ΆρθραΓράφουν οι Ιερείς

του Γέροντος π. Νεκταρίου Μουλατσιώτη: Κήρυγμα Κυριακή της Σαμαρείτιδος

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 4 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Last Updated on: 17th Ιούνιος 2019, 12:12 πμ

π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης

Αγαπητοί μου αδελφοί, Χριστός Ανέστη.
Σήμερα ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μάς περιγράφει στο άγιο Ευαγγέλιό του τη γνωριμία του Ιησού Χριστού με την Σαμαρείτιδα στο πηγάδι του Ιακώβ. Εκεί ο Κύριός μας της λέγει ότι έχει το «ύδωρ το ζών», το νερό που όποιος το πιεί δεν πρόκειται να ξαναδιψάσει ποτέ.

Η Σαμαρείτιδα εντούτοις είναι δεμένη με την αμαρτία και τα γήϊνα, γι’ αυτό και δεν κατανοεί αυτό που της λέγει ο Κύριος. Έτσι τον ρωτά ειρωνικά με ένα έξυπνο γυναικείο τρόπο: Θα κάνεις εσύ κάποια άλλη πηγή ή μήπως νομίζεις ότι είσαι καλύτερος από τον Πατέρα μας τον Πατριάρχη Ιακώβ, που έφτιαξε αυτό το πηγάδι; Ο Κύριος δεν απαντά στις ειρωνείες της. Ταπεινώνεται και οδηγεί την συζήτηση αλλού, λέγοντάς της να πάει πρώτα να φωνάξει τον άνδρα της και μετά θα της πει για το ζωντανό νερό.

Όταν εκείνη αποκρίνεται ότι δεν έχει άνδρα, ο Ιησούς της λέγει: Σωστά απάντησες. Διότι πέντε άνδρες γνώρισες και κανένας εξ’ αυτών δεν ήταν νόμιμος σύζυγός σου. Αλλά και με αυτόν που είσαι τώρα, πάλι δεν είναι νόμιμος σύζυγός σου. Η Σαμαρείτιδα ταράζεται διότι, με όσα της αποκαλύπτει ο Κύριός μας, αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει μπροστά της έναν κοινό και απλό άνθρωπο. Έτσι, αμέσως του λέγει, νομίζω ότι είσαι προφήτης.

Μη κατακρίνεις όμως ψυχή μου την Σαμαρείτιδα επειδή ήταν συνδεδεμένη με πέντε άνδρες και επειδή ο έκτος που έχει ακόμη και τώρα δεν είναι νόμιμος σύζυγός της. Ρώτησε καλύτερα την δική σου ψυχή, αν είναι πιστή και ζει νόμιμα. Θυμήσου ότι η ψυχή σου υποσχέθηκε την ώρα της βαπτίσεως ενώπιον Θεού, αγγέλων, ιερέων και ανθρώπων ως νύμφη, ότι θα αγαπά και θα ζει μόνο για τον έναν Νυμφίο της, τον Ιησού Χριστό.

Για ερεύνησε λοιπόν άνθρωπε και ρώτησε την ψυχή σου αν οι πέντε αισθήσεις σου ανήκουν στον Νυμφίο Χριστό ή αν είναι δεμένες με την κοσμική ζωή και την αμαρτία και έπειτα ασχολήσου με την κρίση της Σαμαρείτιδας. Κι αν είναι «νεκρές» και οι πέντε αισθήσεις σου, μήπως δέθηκες με τον διάδοχό τους, ο οποίος και αυτός δεν είναι ο νόμιμος Νυμφίος της ψυχής σου;

Αδελφοί μου, όποιος δένεται με την αμαρτία και την κοσμική ζωή, αυτός δυστυχώς δεν μπορεί ούτε και σήμερα να κατανοήσει το τι είναι και ποιος είναι το ύδωρ το ζών. Αυτός θα ειρωνευτεί, σαν την Σαμαρείτιδα τον Χριστό, την Εκκλησία Του και την χριστιανική ζωή. Θα περιφρονήσει και όσα ιερά πράγματα ακούει ή διαβάζει, διότι θα του φαίνονται ακατανόητα και ανούσια. Το σκότος της αμαρτίας και η κοσμική ζωή συσκοτίζουν το νου και τη σκέψη του ανθρώπου. Ο κοσμικός άνθρωπος αδυνατεί να κατανοήσει όσα δίδαξε και εποίησε ο Κύριος κατά την επίγεια ζωή Του.

