Γράφουν οι Ιερείς

Ο Άγιος Νεκτάριος και οι συκοφαντίες των κληρικών-του Γέροντα Νεκταρίου Μουλατσιώτη

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά
Listen to this article
5
(1)

Last Updated on: 7th Νοέμβριος 2020, 10:32 μμ

Ο Άγιος Νεκτάριος και οι συκοφαντίες των κληρικών. Ο Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως ο θαυματουργός, είναι άγιος του περασμένου αιώνα μας, αλλά ταυτόχρονα ο αγαπημένος άγιος του νυν αιώνα, μαζί με τους συγχρόνους Αγίους της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και η μνήμη του τιμάται στις 9 Νοεμβρίου.

Ένας Άγιος της υπομονής, είναι ο Άγιος Νεκτάριος της Αίγινας, διότι έδειξε τεράστια υπομονή στον πόλεμο που δέχθηκε μέσα από τον χώρο της εκκλησίας. Από τότε που έγινε Επίσκοπος δέχθηκε μεγάλες και τρομερές συκοφαντίες από κληρικούς που τον ανάγκασαν να φύγει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ερχόμενος στην Ελλάδα να δεχθεί τον ίδιο πόλεμο, συκοφαντούμενος από τους κόλπους της εκκλησίας.

Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846 στη Σηλυβρία της Θράκης και το βαπτιστικό του όνομα ήταν Αναστάσιος Κεφαλάς. Οι γονείς του ήταν φτωχοί και ευσεβείς. Η μητέρα του, του διάβαζε την Αγία Γραφή και το Ψαλτήρι. Στη μικρή ηλικία των 14 ετών πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου εργάστηκε σκληρά. Έγινε δημοδιδάσκαλος στη Χίο, στο χωριό Λίθειο και είχε τον πόθο να γίνει μοναχός.

Στις 7 Νοεμβρίου 1886 έγινε μοναχός στη Νέα Μονή Χίου και πήρε το όνομα Λάζαρος, ενώ όταν χειροτονήθηκε διάκονος έλαβε το όνομα Νεκτάριος. Αργότερα πήγε στην Αθήνα όπου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Σωφρόνιος τον βοήθησε οικονομικά για να σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή και εν συνεχεία ο ίδιος Πατριάρχης τον πήρε στην Αλεξάνδρεια, όπου τον χειροτόνησε Πρεσβύτερο και αργότερα στις 15 Ιανουαρίου 1889 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Πενταπόλεως. Διετέλεσε ως Ιεροκήρυκας, Γραμματέας και Πατριαρχικός Επίτροπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο Κάιρο, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Ο Άγιος Νεκτάριος παρόλο τα αξιώματα που έλαβε, δεν έχασε την ταπεινότητά του, ακόμα και τον καιρό της ζήλιας και του φθόνου που δέχθηκε από τους κληρικούς τόσο της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας όσο και της Ελληνικής Εκκλησίας. Ο πόλεμος και η συκοφαντία των κληρικών τον εξουθένωσαν σε σημείο φτώχειας και δυστυχίας, διότι δεν έχει που να μείνει, δεν είχε που να Λειτουργήσει, δεν είχε που να πάει, δεν είχε μισθό, διότι οι συκοφαντίες συνεχίστηκαν και όταν έφτασε Ελλάδα, από τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κάποια στιγμή έγινε πλέον γνωστό στον κόσμο και στους πιστούς ότι οι συκοφαντίες αυτές του Αγίου Νεκταρίου προέρχονται από τους κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αποτέλεσμα οι πιστοί να στραφούν εναντίον τους.

Ο Άγιος Νεκτάριος διετέλεσε διευθυντής στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή των Αθηνών, όπου έβγαλε Αγίους μαθητές, όπως τον Άγιο Σάββα τον Καλύμνιο, τον Όσιο Φιλόθεο Ζερβάκο, τον Άγιο Γερβάσιο Παρασκευόπουλο, τον Άγιο Αμφιλόχιο Μακρή της Πάτμου κ.α. Ο Άγιος Νεκτάριος καλλιέργησε τις ψυχές όλων των μαθητών για να ποθούν την αγιότητα και την αγάπη τους για το πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

Το 1904 ίδρυσε τη γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στην Αίγινα, τη γνωστή σε όλους μας, Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου, όπου μετά την παραίτησή του από τη Ριζάρειο Σχολή εγκαταβίωσε εκεί το 1908. Εκοιμήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1920 και εφέτος το 2020 εορτάζουμε τα 100 χρόνια από την κοίμησή του. Επετέλεσε πολλά θαύματα, πριν αλλά και μετά τον θάνατο του και ενταφιάστηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στην Αίγινα.

Ο Άγιος Νεκτάριος έζησε μια ζωή μαρτυρική και μια ζωή μέσα στη φτώχεια κι όμως υπέμενε τα πάντα, ακόμα και τις συκοφαντίες. Δεν ανταπέδωσε, δεν κατηγόρησε, δεν κυνήγησε κανέναν, δεν πήγε κανέναν στα δικαστήρια, δεν ζήτησε τη δικαιοσύνη, παρά μόνο τη δικαιοσύνη του Θεού. Ο Άγιος Νεκτάριος μιμήθηκε κατά πάντα τη ζωή του Χριστού και χωρίς γογγυσμό την ώρα του μαρτυρίου που υπέστη. Ο Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως ο θαυματουργός είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Παράδειγμα υπομονής για εμάς όταν δεχόμαστε συκοφαντίες ή πόλεμο. Αυτός που υπομένει μέχρι τέλους με την βοήθεια του Θεού, αξιώνεται της αγιότητος του Θεού και της Βασιλείας των Ουρανών.

 

 

Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 1 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 5 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση από τον…
x
error: Ευχαριστούμε