Άρθρα

Ιστορικό: Πατριάρχες εθνομάρτυρες 1453-1822

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 4 Λεπτά
Listen to this article
4
(1)

Last Updated on: 16th Δεκέμβριος 2018, 12:06 πμ

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε
   Αμέσως μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους ,τον αγώνα για την διατήρηση της Εθνικής
ταυτότητας του Γένους και την  Παλιγγενεσία επωμίσθηκε η Εθναρχούσα Ορθόδοξος Εκκλησία, υπό τον Εθνάρχη – Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως .Με πολλές θυσίες ,δάκρυα και αίμα η Μητέρα Εκκλησία περιέθαλψε στην αγκαλιά Της το δουλωμένο Γένος και κατάφερε να κρατήσει αδούλωτο το φρόνημά του.Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η μανία του κατακτητή ξεσπούσε στο πρόσωπο του Πατριάρχη – Εθνάρχη . Στην μεγάλη χορεία των Μαρτύρων είναι πλείστοι οι Πατριάρχες,που αντί για ωμοφόριο ευλόγησαν και πέρασαν στον λαιμό τους το σχοινί του δημίου κι αντί να λειτουργήσουν στην Αγία Τράπεζα το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου λειτούργησαν το δικό τους σώμα και πρόσφερα το δικό τους αίμα.Επισφράγισαν έτσι την Πατριαρχική τους διακονία κι έκαμαν ,όπως λέγει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος,”την τελευτήν τελευταίον μυστήριον”.Το “μυστήριο” της Ρωμιοσύνης που άντεξε,έζησε και θα συνεχίσει να ζει !!!
Με άπειρο σεβασμό και απέραντη ευγνωμοσύνη καταχωρούμε εδώ τα σεπτά ονόματα των Μαρτύρων Πατριαρχών που έδωσαν την ζωή τους για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της Ελευθερίας.
ΚΥΡΙΛΛΟΣ Α΄Ο ΛΟΥΚΑΡΙΣ,ο Πρωτομάρτυρας Πατριάρχης,σταγγαλίσθηκε και το βασανισμένο σώμα του ρίχθηκε στον Βόσπορο(+1638).
ΚΥΡΙΛΛΟΣ Β΄Ο ΚΟΝΤΑΡΗΣ, απαγχονίσθηκε (+1639).
ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ Α΄, δηλητηριάσθηκε(+1844) .
ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ Β΄, στραγγαλίσθηκε(+1651). 
ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ Γ ΄, απαγχονίσθηκε(+1657).
ΓΑΒΡΙΗΛ Β ΄, απαγχονίσθηκε (+1657).(Στόν Πατριαρχικό Θρόνο παρέμεινε μόνο 8 ημέρες). 
ΜΕΛΕΤΙΟΣ Β ΄, εβασανίσθηκε “αγρίως με άλυσον και κούτσωρον” και απέθανε από τις κακώσεις(+1769 ).
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε ΄, απαγχονίσθηκε την Αγία Ημέρα του Πάσχα του 1821 10 Απριλίου,στην μέχρι σήμερα κλειστή Πύλη των Πατριαρχείων.Το Τίμιο Λειψανό του αφού βεβηλώθηκε ρίχθηκε στον Κεράτειο,αναγνωρίσθηκε,ανασύρθηκε και ενταφιάσθηκε με τιμές στην Οδησσό.Σήμερα βρίσκεται στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών. Το σχοινί που κρέμασαν τον Πατριάρχη έγινε η σημαία του αγώνα και η θυσία του σφράγισε τηνΕλευθερία της Ελλάδος.Ο Εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός με την ποιητική του λύρα θα ψάλλει για τον Εθνομάρτυρα Ηγέτη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, “΄Ολοι κλαύστε αποθαμένος ο αρχηγός της Εκκλησιάς,κλαύστε,κλαύστε κρεμασμένος ωσάν,ήτανε φονιάς……η κατάρα πού είχε αφήσει λίγο πρίν ν΄αδικηθή εις οποίον δεν πολεμήση και ημπορεί να πολεμή..”.Ενώ ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης θα μεταφέρει .λίγα χρόνια μετά το μαρτύριο του Πατριάρχη,τα σκιρτήματα της ψυχής του Γένους και την πίστη του για τον μαρτυρικό Εθνάρχη..” …Χτυπάτε πολεμάρχοι!Μη λησμονείτε το σχοινί , παιδιά του Πατριάρχη!”.
ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΣΤ ΄, απαγχονίσθηκε στις 18 Απριλίου του 1821 στην Ανδριανούπολη όπου ζούσε εξόριστος.
ΕΥΓΕΝΙΟΣ Β ΄, ο διάδοχος του αγίου Γρηγορίου Ε ΄, “παρεδόθη εις την μανίαν του όχλου” και απέθανε απο τις κακώσεις στις 22 Ιουλίου 1822 .
Στους μάρτυρες Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως ταιριάζουν τα λόγια των “εγκωμίων” του Μεγάλου Σαββάτου…” ΄Ωσπερ πελεκάν,τετρωμένος την πλευράν σου Λόγε,σούς θανόντας παίδας εζώωσας,επιστάξας ζωτικούς αυτοίς κρουνούς .”
Ο πρώτος Οικουμενικός Πατριάρχης μετά την Άλωση,Γεννάδιος  Σχολάριος,είναι και ο πρώτος που παραιτείται λόγω διαφωνιών με την Οθωμανική Διοίκηση. 
