα και η αδικία θεωρείται εξυπνάδα. Εκείνος που αδικεί τον συνάνθρωπό του,  παίρνει μάλιστα και τον τίτλο: « Αυτός είναι διάβολος. Τα καταφέρνει».
Ο κόσμος αποκαλεί το κάθε κακό με διάφορες ονομασίες όπως Σατανάς, Διάβολος, Εωσφόρος και άλλα πολλά σε κάθε χώρα και λαό. Πολλοί διερωτώνται, αφού ο Θεός είναι Φιλεύσπλαχνος και Πάνσοφος, τότε γιατί δημιούργησε και αυτό το Κακό; Γιατί ο Θεός επιτρέπει να υπάρχει;
Το κακό υπάρχει, κι αυτό σημαίνει ότι ο Θεός αποδέχεται την ύπαρξή του, αφού ο ίδιος το δημιούργησε. Μπορεί άραγε όμως να υπάρχει κάτι που να είναι πιο ισχυρό από τον ίδιο τον Δημιουργό, ή εν τη ελευθερία όλων των δημιουργημάτων Του, το κάθε δημιούργημα πράττει αυτό που θέλει;
Ίσως θα εκπλαγείτε αν σας πω ότι και το κακό είναι αναγκαίο και μάλιστα απαραίτητο στις εργασίες της φύσης, κι αυτό επειδή η φύση ξέρει πώς να το χρησιμοποιήσει. Η φύση είναι ακριβώς όπως ένα χημικό εργαστήριο που έχει ανάγκη από ένα δυνατό δηλητήριο για να παρασκευάσει κάποια δραστικά φάρμακα. Το κακό είναι ότι πρόκειται για ένα δηλητήριο που μπορεί να σκοτώσει ακαριαία τους άσχετους, τους αμαθείς και αδύναμους ανθρώπους, ενώ για τους δυνατούς κι έξυπνους είναι πανάκεια και τους θεραπεύει.
Ο διάβολος, που ονομάζεται και σατανάς,  θέλει οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κακό. Όλα είναι καλά. Και τα καλά και τα κακά πράγματα. Και με πάρα πολλούς τρόπους το έχει καταφέρει, όπως π.χ. έκτρωση, απιστία, ψέματα, κ.α.
Ο Σατανάς θα προσπαθήσει να σε βάλει στον πειρασμό να αμαρτήσεις, και ίσως μερικές φορές το πετύχει κιόλας, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσει να σε αρπάξει από το χέρι του Θεού. Είτε ζεις πολλά χρόνια μαζί με το Θεό είτε μόλις πριν λίγο καιρό Τον γνώρισες, σε κάθε περίπτωση, μπορείς να είσαι σίγουρος: Τίποτα και κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να σε χωρίσει απ’ Αυτόν. Αρκεί εσύ να το θελήσεις και να γυρίσεις σε Αυτόν.
Ο Διάβολος, θέλοντας να έχει τον άνθρωπο άβουλο έρμαιο και να οδηγήσει στον όλεθρο την ανθρωπότητα, παίρνει πολλές μορφές στις μέρες μας. Εμφανίζεται ως (εφήμερος) πλούτος, (πρόσκαιρη) εξουσία, (παροδική) δύναμη και ζητά να μας ξεγελάσει, ώστε να είμαστε πιο ευάλωτοι. Θέλει έτσι να φθείρει τις ψυχές των ανθρώπων και να καταστρέψει τις κοινωνίες τους, με σκοπό να επικρατήσει αυτός.
Στον αντίποδα, ο Θεός, έρχεται και παραστέκεται στον άνθρωπο, ζητώντας από μας στην καθημερινή μας ζωή μονάχα πίστη προς αυτόν και αγάπη για τους συνανθρώπους. Με την πίστη, δυναμώνουμε ψυχικά και με την αγάπη για τον πλησίον, το σεβασμό προς τον εσωτερικό του κόσμο και τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα και του τρόπου σκέψης και ζωής του.
Όσο για το ερώτημα ποιος είναι πιο δυνατός μπορούμε να πούμε ότι ήδη απαντήθηκε. Ο μόνος δυνατός είναι ο Θεός, ο διάβολος είναι αδύναμος και η λιγοστή του δύναμη υπάρχει επειδή εμείς το επιτρέπουμε. Τον διάβολο δεν πρέπει να τον φοβόμαστε, καθώς η όποια δύναμη και εξουσία του συντρίβηκαν οριστικά με την Ανάσταση του Χριστού. Και είναι πραγματικά κρίμα, που μερικές φορές ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι αφήνουν τον Χριστό, χωρίς να τον γνωρίσουν και έχουν περιέργεια και βιασύνη να γνωρίσουν τον διάβολο. Συμμετέχουν σε σατανιστικές λατρείες και τελετές, επικαλούνται δαιμονικά πνεύματα και προσεύχονται στο διάβολο. Ακολουθούν την ασωτία, την αμαρτία, την πορνεία, τα ναρκωτικά κ.α.  Όλα αυτά τα πράγματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και ψυχοσωματικά καταστροφικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να πιστεύει και να λατρεύει και το Θεό και τον διάβολο, παρά μόνο έναν. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή και υπεύθυνη στάση και επιλογή απέναντι σε τόσο σοβαρά ζητήματα και σε καμία περίπτωση επιπόλαιες επιλογές, που μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν σε όλη τη ζωή μας.
Ο Θεός αποφάσισε να δημιουργήσει άτομα όπως τον εαυτό Του, που να έχουν λογική, αίσθημα, αγάπη. Κάθε ανθρώπινη ύπαρξη είναι πλασμένη «κατ’ εικόνα Θεού». Αυτά είναι που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τον εαυτό μας.
Γράφει ο πατήρ Θεόφιλος Δράπανος

 

 

Λίγα λόγια για τον Αρθρογράφο μας

Ο π. Θεόφιλος Δράπανος είναι ένας  Χαρισματικός Άνθρωπος και ένας από τους Άξιους Εργάτες του Αμπελώνα του Κυρίου . Είναι Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αϊδινίου στον Νομό Μαγνησίας, στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού (Βόλου) όπου Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη  Δημητριάδος & Αλμυρού. Επίσης έχει δημιουργήσει Ιστότοπο  του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αϊδινίου. (www.agiosxaralampos.gr)  όπου Αρθρογραφεί δικά του ωφέλιμα άρθρα βγαλμένα από την καρδιά του προς αγαλλίαση των Ψυχών των πολυάριθμων Αναγνωστών του .

Διαβάστε περισσότερα Αρθρα του π. Θεοφίλου Δράπανος   

 

 

  

 

σσ.theodromion.gr :  Γίνετε συνοδοιπόροι μας 

Στείλτε στο theodromion@gmail.com  Άρθρα, Ιστορικά Ιέρων Ναών -Μοναστηριών Βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με  τους Αναγνώστες μας.

Αν σας αρέσει ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ!!! στον τοίχο σας (facebook) ή γράψετε το σχόλιο σας ακριβώς από κάτω από την ανάρτηση μας

Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 1 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 5 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 6 Λεπτά Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ.…
x
error: Ευχαριστούμε