Άρθρα

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη: Γυναίκα και Παλαιά Διαθήκη

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 4 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Last Updated on: 6th Απρίλιος 2020, 02:07 μμ

Η Παλαιά Διαθήκη –το πρώτο μέρος της Αγίας Γραφής – βρίσκεται πάντοτε απολογούμενη και κατηγορούμενη. Κατηγορείται για βία, για ανηθικότητα, για μισανθρωπία, για μισογυνισμό.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύεται, η Παλαιά Διαθήκη έχει πλήθος γυναικών που συμμετείχαν ενεργά στην ιστορία της και αποδεικνύεται ουκ ολίγες φορές η ισοτιμία της μέσα στην κοινωνία.

Ας του δούμε με απτά παραδείγματα που το αποδεικνύουν περίτρανα:

 • Δύο από τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης έχουν γυναικεία ονόματα: Το βιβλίο της Ρουθ και το βιβλίο της Εσθήρ. Υπάρχει φυσικά και το δευτεροκανονικό βιβλίο της Ιουδίθ, το οποίο όμως επίσημα δεν ανήκει στα ‘’επίσημα’’ της Παλαιάς Διαθήκης. Σημειωτέον, πως η Εσθήρ ήταν πραγματική βασίλισσα, αν υπολογίσει κανείς πως στις περισσότερες περιοχές η βασίλισσα ήταν περισσότερο μία ακόλουθος του βασιλιά με παθητικό ρόλο.
 • Από το βιβλίο της Ρουθ διαπιστώνουμε πως άτεκνη γυναίκα είχε δικαίωμα όχι μόνο να κληρονομήσει την περιουσία του άνδρα της άλλα και να την πουλήσει.
 • Η Ρουθ είναι εξαίρεση του Θεού στην απόφασή του να μη θεωρήσει τους Μωαβίτες δικό του λαό.
 • Υπήρχαν γυναίκες που προφήτευαν μαζί με τους άνδρες. Στους Κριτές περιγράφεται η προφήτισσα Δεββώρα η οποία θεωρήθηκε ‘’μητέρα του Ισραήλ’’(Κριταί Δ-4). Άλλες γυναίκες προφήτισσες είναι η Μαριάμ (Έξοδος ΙΕ:20 και η Ολδά (Δ΄ ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ ΚΒ: 14).
 • Οι Αιγύπτιες μαίες  που αρνούνται να θανατώσουν τα νεογέννητα αρσενικά παιδιά των Εβραίων ευεργετούνται από το Θεό με το να αποκτήσουν σπίτια (ΕΞΟΔΟΣ Α: 21).
 • Η Γένεση χρησιμοποιεί το ρήμα υπάκουσε για τον Αβραάμ όταν η γυναίκα του Σάρρα επειδή ήταν στείρα τον προστάζει να κοιμηθεί με την Άγαρ ώστε να αποκτήσει με αυτό τον τρόπο παιδί (Γένεση ΙΣΤ:2). Ο Θεός προτρέπει τον Αβραάμ να ακούσει τη γυναίκα του σε ό,τι του πει (Γένεση ΚΑ:12).
 • Στα βιβλία Βασιλέων Α και στίχο ιζ 17-22 περιγράφεται η ανάσταση του γιου της χήρας από τα Σαρεπτά από τον Προφήτη Ηλία. Ενώ στο Βασιλέων Β ο προφήτης Ελισσαίος κάνει μία τεράστια ευεργεσία στο Σουναμίτιδα δίνοντάς της παιδί (δ’ 11-17), όπως και να της το αναστήσει στη συνέχεια(δ’ 18-36). Οι γυναίκες φροντίζουν προφήτες, ευεργετούνται από αυτούς και το Θεό εξίσου με άνδρες.
 • Ο Θεός απαγορεύει στο γονιό να εκπορνεύσει την κόρη του (Λευιτικό ΙΘ:29).
 • Ο Θεός επιτρέπει στον στρατιώτη που μόλις έχει παντρευτεί να απαλλαγεί από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, όχι για εκείνον αλλά για να τον χαρεί η γυναίκα του (Δευτερονόμιο ΚΔ:5).
 • Ο Θεός κάνει διάλογο απευθείας με γυναίκες , όπως με την Άγαρ (Γένεση ΙΣΤ:7).
 • Η Ρεβέκκα είναι η γυναίκα η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για να πάρει ο Ιακώβ τις ευχές του Ισαάκ.
 • Ο Θεός δίνει στην κοπέλα που μόλις έχασε τον πατέρα της το δικαίωμα να προηγηθεί των αδελφών του στην περιουσία του (ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΖ: 8 –9).
 • Η γυναίκα-σύζυγος έχει λόγο στην εκλογή συζύγου για το παιδί της με την επιλογή της να ακούγεται (Γένεση ΚΖ-46).
 • Ο άνδρας που έχει ρεύση σπέρματος θεωρείται το ίδιο ακάθαρτος με τη γυναίκα που έχει έμμηνο ρύση ως την εσπέρα. (Λευιτικό ΙΕ: 19).
 • Ο Θεός καθιερώνει την ισότητα της τιμής στον άνδρα-πατέρα και τη γυναίκα-μητέρα. (Έξοδος ΚΑ:15).
 • Ο Θεός απαγορεύει την ανδρική και γυναικεία πορνεία, προκειμένου να προστατευτεί η αξιοπρέπεια της γυναίκας (Δευτερονόμιο ΚΓ:18).

