Άρθρα

του Δημητρίου Γκιουζέλη : Aν ανοίξουν τα μάτια της ψυχής μας

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά
Listen to this article
1
(1)

Last Updated on: 16th Δεκέμβριος 2018, 12:14 πμ

Γεννηθήκαμε σε μια εποχή που μια συνωμοσία μετρίων ανθρώπων καθόρισε νέο ρόλο για τους γονείς μας, πλήγωσε τη γλώσσα μας, τα ήθη και τα έθιμα μας και μας μεγάλωσε όχι σαν Έλληνες Ρωμιούς, αλλά σαν ραγιάδες της χειρότερης μορφής, δούλους των παθών μας και της αμαρτίας.

Ανατραφήκαμε μαθαίνοντας να θαυμάζουμε τον οικονομικό άνθρωπο, τον τεχνοκράτη, τον πολυταξιδεμένο, τον διάσημο και όχι τον άνθρωπο του Θεού. Μας κράτησαν με διάφορες παγίδες μακριά από την Εκκλησία, οπότε μας ήταν δύσκολο να γνωρίσουμε και τον Θεό, αλλά και τους ανθρώπους Του. Κάθε ξεκίνημα της Μιας και Μεγάλης  Αγίας Τεσσαρακοστής, όμως είναι για όλους μας μια αφορμή να αναλογιστούμε: Οι άνθρωποι που μας έμαθαν να θαυμάζουμε, ο πλούσιος, ο τεχνοκράτης, ο διάσημος, πέτυχαν να έχουν γαλήνη, χαρά και ευτυχία ή μήπως το άγχος και η αγωνία τους πνίγουν και τους ταλαιπωρούν;

Σε αυτή μας την αναζήτηση αν ανοίξουν τα μάτια της ψυχής μας, τότε είναι βέβαιο πως θα αντικρύσουμε τις μεγάλες ευεργεσίες του Θεού! Πως γεννηθήκαμε Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί και δεχθήκαμε το μεγάλο δώρο του Βαπτίσματος, το δαχτυλίδι του αρραβώνα που μας χάρισε ο Θεός και μάλιστα στην εποχή της αθείας! Ίσως να νιώσουμε πως ο Θεός Πατέρας μας υπεραγαπά και μας περιμένει στο καρτερικά να επιστρέψουμε στην αγκαλιά Του! Ίσως να δούμε τα χαρίσματα που μας έδωσε και να αναρωτηθούμε εάν εμείς τα αυξήσαμε προς όφελος των αδελφών μας ή μήπως δεν τα αξιοποιήσαμε.

Θα δούμε οπωσδήποτε τις φορές που κατακρίναμε, που βλάψαμε τον αδελφό μας, που δεν συγχωρήσαμε. Τις ευκαιρίες που είχαμε να ελεήσουμε και δεν τις αξιοποιήσαμε, χάνοντας την ευκαιρία να μοιάσουμε στον Πατέρα μας που είπε: “Γίνεσθε οὖν οἰκτίρμονες, καθὼς καὶ ὁ πατὴρ ὑμῶν οἰκτίρμων ἐστί” (Λουκ. στ΄ 36).

Σε αυτό το στάδιο των αρετών που ανοίγεται μπροστά μας καλούμαστε όλοι μας να προσευχηθούμε για τους εαυτούς μας και για τους άλλους, να ποτιστεί με τη χάρη του Θεού για να γίνει γόνιμο και να ανθίσει.

Ίσως θα ήταν χρήσιμο να θυμόμαστε δυο πράγματα:

Οι πιο δυνατοί άνθρωποι στη γη είναι αυτοί που εμπιστεύονται απολύτως το Θεό. Αυτοί είναι που υπερνικούν το άγχος και την αγωνία. Το σπουδαιότερο λοιπόν είναι να αποκτήσουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού με το χάρισμα της διάκρισης! Αν επιθυμούμε αυτό να το πετύχουμε, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε να συμβουλευτούμε Πνευματικούς ανθρώπους. Να βρούμε ους ανθρώπους του Θεού, που δόξα τον Πανάγαθο υπάρχουν και στην εποχή μας!

Ας αναζητήσουμε λοιπόν τον “άνθρωπο του Θεού”, γιατί αυτός θα βοηθήσει και εμάς αν θέλουμε να γίνουμε “άνθρωποι του Θεού”, δηλαδή να επιδιώξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τη γνησιότητα της σχέσης μας με τον Θεό και να ζούμε την πνευματική ζωή σαν ένα ακατάπαυστο αόρατο πόλεμο, σαν μια συνεχή ικεσία, για την πρόσκτηση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος.

Καλή Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή για όλους! Καλή μετάνοια και καλόν αγώνα!

“Τὸ στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται, οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε, ἀναζωσάμενοι τὸν καλὸν τῆς Νηστείας ἀγῶνα, οἱ γὰρ νομίμως ἀθλοῦντες, δικαίως στεφανοῦνται, καὶ ἀναλαβόντες τὴν πανοπλίαν τοῦ Σταυροῦ, τῷ ἐχθρῷ ἀντιμαχησώμεθα, ὡς τεῖχος ἄῤῥηκτον κατέχοντες τὴν Πίστιν, καὶ ὡς θώρακα τὴν προσευχήν, καὶ περικεφαλαίαν τὴν ἐλεημοσύνην, ἀντὶ μαχαίρας τὴν νηστείαν, ἥτις ἐκτέμνει ἀπὸ καρδίας πᾶσαν κακίαν. Ὁ ποιῶν ταῦτα, τὸν ἀληθινὸν κομίζεται στέφανον, παρὰ τοῦ Παμβασιλέως Χριστοῦ, ἐν τῇ ἡμέρᾳ τῆς Κρίσεως”.

Γράφει ο κ. Δημήτριος Γκιουζέλης

 σσ.theodromion.gr :  Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση.

Στείλτε στο theodromion@gmail.com  άρθρα, ιστορικά Ιέρων Ναών -Μοναστηριών βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με  τους Αναγνώστες μας.

Αν σας αρέσει κοινοποίησετο στον τοίχο σας (facebook) ή γράψετε το σχόλιο σας ακριβώς από κάτω από την ανάρτηση μας

Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 1 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 1 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Την απάντηση δίνουν οι Πατέρες της Εκκλησίας, στους οποίους προσφεύγουμε…
x
error: Ευχαριστούμε