Παλαιά Διαθήκη

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη: Το παράδειγμα του Ιωσήφ (του Ιακωβ) (Βίντεο)

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)

Ο Ιωσήφ του Ιακώβ, κατά τη γνώμη μου, είναι μία από τις πιο διδακτικές ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης. Ο Ιωσήφ πέρασε μεγάλες δοκιμασίες, αλλά ενδυναμώθηκε από την πίστη του στο Θεό ο οποίος ήταν πάντοτε δίπλα του. Ο ίδιος μάλιστα χαρακτηρίζεται ως ‘’πάγκαλος’’, απόρροια της αγνότητας ψυχής και της μεγαλοκαρδίας του.
Η ιστορία του Ιωσήφ περιγράφεται στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, τη Γένεση, στα κεφάλαια λζ’ και ν’.
Δεν είναι τυχαίο που η Γένεση αναφέρει την ηλικία του Ιωσήφ όταν ποίμαινε μαζί με τα αδέλφια του τα πρόβατα της Ζελφάς και της Βαλλάς, των δύο γυναικών του Ιωσήφ. Θέλει να αναδείξει πως παρά τα δεκαεπτά του χρόνια, η πνευματική του ωριμότητα τον είχε φέρει κοντά στο Θεό. Η Γένεση αναφέρει το γεγονός πως ο Ιωσήφ έγινε βασιλιάς ολόκληρης της Αιγύπτου στα τριάντα του μόλις χρόνια, προσπαθώντας ξανά να αναδείξει την πνευματική ωριμότητα και θεία χάρη που διέκρινε τον ίδιο. Ένα μάθημα για τη σοφία που χαρίζει ο Θεός σε εκείνους που Τον αγαπούν. Ο Θεός είχε ξεχωρίσει τον Ιωσήφ για αυτό του έστελνε πάντοτε ωραία όνειρα. Ένα εξ αυτών αφορούσε το δεμάτιο του Ιωσήφ το οποίο ήταν όρθιο και τα δεμάτια των αδελφών του το προσκυνούσαν.
Αυτά τα όνειρα σε συνδυασμό με την αδυναμία που έτρεφε για αυτόν ο πατέρας του επειδή τον απέκτησε στα γηρατειά του, έκαναν τα αδέλφια του να τον μισούν και να θέλουν να τον εξοντώσουν. Για αυτό και τον πούλησαν για σκλάβο στους εμπόρους. Πουλήθηκε στον Πετεφρή, τον αξιωματούχο αυλικό του Φαραώ, ο οποίος τον εμπιστεύτηκε για όλες τις δουλειές.
Όταν η γυναίκα του Πετεφρή έριξε τα μάτια της επάνω του και του ζήτησε να κοιμηθεί μαζί της, εκείνος της απάντησε: ‘’πώς να πράξω τούτο το μέγα κακό και να αμαρτήσω ενώπιον του Θεού;’’ (λθ’ 9). Αυτή η φράση του Ιωσήφ φανερώνει όχι μόνο τη βαθιά του πίστη, αλλά και το γεγονός πως κάθε φορά που αμαρτάνουμε, γυρίζουμε πρωτίστως την πλάτη μας στο Θεό. Ο Ιωσήφ γνώριζε πως αν πράξει αυτή την παρανομία, θα ασεβήσει πρωτίστως ενώπιων στο Θεό και δεν υπέπεσε σε αυτό το σφάλμα. Εκείνη τον συκοφάντησε στον Πετεφρή, ο οποίος θύμωσε τόσο πολύ που τον έριξε στη φυλακή.
Ο Θεός έδωσε στον Ιωσήφ την ικανότητα να ερμηνεύει τα όνειρα. Ο Ιωσήφ κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Φαραώ όταν ερμήνευσε ένα όνειρό του και τον έκανε βοηθό του.
Οι αδελφοί του Μωυσή, πλην του Βενιαμίν, ήρθαν κάποτε στην Αίγυπτο με σκοπό να αναζητήσουν σιτάρι. Ο Ιωσήφ τους αναγνώρισε αμέσως και αφού τους έδωσε σιτάρι, ζήτησε να φέρουν και το Βενιαμίν. Ο Ιωσήφ έβαλε στο σάκο του Βενιαμίν ένα ποτήρι και διέταξε τον υπηρέτη του να τον κατηγορήσει για κλοπή. Όταν ο Ιωσήφ δεν άντεξε άλλο να κρύβεται από τα αδέλφια του, τους αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα. Τους εγγυήθηκε πως αυτοί και οι οικογένειές του ήταν ασφαλείς, όπως και το ότι δεν τους κρατάει κακία για το γεγονός πως τον πούλησαν ως δούλο.
Η ιστορία του Ιωσήφ μας διδάσκει πως η πρόνοια του Θεού συντροφεύει τον άνθρωπο ακόμα και στις δύσκολες στιγμές του, τις οποίες ο Θεός και επιτρέπει για το πνευματικό μας συμφέρον. Μας δίνει ένα μεγαλειώδες παράδειγμα συγχώρεσης και ανιδιοτέλειας.
Ο Ιωσήφ εκτός από τον Βενιαμίν, ο Ιωσήφ είχε και άλλα αδέρφια από τον ίδιο πατέρα αλλά από άλλη μάνα. Αυτά ήταν ο Ρουβήν, ο Συμεών, ο Λευΐ, ο Ιούδας, ο Ισσάχαρ (ή Ισάχαρ), ο Ζαβουλών, ο Δαν, ο Νεφθαλίμ, ο Γαδ, ο Ασήρ και η Δείνα.[12] (Γέν. 29,31-35) Απέκτησε δύο γιους, τον Μανασσή και τον Εφραίμ . Ο Ιωσήφ κοιμήθηκε σε ηλικία 110 ετών και βαλσαμώθηκε στην Αίγυπτο.

 

 

 

+

 

 

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube αν θέλετε να βλέπετε πρώτοι τα νέα μας βίντεο Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι μας του Εκκλησιαστικού Ορθόδοξου Ιστότοπου theodromion.gr με την ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στον παρακάτω

Κάνε εγγραφή εδώ ==>

Εγγραφείτε στο κανάλι μας

για να ενημερώνεστε για τα Βίντεο μας

Πατήστε ΕΓΓΡΑΦΗ και μετά ? το καμπανάκι και επιλέξετε το ΟΛΕΣ όσοι δεν το έχετε πατήσει για να σας έρχονται ειδοποιήσεις.
Στο διαδικτυακό κανάλι μας του Εκκλησιαστικού Ορθόδοξου Ιστότοπου theodromion.gr Θα βρείτε Οδοιπορικά , Πνευματικές Ψυχωφελιμες Ομιλίες , και ζωντανές Αναμεταδόσεις

 

 
Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Παρακολουθήσετε την Δευτέρα 01 Ιουνίου και ώρα 22:00 την ομιλία…
x
error: Ευχαριστούμε