Άρθρα

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη :Ο άδικος δικαστής και η χήρα. Η δύναμη της προσευχής

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Last Updated on: 25th Σεπτέμβριος 2020, 11:20 μμ

Η Αγία Γραφή, η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη, έχει άπειρες φορές αναφερθεί στην αξία της προσευχής. Η προσευχή είναι όπλο του πιστού, μέσο ενθάρρυνσης και αντιμετώπισης των δυσκολιών, κορυφαίος τρόπος επικοινωνίας με το Θεό. Αποτελεί μία από τις ιερότερες ενέργειες του ανθρώπου, κυριαρχεί σε όλες τις θρησκείες του κόσμου, είναι το γεγονός αυτό το οποίο εγκωμίασαν σε άπειρες σελίδες και βιβλία, όλες οι μεγάλες πένες της Εκκλησίας και της Χριστιανοσύνης. Η προσευχή κατείχε πρώτη θέση στη ζωή της Εκκλησίας από τους αποστολικούς χρόνους, μέχρι σήμερα. Χωρίς προσευχή, πνευματική ζωή δεν μπορεί να υπάρξει. 

Η προσευχή γαληνεύει την ψυχή, ηρεμεί την καρδιά, φωτίζει το νου, θερμαίνει την πίστη και αναζωογονεί το πνεύμα μας όταν έχει απελπιστεί από εξωτερικές δυσκολίες.

Σε όλη την Αγία Γραφή, η προσευχή αποτελεί τρόπο επικοινωνίας με το Θεό. Ο προφήτης Ηλίας προσευχήθηκε και επειδή είχε πίστη, δεν έβρεξε στη Γη για τρία χρόνια και έξι μήνες. Ο Ίδιος ο Ιησούς Χριστός έδινε το παράδειγμα με το να αποσύρεται σε ερημικές περιοχές και να προσεύχεται όλο το βράδυ.

Ορισμένες από τις αναφορές της Καινής Διαθήκης για την προσευχή, είναι οι εξής:

Αδιαλείπτως (= αδιάκοπα) προσεύχεσθε>>. (Α’ Θεσσαλονικείς 5, 17)

Για τίποτα να μη μεριμνάτε, αλλά σε κάθε περίσταση τα αιτήματά σας να τα απευθύνετε στο Θεό, με προσευχή και δέηση, που θα συνοδεύονται από ευχαριστία>>. (Προς Φιλιππησίους (4, 6)

Μείνετε άγρυπνοι και προσεύχεσθε, για να μη σας νικήσει ο πειρασμός; το πνεύμα είναι πρόθυμο, η σάρκα όμως αδύναμη>>. (Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο, 14, 38)

Το παράδειγμα του Κυρίου

<<Εκείνος όμως αποσυρόταν σε ερημικά μέρη και προσευχόταν> > (Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο 5, 16)

<<Εκείνες τις ημέρες ανέβηκε ο Ιησούς στο βουνό για να προσευχηθεί. Όλη τη νύχτα προσευχόταν στο Θεό>>. (Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο 6, 12)

<<Το πρωί, πολύ πριν ακόμα φέξει, ο Ιησούς βγήκε έξω σε ένα ερημικό μέρος, κι εκεί προσευχόταν>>. (Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο 6, 12)

<<Για αυτό σας λέγω: όλα όσα ζητάτε όταν προσεύχεστε, να πιστεύετε ότι θα τα λάβετε, και θα σας δοθούν>>. (Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο 11, 24)

Ο Ίδιος ο Κύριος, θέλοντας να ενδυναμώσει την πίστη μας, είπε την παραβολή του δικαστή και της χήρας σε μία προσπάθεια να μας διδάξει ότι δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε ποτέ.

Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο κεφάλαιο 18, 1-8 

Τους έλεγε και μια παραβολή για το πώς πρέπει πάντοτε να προσεύχονται και να μην αποκάμνουν στην προσευχή. «Σε κάποια πόλη», τους είπε, «ήταν ένας δικαστής, που ούτε Θεό φοβόταν ούτε άνθρωπο υπολόγιζε. Σ’ αυτή την πόλη κατοικούσε μια χήρα, που ερχόταν στο δικαστή και του έλεγε: “προστάτεψέ με απ’ αυτόν που με κατατρέχει”. Εκείνος για πολύν καιρό αρνιόταν, αλλά ύστερα είπε μέσα του: “παρ’ όλο που δε φοβάμαι το Θεό κι ούτε υπολογίζω άνθρωπο, όμως επειδή τούτη εδώ η χήρα μού έγινε φορτική, θα της δώσω το δίκιο της, για να μην έρχεται συνεχώς και με ταλαιπωρεί”». Κι ο Κύριος πρόσθεσε: «Προσέξτε τι είπε ο άδικος δικαστής. Θα αναβάλει, λοιπόν, ο Θεός να αποδώσει το δίκιο στους εκλεκτούς του, που του φωνάζουν για βοήθεια μέρα και νύχτα; Σας βεβαιώνω ότι θα τους αποδώσει το δίκιο τους πολύ γρήγορα. Όταν όμως έρθει ο Υιός του Ανθρώπου, θα βρει τάχα πιστούς ανθρώπους στη γη;»

Ο Ίδιος ο Δίκαιος Κύριος φέρει ως παράδειγμα έναν άδικο κριτή θέλοντας να δείξει το μεγαλείο της επιμονής και της πίστης. Αν ένας άδικος κριτής στο τέλος, δεν άντεξε την πίεση της φτωχής χήρας και την ελέησε, πόσο μεγαλύτερο έλεος μπορεί να μας δώσει ο Κύριος που μας αγαπάει όσο κανείς όταν επιμένεις σε αυτό που Του ζητάς; Ακόμα και αν αργήσει ο Κύριος να εκπληρώσει την επιθυμία σου, θα επέμβει την κατάλληλη στιγμή και θα σε ευεργετήσει με τον καλύτερο τρόπο.

Η προσευχή είναι η τέχνη της επικοινωνίας με το Θεό. Πρέπει να κατέχει πρωταρχική θέση στη ζωή σου και να είναι το στήριγμά σου σε όλα στη ζωή.

Κάνε εγγραφή εδώ ==>

Εγγραφείτε στο κανάλι μας

για να ενημερώνεστε για τα Βίντεο μας

 

 
Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά   Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020    Ἁγιογραφικά…
x
error: Ευχαριστούμε