Θυμηθείτε τον Πόντιο Πιλάτο. Έχει ενώπιόν του τον Ιησού Χριστό. Αδυνατεί, αν και άρχοντας, να αντιληφθεί αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Δι’ αυτό και νίπτει τελικά τα χέρια του. Νομίζει ότι έτσι απαλλάσσεται των ευθυνών του. Ρωτά τον Ιησού τι είναι η Αλήθεια, αλλά δεν αναμένει να λάβει την απάντηση, αυτή την απάντηση που η φιλοσοφία όλων των αιώνων αναζητά. Αμέσως σαν ανόητος εξέρχεται στο λιθόστρωτο και χάνει τη μοναδική ευκαιρία στη ζωή του να μάθει πραγματικά τι είναι η Αλήθεια. Διότι αν δεν είχε κοσμικό φρόνημα, θα άκουγε την απάντηση και θα κατανοούσε ότι η Αλήθεια είναι πρόσωπο και είναι ο Ιησούς Χριστός, ο μόνος που φώναξε δυνατά «Εγώ είμαι η Αλήθεια, το Φως και η Ζωή».

Πώς λοιπόν άνθρωπε θα γνωρίσεις αυτή την Αλήθεια κι εσύ, όταν οι πέντε αισθήσεις σου, αλλά και η έκτη, είναι συζευγμένες με την αμαρτία και την κοσμική ζωή; Η Σαμαρείτιδα έκανε το μεγάλο βήμα της ζωής της. Αποκόπτεται από την αμαρτία και φεύγει από το σκότος. Γι’ αυτό και το νέο όνομά της είναι Φωτεινή. Παύει να είναι σκοτεινή και γίνεται πλέον Φωτεινή. Αυτό το Φως το μεταφέρει στους συμπολίτες της και όλοι τρέχουν πλησίον του Ιησού Χριστού και Του ζητούν να παραμείνει κοντά τους. Έμεινε ο Ιησούς, αναφέρει το Ευαγγέλιο, δύο ημέρες στην πόλη Συχάρ και όλοι οι κάτοικοί της δέχθηκαν το Φως της αλήθειας. Πίστεψαν και ακολούθησαν τον Ιησού Χριστό.

Εσύ ψυχή μου, πότε θα αναστηθείς; Πότε θα ξυπνήσεις από τον λήθαργο που κοιμάσαι; Πότε θα αναζητήσεις την αλήθεια, το φως, τη ζωή και το ύδωρ το ζών; Ο χρόνος κυλά και τρέχει, φεύγει και χάνεται. Τρέξε ω! ψυχή μου, σαν την αγία Φωτεινή, τώρα που μπορείς για να γνωρίσεις την πηγή της αληθινής ζωής. Τρέξε και μην αργείς, διότι όποιος γνώρισε την αληθινή χριστιανική ζωή αυτός δεν θα θελήσει να πιεί ξανά από το κοσμικό νερό της αμαρτίας. Αυτός θ’ αναζητά καθημερινά τον ένα και αληθινό Θεό, τον Ιησού Χριστό, Εκείνον που ξεδιψά και ξεκουράζει κάθε διψασμένη και πονεμένη ψυχή.

Σε Αυτόν ας δώσουμε όλοι μας κάθε δόξα και τιμή που Του ανήκει, σήμερα και αύριο και εις όλους τους αίωνας. Αμήν.

 

 

 

 

 

 

Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 4 Λεπτά Αγαπητοί μου Αναγνώστες του theodromion.gr Χριστός…
x
error: Ευχαριστούμε