Ιωάσαφ Ι΄ (1465-1466): Αφού τον ξύρισαν, εκθρονίστηκε με εντολή του Σουλτάνου. 
Ραφάηλ Ι ΄(1475-1476): Μη δυνάμενος να πληρώσει το επιβαλλόμενο φόρο (πεσκέσι) εκθρονίστηκε, φυλακίστηκε όπου και μετά ένα χρόνο απεβίωσε.
Ραφαήλ Β΄ (1603-1607): Με εντολή του Σουλτάνου Αχμέτ Ι΄  εκθρονίστηκε και εξορίσθηκε και θανατώθηκε κατά φρικτό τρόπο.
Κύριλλος Ι΄ ο Λούκαρις: Αρκετές φορές ανήλθε και κατήλθε του θρόνου με πρώτη άνοδο το 1612. Στις 20 Ιουνίου 1638 με εντολή του Σαντραζάμη Μπαϊράμ Πασά συνελήφθη και φυλακίσθηκε σε πύργο του Βοσπόρου. Στις 27 Ιουνίου παραδίδεται σε Γενιτσάρους και εκείνοι με ένα πλοιάριο τον πνίγουν στη θάλασσα.
Κύριλλος Β΄ ο Κονταρής (1633-1639): 
Λόγω των αντικανονικών του ενεργειών εκθρονίζεται και κατόπιν συλλαμβάνεται από τις Οθωμανικές Αρχές, φυλακίζεται και  εξορίζεται στην Καρθαγένη. Ο εκεί Οθωμανός πασάς της Τύνιδος  ου επέβαλε να ασπασθεί το Ισλαμισμό αλλα ο Κύριλλος αντιστάθηκε και για τον λόγο αυτό απαγχονίζεται στις 24 Ιουνίου 1640. Και μία εντυπωσιακή λεπτομέρεια κατά τον απαγχονισμό το  σχοινί κόβεται δυο φορές και για το λόγο αυτό τον πνίγουν.
Παρθένιος Β΄ (1644-1646, 1648-1651): 
Με εντολή του Σουλτάνου Ιμπραχίμ εκθρονίστηκε και παραδόθηκε στους Γενιτσάρους για να τον πνίξουν. Το σκήνος του βρέθηκε στη  γύρω περιοχή της νήσου Πλάτης των Πριγκηποννήσων, από  Χριστιανούς οι οποίοι και το ενταφίασαν στο νησί της Χάλκης.
Παρθένιος ο Γ΄ (1656-1657): Με εντολή του Σουλτάνου μετά από  φρικτά βασανιστήρια απαγχονίστηκε στην περιοχή Παρμακκαπή της Πόλης το Σάββατο του Λαζάρου και μετά από τρεις ημέρες  ερρίφθη στη θάλασσα.
Γαβριήλ Β΄ (23/4-5/5-1657): Στον Πατριαρχικό Θρόνο παρέμεινε μόνο δώδεκα μέρες. Εκθρονίστηκε και τοποθετήθηκε στη Μητρόπολη Προύσης. 
Μετά από καταγγελία-συκοφαντία Εβραίων της περιοχής ότι  βάπτισε ένα μουσουλμάνο Χριστιανό ενώ στην πραγματικότητα  αυτός που βαπτίστηκε ήταν Εβραίος. Ως αποτέλεσμα, τον  φυλάκισαν και στη συνέχεια τον απαγχόνισαν στις 3 Δεκεμβρίου 1659.
Μελέτιος Β΄ (1768-1769): Μετα την παραίτηση του συλλαμβάνεται  μαζί με άλλους τριάντα προκρίτους,κληρικούς και λαϊκούς και  φυλακίζεται βασανιζόμενος φρικτά.
Ενώ αθωώθηκε της κατηγορίας  για συνεργασία κατά του Οθωμανικού κράτους εξορίσθηκε στη  Μυτιλήνη. Εκεί υπέφερε περισσότερα από την Οθωμανική Διοίκηση εξαιτίας και του πυρπολισμού του Τσεσμέ από τους Ρώσους. 
Κατόπιν ζήτησε άδεια από τον Σουλτάνο να μεταβεί στην πατρίδα του την Τένεδο. Στη συνέχεια μετέβη και στην Κωνσταντινούπολη με άδεια μόνο για 61 ημέρες. Απεβίωσε στην Τένεδο το 1777 σε μεγάλη  φτώχεια.
Κύριλλος Στ΄ (1813-1818): Επειδή δεν κατέστη αρεστός στο Σουλτάνο Μαχμούτ εκθρονίστηκε και εξορίσθηκε στο Άγιον Όρος. 
Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αδριανούπολη. Οκτώ μέρες μετά τον  απαγχονισμό του Γρηγορίου Ε΄, στις 18 Απριλίου 1821, ο Σουλτάνος δίνει εντολή να κρεμαστεί και εκείνος στην πύλη του Μητροπολιτικού Μεγάρου. Μετά από τρεις μέρες ρίχτηκε στον ποταμό Έβρο, τα νερά του οποίου τον έβγαλαν στις ακτές του Διδυμοτείχου.
Ευγένιος Β΄ (1821-1822): Διάδοχος του απαγχονισθέντος Γρηγορίου Ε΄. Παραδόθηκε σε διαδηλωτές και σύρθηκε στους δρόμους από τα  γένια και τα μαλλιά και πέθανε αργότερα από τις κακουχίες που υπέστη.σσ.theodromion.gr :  Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση.

Στείλτε στο theodromion@gmail.com  άρθρα, ιστορικά Ιέρων Ναών -Μοναστηριών βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με  τους Αναγνώστες μας.

Αν σας αρέσει κοινοποίησετο στον τοίχο σας (facebook) ή γράψετε το σχόλιο σας ακριβώς από κάτω από την ανάρτηση μας

Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 1 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 4 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 4 Λεπτά Ο Μακαριστός Γέροντας π.Ιωσήφ Βατοπαιδινός Αδελφοί…
x
error: Ευχαριστούμε