Υπάρχουν και άλλα άπειρα παραδείγματα, τα οποία θα μελετήσω και θα συμπεριλάβω και σε δεύτερο άρθρο. Μπορούμε, συνοπτικά, να συμπεράνουμε πως η γυναίκα είχε σπουδαίο ρόλο στην ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης, ήταν η κινητήριος δύναμη για πολλά από τα πιο σημαντικά της γεγονότα. Και μπορούμε να δούμε στα παραπάνω παραδείγματα την υψηλή θέση που είχε σε όλες τις περιστάσεις της καθημερινής ζωής, σε αντίθεση με αυτά που διαβάζονται και λέγονται.

Υπήρχαν Δίκαιοι μεν, αλλά υπήρχαν και Δίκαιες..

 

+

 

Ένα δεύτερο κείμενό μου το οποίο αποτελεί συνέχεια του αφιερώματός μου ‘’Γυναίκα και Παλαιά Διαθήκη’’.

Και άλλα παραδείγματα που φανερώνουν την υψηλή αξία και το σημαντικό ρόλο της γυναίκας στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης.

 • Η πόρνη Ραάβ είναι η γυναίκα που φυγάδευσε κατασκόπους σταλμένους από τον Ιησού του Ναυή, όταν θέλησαν να καταλάβουν την Ιεριχώ. Η προσφορά της κρίθηκε τόσο σημαντική αφού εκείνη και η οικογένεια της διασώθηκε, μάλιστα στην επιστολή προς Εβραίους συμπεριλαμβάνεται στους ήρωες της Πίστεως (ια 30-31). 
 • Η Σάρρα, μεγάλη σε ηλικία και στείρα, ευλογείται από το Θεό να αποκτήσει παιδί με εκείνη να γελάει(Γένεση ιη 9-15).
 • Η μαρτυρία μίας γυναίκας θεωρείται αξιόπιστη σε δικαστήριο (Δευτερονόμιο ΙΘ:15).
 • Ο Θεός ορίζει την ίδια τιμωρία για τον άνδρα και τη γυναίκα που μοιχεύει (Δευτερονόμιο ΚΒ:22).
 • Η Αβιγαία θεωρήθηκε μία από τις πιο σοφές γυναίκες της Παλαιάς Διαθήκης, αφού απέτρεψε το Δαβίδ από το να επιτεθεί στο Νάβαλ όταν εκείνος δεν του έδινε τρόφιμα. Ο Δαβίδ γοητεύτηκε από την ομορφιά της και την πήρε για σύζυγό του. 
 • Ο Θεός παρομοιάζει τον εαυτό Του με γυναίκα-μητέρα (Ησαΐας ΞΣΤ:13, Ιερεμίας ΙΔ: 17, Ιερεμίας Γ:20).
 • Ο Θεός ορίζει την ίδια τον ίδιο τρόπο εξιλασμού για τον άνδρα και τη γυναίκα (Αριθμοί Ε 6-7).
 • Ο Θεός όριζε για τον άνδρα που ήθελε να απαλλαγεί από το τάξιμο στο Θεό το ποσό των 50 διδράχμων, ενώ για τη γυναίκα 30 (Λευιτικό ΙΕ:Ι9).

Όπως διαπιστώνουμε, τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά, απαιτείται μελέτη και αφιέρωση χρόνου. Θα υπάρξει και τρίτο άρθρο.

 

+

 

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη Δημοσιογράφος

 

 

 
Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη
x
error: Ευχαριστούμε