Γράφουν οι Ιερείς

του π. Αντωνίου Χρήστου : Ώρα για πνευματική «ανασυγκρότηση» και «επανεκκίνηση»

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
0
(0)
π.Αντώνιος Χρήστου

Αγαπητοί Αναγνώστες, δεν χρειάζεται κανείς να έχει πολλές γνώσεις στη πληροφορική, αρκεί να είναι  απλός χρήστης ηλεκτρονικών υπολογιστών, για να διαπιστώσει ότι ο υπολογιστής πολλές φορές «βαραίνει», «κολάει» και «κρασάρει» από την πολύ χρήση και τα δεδομένα! Όταν συμβαίνει αυτό, τότε ο Υπολογιστής  χρειάζεται «ανασυγκρότηση» και πολλές φορές «επανεκκίνηση» για να αποκτήσει και πάλι την «φυσιολογική» λειτουργία και να καθαριστεί η μνήμη από τα πολλά «προσωρινά» δεδομένα ! Το ίδιο περίπου ισχύει και στο κινητό μας τηλέφωνο, όταν τρέχουμε ταυτόχρονα πολλές εφαρμογές. Κάπως έτσι όμως ισχύει και στη πνευματική μας ζωή του ανθρώπου! Τι και πως, αυτά θα αναπτύξουμε στις παρακάτω γραμμές! Ας ξεκινήσουμε…!

   Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος δυτικός άνθρωπος, ιδιαίτερα αυτός που κατοικεί σε αστικές περιοχές, με ρυθμούς απίστευτους και σχεδόν απάνθρωπους, με τις πληροφορίες μέσω των Μ.Μ.Ε. και του διαδικτύου να μας «βομβαρδίζουν» στην κυριολεξία κάθε λεπτό και δευτερόλεπτο ακόμη και αν κατοικούμε στην επαρχία και σε επαρχιακό περιβάλλον, έχουν κάνει την ζωή μας εξαιρετικά αγχώδη , σε τέτοιο σημείο που διαταράσσεται εύκολα η ψυχική και σωματική υγεία με επιπτώσεις στον ύπνο, στις αντοχές και την συναισθηματική και πνευματική ισορροπία του ανθρώπου. Ο άνθρωπος σε επαγγελματικό, οικογενειακό και προσωπικό επίπεδο, πραγματικά φτάνει στα όρια του με αποτέλεσμα μαζικά και η κοινωνία να έχει θέματα.

   Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα ο άνθρωπος αναζητεί την ηρεμία του, προσπαθεί να ρίχνει ρυθμούς και να χαλαρώνει όσο είναι δυνατόν, με διακοπές την περίοδο των Εορτών και του Καλοκαιριού, με αποδράσεις το Σαββατοκύριακο στην επαρχία και με διάφορες εκδηλώσεις εντός της πόλης. Όμως όσο και να υπάρχουν αυτά τα «αντισώματα» πάλι δεν είναι αρκετά για να θεραπεύσουν την σκληρή πραγματικότητα της επιβίωσης μέσα στη σύγχρονη «ανθρώπινη ζούγκλα» που έχουμε δημιουργήσει…!  

   Ο άνθρωπος όμως της πίστης, ο συνειδητός Χριστιανός που ζει μεν και πορεύεται σε αυτό τον κόσμο που περιγράψαμε, αλλά έχει την προοπτική των εσχάτων και της Βασιλείας των Ουρανών, ξέρει πολύ καλά ότι το αντίδοτο σε όλα αυτά δεν είναι η Ανατολική Πνευματικότητα της Yoga, του Διαλογισμού, τις Pilates και άλλα τέτοια ξενόφερτα και δήθεν «μοντέρνες» μεθόδους ηρεμίας και θεραπείας του ανθρώπου. Ούτε μόνο η λύση βρίσκεται σε Ψυχολόγους και Ψυχίατρους, όσο καταρτισμένοι και να είναι! Εμείς οι Ορθόδοξοι ερχόμαστε σε ισορροπία πνευματική και σωματική γιατί έχουμε την προσευχή, την προσήλωση του νου, γιατί δεόμαστε με «ειρήνη» και έχουμε την Θεία Κοινωνία που μας ενώνει με τον ίδιο το Θεό και τους αδελφούς μας. Κυρίως γιατί έχουμε την οδό της μετανοίας και της Ιεράς Εξομολογήσεως που μας αποκαθιστά στον δρόμο της επιστροφής και της σωτηρίας!

