Άρθρα

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη: Γιατί κάποιοι άνθρωποι σώζονται και κάποιοι άλλοι όχι;

Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά
Listen to this article
0
(0)
Αρθρογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είναι μία ερώτηση που όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε αναρωτηθεί: γιατί κάποιοι άνθρωποι γλιτώνουν από ένα δυστύχημα, μία ασθένεια, μία δολοφονική επίθεση και κάποιοι άλλοι όχι; Γιατί κάποιοι άνθρωποι σώζονται και κάποιοι άλλοι όχι;

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως με αυτή την ερώτηση δικαιολόγησαν την απιστία τους, αλλά έκαναν το λάθος να δουν το συγκεκριμένο θέμα επιδερμικά και δεν έψαξαν για τις σωστές απαντήσεις. Διότι υπάρχουν μερικές, ακόμα και αν δεν μπορούμε ως άνθρωποι να γνωρίζουμε τον τρόπο που ο Θεός σκέφτεται και ενεργεί.

Για έναν άνθρωπο που δεν πιστεύει στην προοπτική της αιώνιας ζωής και βλέπει την παρούσα ζωή ως τη μόνη υπάρχουσα, είναι απολύτως λογικό να βλέπει το θάνατο σαν την οριστική απώλεια. Για έναν πιστό άνθρωπο όμως, η ζωή αυτή είναι ένα πέρασμα στην αιωνιότητα. Και για αυτό ίσως μπορεί να αντιληφθεί το γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν μία ευκαιρία και επιζούν από κάτι θανατηφόρο, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Επειδή τα πάντα τα κρίνουν με την προοπτική της αιώνιας ζωής και όχι της πρόσκαιρης.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον τρόπο που σκέφτεται ο Θεός. Η απλοϊκή σκέψη που λέμε συχνά ‘’άγνωστες οι βουλές του Κυρίου’’, έχει μεγάλη υπόσταση. Ως άνθρωποι που δεν γνωρίζουμε απόλυτα ούτε τον εαυτό μας, προσπαθούμε να βρούμε λογικές εξηγήσεις με βάση την πίστη μας.

Ένας άνθρωπος μπορεί να μην έχει μία ευκαιρία σε αυτή τη ζωή, ίσως επειδή ο Θεός κρίνει πως με αυτό τον τρόπο η ψυχή του θα έχει μεγαλύτερη ευκαιρία για την αιωνιότητα και τη μέλλουσα ζωή. Μπορεί όντως ο Θεός να κρίνει πως ένας άνθρωπος δεν έχει περιθώριο βελτίωσης και να επιτρέπει τον παροδικό θάνατο, ώστε να μην πέσει ο ίδιος σε ακόμα σοβαρότερα λάθη.

Από την άλλη, μπορεί ο Θεός πάλι να κρίνει πως ένα αρνητικό γεγονός θα έχει θετικές επιδράσεις στον υπόλοιπο κόσμο ή να βλέπει πως ένας άνθρωπος θα βελτιωθεί και για αυτό να του επιτρέπει να επιβιώσει. 

Πόσες φορές δεν ακούσαμε για έναν πόλεμο ή έναν άρρωστο άνθρωπο; Ο Θεός ίσως κρίνει πως με αυτό τον τρόπο πολλά άτομα να ευαισθητοποιηθούν ή ένα αρνητικό γεγονός που θα συμβεί σε έναν άνθρωπο να αποβεί ευεργετικό για την ανθρωπότητα (ο διάσημος σταρ, για παράδειγμα, που υποφέρει από μία σοβαρή ασθένεια , ίσως να είναι η ευκαιρία για την ενημέρωση ολόκληρης της ανθρωπότητας σχετικά με αυτή την πάθηση). Όσο σκληρό και αν διαβαστεί μπορεί να επέτρεψε την κακοποίηση ενός παιδιού σε μία εποχή που ο κόσμος δε γνώριζε τίποτα για αυτή, ώστε έτσι να ενημερωθεί το γενικό σύνολο από μία εγκληματική ανθρώπινη συμπεριφορά, να είδε το ένα πρόσωπο ως τη σωτηρία των πολλών.

Ακόμα και ένας άνθρωπος να φύγει ή να επιζήσει, ακόμα και αυτό επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο μας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο θετική ή όχι θα ήταν η εξέλιξη της ζωής ενός ανθρώπου αν έμενε στη ζωή ή πόσο αρνητική θα ήταν αν έφευγε. Για το Θεό όμως που βλέπει τη ζωή μας αυτή σαν μία ευκαιρία για την κατάκτηση της αιώνιας και σαν ένα πέρασμα, για Εκείνον που γνωρίζει ΤΑ ΠΑΝΤΑ, είναι φυσικό επακόλουθο πως δε θα επέτρεπε σε ορισμένους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο. Εξάλλου το δώρο της σωματικής ζωής είναι δώρο από τον Ίδιο, άρα έχει δικαίωμα να επιλέξει σε ποιον θα συνεχίσει ή όχι να το χαρίζει. Ακόμα και το έντομο που ζει ή πεθαίνει επηρεάζει τον κόσμο γύρω του, ακόμα και αυτό. Και ο Ίδιος ο Χριστός έχει πει πως δεν αγνοεί ο Θεός ούτε και τα δύο σπουργίτια που πωλούνται. Δηλαδή, οτιδήποτε κακό και να συμβεί, γίνεται με την ΑΝΟΧΗ του Θεού.

Εμπιστευόμενοι τη δίκαιη κρίση του Θεού και γνωρίζοντες πως Εκείνος κανέναν δεν αδικεί, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως αν με την ανοχή Του πολλοί συνάνθρωποί μας έφυγαν από την παροδική ζωή με άσχημες συνθήκες, δεν υπάρχει τίποτα που να τους εμποδίσει να αποκτήσουν την αιώνια. Αμήν!

 

 

 

+

 

 

 

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube αν θέλετε να βλέπετε πρώτοι τα νέα μας βίντεο Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι μας του Εκκλησιαστικού Ορθόδοξου Ιστότοπου theodromion.gr με την ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στον παρακάτω

Κάνε εγγραφή εδώ ==>

Εγγραφείτε στο κανάλι μας

για να ενημερώνεστε για τα Βίντεο μας

Πατήστε ΕΓΓΡΑΦΗ και μετά ? το καμπανάκι και επιλέξετε το ΟΛΕΣ όσοι δεν το έχετε πατήσει για να σας έρχονται ειδοποιήσεις.
Στο διαδικτυακό κανάλι μας του Εκκλησιαστικού Ορθόδοξου Ιστότοπου theodromion.gr Θα βρείτε Οδοιπορικά , Πνευματικές Ψυχωφελιμες Ομιλίες , και ζωντανές Αναμεταδόσεις

 

 
Γράψτε μας το σχόλιο σας εδώ

Βαθμολόγησε την Ανάρτηση μας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση ;

Αναγνώστες που Βαθμολόγησαν * 0 * / Επιλέξατε την Βαθμολογία * 0 * αστέρι. *Συντακτική Ομάδα theodromion.gr : Ευχαριστούμε που μας στηρίζεται

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση

Αν το βρήκες ενδιαφέρον Κοινοποίησε το

Η κοινοποίηση που θα κάνετε μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας

Ακολούθησε μας στα social media

Like
Κοινοποίησε την Ανάρτηση μας αν σας φάνηκε ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δές και αυτό
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά Δέκα Εντολές ή αλλιώς και "Δεκάλογος"…
x
error: Ευχαριστούμε