Αν σε ενδιαφέρει Διάβασετο  του π.Θεοφίλου :Έναv τεράστιο πηγαίο θησαυρό κρύβεις στα εσώψυχα σου κι εσύ τον καταχωνιάζεις σε σκοτεινά υπόγεια

   Η ορθόδοξη πνευματικότητα, ακριβώς γιατί αντλείται μέσα από την Αγία Γραφή και είναι σύμφωνα με τις εντολές του «κατασκευαστή μας» Θεού-Δημιουργού, γι’ αυτό και είναι σύμφωνα με την οντολογική μας «κατά φύσιν» κατάσταση και μας δίνει την «ύπερ φύσιν» προοπτική, αφού πρώτα μας θεραπεύει από την «πάρα φύσιν» την οποία συνηθίσαμε και βαπτίσαμε ως φυσιολογική και ξεχάσαμε ότι το θαύμα και η επέμβαση του Θεού μας δίνει πάλι αποκατάσταση της πραγματικής φύσεως!

   Άρα η λύση δεν βρίσκεται μόνο στη λογική και στην ανθρώπινή ή τώρα στην τεχνική νοημοσύνη! Έχει πρωτεύοντα λόγω στις αποφάσεις μας ο Ορθολογισμός, αλλά δεν είναι η λύση να εγκλωβιζόμαστε σε έναν Επιστημονισμό, γιατί όλα αυτά έχουν όρια και ο άνθρωπος έχει και ψυχή και συναισθήματα που δεν μπορεί να αγγίξει και να εισέλθει η ψυχρή λογική! Υπάρχει και η πίστη που ξεκινά από την υπέρβαση της λογικής και έχει να κάνει με τον όλον και όχι επιμέρους άνθρωπο!

   Επομένως η λύση είναι αυτό που λέγαμε στην αρχή, να μη μένουμε μόνο στις δομές του κόσμου να μας παρασέρνουν και να μας αλλοιώνουν και κομματιάζουν ουσιαστικά στους εξωφρενικούς ρυθμούς τους. Να έχουμε σταθερά στον Θεό, στην λατρεία Του και τα πνευματικά χαρίσματα και μυστήρια που μας χαρίζει! Όταν τα αξιοποιήσουμε όλα αυτά, τότε θα έχουμε την απαραίτητη ηρεμία για να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις και πειρασμούς, από όπου και να προέρχονται, ανεξαρτήτως δύναμης και ισχύς! Γιατί; Γιατί πολύ απλά εμείς δεν στηριζόμαστε στις μικρές μας και ανθρώπινες δυνάμεις, αλλά στη «θεία Χάρις, η πάντοτε τα ασθενή θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα…» αρκεί να αφήσουμε χώρο στο Θεό, ελαφρύνοντας τη ψυχή μας από τα πάθη και τις αμαρτίες μας και κυρίως να είμαστε συνεχώς εν μετανοία πραγματική και όχι να εγκλωβιζόμαστε σε τυχόν καλοσύνες και αγαθές πράξεις στις οποίες έχουμε κάνει…!

Αν σε ενδιαφέρει Διάβασετο  του π. Παύλου Παπαδόπουλου: Αποτομή της Τιμίας κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού

Ας βάλουμε λοιπόν αρχής μετανοίας, ας καθαριστούμε από αυτά που μας βαραίνουν και ας αφήσουμε τη Θεία Χάρη πραγματικά και τους Καρπούς του Αγίου Πνεύματος να γλυκάνουν και ομορφύνουν την ζωή μας ακόμη και αν εξωτερικά υπάρχουν δυσκολίες! Αμήν!

 

Κάνε εγγραφή εδώ ==>

Εγγραφείτε στο κανάλι μας

για να ενημερώνεστε για τα Βίντεο μας

 


Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Έχουμε αναφερθή σε παλαιότερο άρθρο μας στα «Παράδοξα της Κοιμήσεως»…
x
error: Ευχαριστούμε